Zoekresultaten 1 - 10 van 13 resultaten
- Overheidsinformatie opvragen
U mag ons vragen om informatie over beleid of uit andere documenten. Dit staat in de Wet open overheid (Woo).
Wij kunnen u de informatie op de volgende manieren geven:
- U krijgt een kopie.
- U mag het document bij ons bekijken.
- U krijgt de informatie via internet.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-09-25
- Bestuur
- Financiƫle stukken provincie, inzage
De financiële stukken van de provincie zijn openbaar. Financiële stukken zijn bijvoorbeeld:
- de programmabegroting
- het jaarverslag
- de jaarrekening
Iedereen kan deze stukken inzien. De provincie maakt via een openbare kennisgeving bekend wanneer de stukken beschikbaar zijn. Op verzoek liggen de stukken ter inzage in het provinciehuis. Ook kunt u de stukken digitaal bekijken.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2025-01-27
- Bestuur
- Milieuklachten melden
Voor klachten en meldingen op het gebied van milieu kunt u terecht bij de milieuklachtencentrale. De milieuklachtencentrale is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. U kunt hier terecht als u ergens last van heeft of als u iets wilt melden op het gebied van milieu. Denk hierbij aan rookoverlast van een boer of stankoverlast van een fabriek.
De milieuklachtencentrale registreert alle inkomende meldingen en geeft ze door aan de juiste instantie.
Wat is een milieuklacht?
Een klacht over het milieu gaat over een situatie waarin iemand het milieu vervuilt. De overlast heeft invloed op de omgeving waarin we leven of de natuur in de omgeving. In veel gevallen veroorzaakt een bedrijf in de omgeving de overlast. U kunt denken aan:
- Geur- of stankoverlast
- Geluidsoverlast
- Stofoverlast
- Afvaldumpingen, het neergooien van afval waar het niet hoort
Het telefoonnummer van de milieuklachtencentrale van de provincie Zeeland is (0118) 412323. Minder dringende meldingen kunnen worden gedaan per post. De milieupiketambtenaar neemt vervolgens telefonisch contact met u op.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-23
- Bestuur
- Hergebruik van overheidsinformatie aanvragen
Provincies zijn verplicht om hergebruik van hun informatie mogelijk te maken. Iedereen mag bij de provincie een verzoek om informatie voor hergebruik indienen. Bijvoorbeeld voor een app die geografische informatie bevat. U mag de informatie ook voor een ander doel gebruiken dan waarvoor de informatie eigenlijk bedoeld was. Uw doel mag commercieel of niet-commercieel zijn.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-14
- Bestuur
- Gedoogbeschikking aanvragen
Voor het milieu, de natuur en de omgeving binnen de provincie gelden regels die zijn vastgelegd in de omgevingsverordening van de provincie. Wanneer u zich niet kunt houden aan deze regels, dan kunt u onder bepaalde omstandigheden bij de provincie een gedoogbeschikking aanvragen. Een gedoogbeschikking betekent dat de provincie besluit tijdens een bepaalde periode niet tegen de activiteit op te treden.
Gedogen kan niet enkel inhouden het afzien van handhavend optreden. Een vereiste bij een illegale situatie is onder meer dat een ontvankelijke aanvraag voor een milieuvergunning is ingediend die concreet zicht biedt op legalisatie van de aangevraagde activiteiten. Een vereiste bij een overtreding is onder meer dat het milieubelang beter gediend is met het gedogen van de overtreding. Tegen het afwijzen van het gedoogverzoek kunt u overigens geen bezwaar aantekenen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-09-18
- Bestuur
- Overtreding van provincieregels melden
Bedrijven moeten zich houden aan de regels in de Omgevingswet. Hierin staan onder andere regels om het milieu te beschermen. Er staan ook regels in tegen overlast (bijvoorbeeld geluidsoverlast of stank). Wanneer iemand zich niet aan de regels houdt, kunt u de provincie vragen om de regels te handhaven. U dient dan een handhavingsverzoek in. Daarna controleert de provincie of het bedrijf de regels overtreedt. Als dat zo is, dan kan de provincie maatregelen nemen tegen het bedrijf.
Voor de Wet milieubeheer geldt de beperking dat alleen belanghebbenden een verzoek om handhaving kunnen indienen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-23
- Bestuur
- Provinciale besluiten, inzage
Iedereen die dat wil, mag besluiten van het provinciaal bestuur met algemeen verbindende voorschriften inzien. Dit is gratis. U kunt de stukken bekijken via internet, op het provinciehuis of op een andere door de provincie te bepalen plaats. U kunt een afschrift van de provinciale besluiten tegen betaling aanvragen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-09-18
- Bestuur
- Burgerinitiatief indienen
U kunt een voorstel door de Provinciale Staten laten behandelen. Dat doet u met een burgerinitiatief. Het moet een onderwerp zijn waar de provincie een besluit over mag nemen. Bijvoorbeeld een voorstel om het openbaar vervoer te verbeteren.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2025-01-15
- Bestuur
- Handelingen burgemeester, wethouders, raadsleden, secretaris en griffie, ontheffing verbod
Een raadslid, wethouder, burgemeester, secretaris of griffier van een gemeente mag niet rechtstreeks een overeenkomst aangaan met de gemeente over bijvoorbeeld het leveren van goederen of diensten en het onderhands verwerven van onroerende zaken. Van dit verbod kunnen Gedeputeerde Staten ontheffing verlenen voor een raadslid, wethouder, secretaris of griffier. Voor de burgemeester kan de commissaris van de Koningin een ontheffing verlenen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-09-05
- Bestuur
- Gemeenschappelijke regelingen, geschilbeslechting
De provincie biedt hulp bij meningsverschillen tussen (verschillende) gemeentebesturen over hoe gemeentelijke regelingen moeten worden toegepast. Bestaat er een meningsverschil waar u samen niet uitkomt? Dan kan het gemeentebestuur het meningsverschil voorleggen aan de provincie. De provincie neemt dan een besluit.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-09-25
- Bestuur