Zoekresultaten 1 - 10 van 16 resultaten

  • Dakkapel plaatsen

    Wilt u op een bestaande woning een dakkapel plaatsen? Lees op deze pagina of er toestemming van de gemeente nodig is. Vraag een vergunning voor een dakkapel aan » Technische en ruimtelijke vergunning Er zijn 2 soorten vergunningen voor de bouw: een technische- en een ruimtelijke vergunning. Welke heeft u nodig bij het plaatsen van een dakkapel? Voor het bouwen van een dakkapel is geen technische vergunning nodig In sommige gevallen heeft u wel een ruimtelijke vergunning nodig. Als uw dakkapel onderstaande voorwaarden heeft, dan is er ook geen ruimtelijke vergunning nodig Dakkapel aan de achterkant van de woning Bij een dakkapel aan de achterkant van de woning is het nodig dat deze regels gelden: De dakkapel heeft een plat dak De dakkapel is niet hoger dan 1,75 meter (gemeten vanaf de onderzijde van de voet van de dakkapel (het laagste punt van de dakkapel)) De onderkant ligt meer dan 0,5 meter en minder dan 1 meter boven de dakvoet (het laagste punt van een schuin dak) De bovenkant ligt meer dan 0,5 meter onder de daknok (het hoogste punt van een schuin dak) De zijkanten van de dakkapel liggen meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak (deel van het dak, dat schuin afloopt) Dakkapel aan de zijkant en/of voorkant van de woning Let op: plaatst u een dakkapel aan de zijkant en/of voorkant van de woning? Dan kan er sprake zijn van de welstandseis. In dat geval is het wél nodig een ruimtelijke omgevingsvergunning aan te vragen. Of dit het geval is voor uw woning, kan u opzoeken. Bekijk de welstandseisen van Alphen aan den Rijn » Monumentaal pand Voor een dakkapel op een monumentaal pand is altijd een ruimtelijke omgevingsvergunning nodig, ongeacht het type monument.  

  • Huisvestingsvergunning

    Een huisvestingsvergunning is bedoeld om schaarse goedkopere huurwoningen beschikbaar te houden voor de juiste doelgroep en om onrechtmatige bewoning aan te kunnen pakken. Voor het in gebruik nemen van een sociale huurwoning van een woningcorporatie of een woonwagenstandplaats tot de huurprijsgrens vraagt u een huisvestingsvergunning aan bij uw verhuurder. Wilt u een woning huren? Bent u op zoek naar een (sociale) huurwoning in de regio Holland Rijnland? Kijkt u dan op www.hureninhollandrijnland.nl.

  • Erfafscheiding of schutting

    Een erfafscheiding is een muur, schutting of hek dat 2 stukken grond van elkaar scheidt. Zo'n scheiding kan bijvoorbeeld zijn tussen uw tuin en dat van uw buren of de gemeente. Voorbeelden van erfafscheiding zijn:   een schutting, poort of tuinmuur gemaakt van beton of hout vlechtschermen andere kant-en-klare afscheidingen Wat is géén erfafscheiding? Beplanting zonder ondersteuningsconstructie is dat niet. Bijvoorbeeld: een heg een rij coniferen Vergunning Voor het plaatsen van een erfafscheiding heeft u soms een vergunning nodig. Doe via het Omgevingsloket een vergunningscheck en bekijk of u een vergunning nodig heeft. Bekijk het Omgevingsloket » Geen technische vergunning nodig In de volgende situaties heeft u geen technische vergunning nodig: De erfafscheiding is lager dan 2 meter Is de erfafscheiding hoger dan 2 meter? Dan is het nodig dat u hiervoor een bouwmelding indient. Het is ook nodig dat u vóór de technische controle een kwaliteitsborger inschakelt. Een kwaliteitsborger is een persoon die controleert of een bouwwerk voldoet aan de wettelijke technische eisen Geen ruimtelijke vergunning nodig In de volgende situaties heeft u geen ruimtelijke vergunning nodig: De erfafscheiding is niet hoger dan 1 meter U hoeft ook géén vergunning aan te vragen als de erfafscheiding aan al deze 3 voorwaarden voldoet. De erfafscheiding: Is hoger dan 1 meter, maar niet hoger dan 2 meter De schutting wordt geplaatst op een stuk grond waar al een gebouw staat en hoort bij dat gebouw. Is geplaatst achter de lijn die langs de voorkant van dat gebouw loopt, en loopt evenwijdig met het aangrenzend openbaar toegankelijk gebied Voldoet uw erfafscheiding niet aan deze voorwaarden? Dan is het nodig dat u een omgevingsvergunning aanvraagt. Buren Denk bij het plaatsen van erfafscheiding ook aan uw buren. In de wet staan regels die gelden voor buren onderling. Deze regels zijn bedoeld om hinder te voorkomen. Informeer uw buren daarom over de plannen. De gemeente heeft hier geen rol in. Staat de erfafscheiding precies op de erfgrens? Dan is deze eigendom van beide buren. De buren zijn samen verantwoordelijk voor de erfafscheiding, en dus ook voor het onderhoud en overige kosten ervan. Weet u niet wat bij u de erfgrens is? Bij het Kadaster kan u deze informatie opvragen.

  • Uitweg of inrit maken

    Een uitweg is een verbinding tussen de openbare weg met een particulier terrein. Wilt u een uitweg of een inrit maken of veranderen? Dan heeft u hiervoor misschien een omgevingsvergunning nodig. Of u een vergunning nodig heeft controleert u met een vergunningcheck in het Omgevingsloket. Hiervoor heeft u DigiD (particulieren) of eHerkenning (bedrijven) nodig. Ga naar het Omgevingsloket » Voorwaarden De regels voor het maken van een uitweg staan in onze Algemene Plaatselijke Verordening. Wij kunnen een aanvraag weigeren als: het verkeer op de weg in gevaar wordt gebracht de aanleg ten koste gaat van een openbare parkeerplaats het uiterlijk van de omgeving (teveel) verandert  de bomen en planten van de gemeente (teveel) worden beschadigd de uitweg niet past in het omgevingsplan Plattegrond meesturen Stuur een kaart op schaal mee met uw aanvraag. Op deze plattegrond staat de: precieze locatie van de nieuwe uitrit met het adres huidige situatie: met eventueel de oude uitrit én alle voorwerpen/dingen (bomen, lantaarnpalen, parkeerplaatsen, brandkranen, putten en/of straatkolken, enzovoort) nieuwe situatie: de nieuwe uitrit met alle afstanden tot de voorwerpen/dingen verkeerssituatie: welke draaicirkel mogelijk bouwverkeer kan maken, hoe dichtbij kruising(en) en fietspad(en) zijn, of er bruggen zijn, enzovoort Kosten De actuele kosten voor een vergunning zijn opgenomen in de legesverordening Alphen aan den Rijn. Kijk hiervoor in de tarieventabel bij artikel 2.27 Omgevingsplanactiviteit: uitweg/uitrit. In 2025 kost een vergunning € 175.    Tips Wilt u ook andere werkzaamheden uitvoeren naast het aanleggen van een inrit? Bijvoorbeeld het kappen van een boom, het bouwen van een garage of het uitvoeren van grondwerkzaamheden? Dan moet u hier soms ook een omgevingsvergunning voor aanvragen. U kunt dit bij de aanvraag van een omgevingsvergunning in 1 keer regelen.

  • Airco en/of warmtepomp

    Voor het plaatsen van een airco- en/of warmtepompunit buiten uw woning (of gebouw) is er soms een vergunning nodig. Dat kan een ruimtelijke vergunning zijn of een technische vergunning. Soms heeft u beide vergunningen nodig. Doe via het Omgevingsloket een vergunningscheck en bekijk of u een vergunning nodig heeft. Ga naar het Omgevingsloket » Geen technische vergunning nodig   In de volgende situaties heeft u geen technische vergunning nodig: Als de buitenunit (het buitendeel van de warmtepomp) lager dan 5 meter wordt geplaatst Als u de buitenunit op een plek hoger dan 5 meter wilt plaatsen, maar de draagconstructie van het gebouw niet veranderd Bij het plaatsen van de buitenunit is het nodig dat u de technische eisen toepast. De airco- of warmtepompunit bij uw woning mag niet meer dan 40 decibel aan geluid maken op de grens van uw woning of tuin met uw buren. Vraag de leverancier of installateur om te bewijzen dat de installatie voldoet aan de technische eisen. Geen ruimtelijke vergunning nodig In de volgende situaties heeft u géén ruimtelijke vergunning nodig: Plaatsen van een buitenunit op de grond De buitenunit is maximaal 1 meter hoog en heeft een oppervlakte van niet meer dan 2 m2 Wij adviseren u de unit zo dicht mogelijk bij de gevel op eigen grond te plaatsen. Het is nodig dat de grond ingericht is om te worden gebruikt voor het gebouw. Het is erf bij het gebouw Plaatsen van een buitenunit aan een gevel De buitenunit steekt samen met alle onderdelen maximaal 50 centimeter uit. Een buitenunit op een balkon moet ook tegen de gevel staan en mag maximaal 50 centimeter uitsteken Wij adviseren u om de buitenunit zo veel mogelijk uit het zicht te plaatsen en een apparaat te kiezen dat zo min mogelijk opvalt. Gebruik zo veel mogelijk materialen en kleuren die passen bij de omgeving Plaatsen van de buitenunit op een dak Wij adviseren u het apparaat zoveel mogelijk uit het zicht te plaatsen en een apparaat te kiezen dat zo min mogelijk opvalt. Gebruik zo veel mogelijk materialen en kleuren die passen bij de omgeving De buitenunit steekt samen met alle onderdelen maximaal 50 centimeter uit Plaatsen van de buitenunit mag alleen op een plat dak Wel vergunning nodig   Als de buitenunit niet aan de hierboven genoemde situaties voldoet, dient u een aanvraag in via het Omgevingsloket. Is het gebouw op uw locatie een monument of rust er voorbescherming op (het gebouw wordt mogelijk een monument) dan is er altijd een vergunning nodig.

  • Monument verbouwen, herstellen of slopen

    Een monument is een beschermd object. Voor werkzaamheden aan monumenten is meestal een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld voor sloopwerk, een nieuwe uitbouw, het opnieuw voegen van een gevel of het vervangen van historisch glas in een raam. Voor monumenten zijn er veel verschillende regels. Vraag hulp aan een deskundige of verdiep u er goed in.   Technische vergunning Of u een technische vergunning nodig heeft, is afhankelijk van het soort werkzaamheden. Voor een monument zijn er vaak dezelfde regels als voor 'gewone' bouwwerken. Dit is als het gaat om de technische vergunning (zie uitklapveld Ruimtelijke en technische vergunning). Een monument valt niet onder de zogenoemde kwaliteitsborging, u kan er geen bouwmelding voor indienen en u heeft geen kwaliteitsborger nodig. Kwaliteitsborgers zijn mensen die controleren of een bouwwerk voldoet aan de wettelijke technische eisen. De werkzaamheden zijn technisch vergunningsvrij óf vergunningsplichtig. Ruimtelijke vergunning Voor werkzaamheden in, aan, op of bij een monument heeft u bijna altijd een ruimtelijke vergunning nodig. Rijksmonumentenvergunning Als uw monument een rijksmonument is, heeft u voor de werkzaamheden misschien ook een vergunning nodig voor de zogenoemde rijksmonumentenactiviteit. Het Rijk beschermt rijksmonumenten met extra, algemene regels die het beschadigen, vernielen en verwaarlozen van rijksmonumenten verbieden. Deze rijksregels gelden voor iedereen die iets wil doen dat gevolgen kan hebben voor een rijksmonument. Met een vergunningcheck in het Omgevingsloket kan u kijken welke vergunningen u voor uw project nodig heeft. Twijfelt u, of heeft u vragen? Dan kan u het beste vooroverleg met de gemeente aanvragen. U kan ook eerst uw vraag stellen bij ons Erfgoedloket. Geen vergunning nodig Voor reguliere onderhoudswerkzaamheden aan een monument heeft u geen vergunningen nodig. U moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen: De profilering, detaillering en vormgeving van het monument mogen niet veranderen De kleur en de materiaalsoort mogen niet veranderen Voorbeelden hiervan zijn het schilderen in dezelfde kleur, het vervangen van kapotte ruiten, het opstoppen van rieten daken of het vervangen van dakpannen. Als er sprake is van een inpandige verandering aan een onderdeel dat geen monumentale waarde heeft, heeft u ook geen vergunning nodig. Meer informatie Bekijk meer informatie op de pagina Erfgoed en Monumenten.

  • Brandveilig gebruik

    Het is nodig dat gebouwen waarin veel mensen samenkomen brandveilig zijn. Een brandveilig gebouw moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. Dit zijn bijvoorbeeld de aanwezigheid van brandblusmiddelen en vluchtwegen. Deze eisen staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving.    Voordat een gebouw in gebruik mag worden genomen, is het nodig dat er in sommige gevallen een 'melding brandveilig gebruik' wordt gedaan. Wanneer dat moet, hangt af van het gebruik van het gebouw. Dit noemen we de gebruiksfunctie van het gebouw. Ook is het nodig dat het aantal mensen dat tegelijk in het gebouw zal zijn, bekend is. Een gebruiksmelding is bijvoorbeeld verplicht bij kamerverhuur, een hotel of een school. De gebruiksmelding is er voor het brandveilig gebruiken van het gebouw. Doen van een gebruiksmelding Een gebruiksmelding doet u minstens 4 weken voor u het gebouw gaat gebruiken De melding doet u in het Omgevingsloket Bij deze melding moet u specifieke informatie en documenten aanleveren. Zo is het nodig dat u een plattegrond laat maken en deze toevoegt bij de aanvraag Als de gebruiksmelding niet volledig is bij de aanvraag, dan geldt de melding niet Een melding doen is gratis Ga naar het Omgevingsloket » Bijzonderheden Een gebruiksmelding hoort bij het gebouw. Een nieuwe eigenaar of gebruiker hoeft niet opnieuw een melding te doen als er niets is veranderd aan het gebouw.  Verandert de indeling of het gebruik van het gebouw? Dan is het wel nodig dat u een nieuwe melding doet.

  • Bomen kappen of snoeien

    Wilt u een boom of struik in uw tuin of op uw eigen terrein snoeien, omzagen of kappen? In sommige gevallen heeft u een ruimtelijke vergunning nodig. Doe via het Omgevingsloket een vergunningscheck en bekijk of u een vergunning nodig heeft. Ga naar het Omgevingsloket » Extra bescherming Er zijn bomen die we extra beschermen in gemeente Alphen aan den Rijn. Beschermde bomen zijn de meest bijzondere bomen die in onze gemeente staan. Ze zijn belangrijk voor de omgeving en mogen niet zomaar gekapt worden. Voor het kappen van een beschermde boom heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig. Dit regelt u via het Omgevingsloket Wilt u weten of een bepaalde boom beschermd of mogelijk (potentieel) beschermd is? Bekijk de kaart met potentieel beschermde bomen » Op deze kaart kan u uw adres opzoeken. U ziet dan of uw boom potentieel beschermd is of niet Als uw boom beschermd is en deze helemaal of gedeeltelijk verdwenen is (bijvoorbeeld door een storm), is het nodig dat u dit meldt bij de gemeente Bekijk of de boom in een cultuurhistorisch, landschappelijk of archeologisch waardevol gebied staat Als de boom in een gebied staat met cultuurhistorische, landschappelijke of archeologische waarden, heeft u in sommige gevallen een vergunning nodig. Zoek dit op via de pagina Regels op de kaart » Natuurbescherming Als u géén vergunning nodig heeft, is het wél nodig dat u de regels rondom nesten, vogels en verblijfplaatsen van vleermuizen bekijkt. Dit houdt in dat u tijdens het broedseizoen (elk jaar van 15 maart tot 15 juli) géén bomen mag kappen. Daarnaast is het verboden opzettelijk nesten, rustplaatsen en eieren van beschermde vogels, vleermuizen en andere dieren te vernielen, weg te halen of te beschadigen. Overlast door bomen of planten Heeft u last van gemeentelijke bomen of planten, door bijvoorbeeld overhangende of losse takken en uitstekende wortels? Dit meldt u bij de gemeente melden met een Melding Openbare Ruimte. Plantenmateriaal of groot snoeiafval afvoeren Grof tuinafval kan u inleveren bij Ecopark De Limes of gratis op laten halen.

  • Kozijnen

    Wilt u de kozijnen van ramen en/of deuren veranderen of opknappen? Soms is er een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld omdat het uiterlijk van het gebouw verandert. Geen technische vergunning nodig Voor het plaatsen van kozijnen heeft u geen technische vergunning nodig. Geen ruimtelijke vergunning nodig Soms heeft u voor het plaatsen van kozijnen een ruimtelijke vergunning nodig. Als u zich houdt aan de volgende voorwaarden, dan heeft u geen ruimtelijke vergunning nodig: Het kozijn wordt geplaatst in de achtergevel van het pand of in een niet naar het openbaar toegankelijk gebied gekeerde zijgevel, óf In een gevel van een bijbehorend bouwwerk (zoals een schuur of berging), als die gevel in het achtererfgebied ligt Vergunningsvrij, maar niet regelvrij Voor het plaatsen van kozijnen zijn er wel technische eisen, bijvoorbeeld als het om isolatie gaat. Het is nodig dat u zich hieraan houdt, ook al heeft u geen vergunning nodig. De technische eisen staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving. Monument Als u de kozijnen plaatst in een monument heeft u altijd een ruimtelijke vergunning nodig. Gewoon onderhoud vergunningsvrij Gewoon onderhoud aan uw kozijnen zoals het repareren of schilderen hiervan is vergunningsvrij zolang de detaillering, profilering en/of vormgeving van het kozijn niet verandert. Dat geldt ook voor monumenten, zolang de kleur en de materiaalsoort niet veranderen.

  • Schilderen, stucen en/of isoleren

    U mag uw pand niet altijd zomaar schilderen en/of stucen. Bekijk of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Schilderen Een gevel schilderen valt onder normaal onderhoud. Hiervoor heeft u geen technische en ruimtelijke vergunning nodig. U mag de kleur zelf bepalen, zolang de kleur niet erg afwijkend is en past in de omgeving. Wilt u kleuren gebruiken die heel erg anders zijn? Misschien zijn er omwonenden die hiertegen mogelijk bezwaar hebben. Dan kan de commissie Omgevingskwaliteit hier een advies over geven. Voor dit advies is het nodig dat u leges betaalt. Bekijk ook goed uw koopovereenkomst. Soms staan hier afspraken over het kleurgebruik van het pand in. Wij raden u aan om de plannen vooraf af te stemmen met buren en andere omwonenden. Vooral als u erg afwijkende kleuren wilt gaan gebruiken. In de welstandsnota leest u meer over afwijkend kleurgebruik. Als de kleur niet in de omgeving past, dan kan er sprake zijn van een exces. Wat dat precies betekent kunt u lezen in Hoofdstuk 6 van de welstandsnota, over afwijkende plannen. De welstandsnota maakt onderdeel uit van het omgevingsplan van de gemeente Alphen aan den Rijn. Stucwerk en/of isolatie Door het stucen en/of het isoleren van uw pand kan het volume toenemen. Geen technische vergunning nodig Voor het stucen van uw gevel heeft u geen technische vergunning nodig. Voor het aanbrengen van gevelpanelen of het na-isoleren van de buitengevel heeft u geen technische vergunning nodig, als de vloer van de verblijfsruimtes niet hoger is dan 13 meter. Deze laatste eis geldt niet als u de bestaande spouwmuur gaat isoleren en de buitenkant van de gevel niet verandert. Geen ruimtelijke vergunning nodig Soms heeft u voor het stucen of isoleren van uw gevel een ruimtelijke vergunning nodig. Als u zich houdt aan de volgende voorwaarden, dan heeft u geen ruimtelijke vergunning nodig: Het stucwerk of het aanbrengen van gevelpanelen of isolatieplaten wordt uitgevoerd aan de achtergevel of een zijgevel. Bij de zijgevel is het nodig dat deze niet naar het openbaar toegankelijk gebied gekeerd is, óf Aan een gevel van een bijbehorend bouwwerk (zoals een schuur of berging), als die gevel in het achtererfgebied ligt Bij het aanbrengen van na-isolatie in de bestaande spouwmuur mag de buitengevel niet veranderen. Vergunningsvrij, maar niet regelvrij Voor het aanbrengen van isolatiemateriaal en gevelpanelen gelden technische eisen. Het is nodig dat u zich hieraan houdt, ook al heeft u geen vergunning nodig. De technische eisen staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving. Monument Als u het stucwerk uitvoert aan een monumentaal pand of u brengt bij een monument gevelpanelen aan of gaat na-isoleren, dan heeft u altijd een ruimtelijke vergunning nodig. Gewoon onderhoud vergunningsvrij Gewoon onderhoud, zoals het repareren van gevalpanelen, stucwerk of het schilderen is vergunningsvrij. Zolang de detaillering, profilering en vormgeving van het gebouw niet veranderen. Dat geldt ook voor monumenten zolang de kleur en de materiaalsoort niet veranderen.