Zoekresultaten 1 - 10 van 10 resultaten

  • Asbest verwijderen

    Asbest is kankerverwekkend materiaal. Wilt u asbest verwijderen? Dan moet u meestal een sloopmelding doen.  U doet de melding via het Omgevingsloket online. Omgevingsloket

  • Bouwwerk slopen

    U mag niet zomaar slopen of asbest verwijderen.  U bent verplicht de melding te doen, als u: meer dan 10 m3 sloopafval heeft asbest gaat verwijderen Soms moet u een omgevingsvergunning aanvragen voor het slopen, bijvoorbeeld bij monumenten. Kijk dan op de pagina monument slopen. U doet de melding of de vergunningaanvraag via het Omgevingsloket 

  • Reclame plaatsen

    Wilt u reclame aan uw pand ophangen, dan moet u daarvoor een omgevingsvergunning aanvragen. Dit geldt voor bijvoorbeeld een reclamebord of lichtreclame. Bij grotere reclameobjecten (vanaf 80 bij 96 centimeter) heeft u ook nog een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen nodig. Soms moet u over een reclameobject belasting betalen. Dit is precariorecht; het recht om luifels en balkons te hebben boven openbare grond, zoals de stoep. U kunt de vergunning online aanvragen via het omgevingsloket. Omgevingsloket Online U kunt de vergunning ook aanvragen op het gemeentehuis. Hiervoor moet u een afspraak maken.

  • Monument slopen

    Als u een monument wilt slopen moet u meestal een omgevingsvergunning aanvragen.  U hebt vergunning nodig als: u een gemeentelijk monument geheel of gedeeltelijk wilt slopen u een gebouw binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht wilt slopen al in het bestemmingsplan staat u dat u een omgevingsvergunning nodig hebt  Op het Omgevingsloket online kunt u een vergunningscheck doen. Vergunningcheck Moet u een vergunning aanvragen voor uw werkzaamheden? Dit doet u via het: Omgevingsloket Online

  • Bouwplannen en bouwtekeningen inzien

    U kunt bouwplannen en bouwtekeningen bij de gemeente inkijken. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als u bezwaar wilt maken tegen bouwplannen in uw buurt. U kunt de plannen en tekeningen van bestaande en nieuwe bouwwerken inkijken. In het register staat onder andere: informatie over aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen bouwtekeningen (de tekeningen die horen bij aanvragen voor omgevingsvergunningen) de plaats en kadastergegevens van het bouwwerk informatie over de bouwwerkzaamheden Maak uw afspraak Kies bij het maken van een afspraak 'Inzage bouwtekening'.

  • Omgevingsvergunning

    Wilt u bouwen, verbouwen of op een andere manier iets aan uw omgeving veranderen? Dan kan het zijn dat u daarvoor een vergunning nodig heeft. Snel weten of u een vergunning nodig hebt of melding moet doen? Doe dan eerst de vergunningcheck via het Omgevingsloket. Doe de vergunningscheck Blijkt uit de vergunningcheck dat u een vergunning nodig heeft? Dan heeft u de volgende mogelijkheden: Plan indienen aan de intaketafel U heeft een vergunning nodig en uw plan past niet binnen het omgevingsplan. U wilt toch weten of uw plan wenselijk is? Leg dan uw plan voor op de intaketafel. We kijken dan met verschillende medewerkers of het initiatief gewenst is. Vaak is na de behandeling op de Intaketafel al duidelijk of uw initiatief een ‘ja’, ‘mits’ of een ‘nee’ krijgt. Zo weet u meteen of de gemeente uw plan wenselijk vindt. U betaalt niets voor de Intaketafel. U wilt bijvoorbeeld in een winkelpand woonappartementen maken of u heeft samen met uw buren een plan voor een speeltuin. Dit soort (bouw)plannen noemen we in de Omgevingswet initiatieven. Initiatief indienen Binnen 4 weken ontvangt u van ons een reactie. De uitkomst van de intaketafel is geen besluit waartegen u in bezwaar of beroep kunt gaan. Ook geeft de uitkomst van de intaketafel geen rechten en plichten in het vervolgtraject. Het gaat om een eerste beoordeling van uw initiatief en niet om een aanvraag van bijvoorbeeld een omgevingsvergunning. Wilt u verder met uw initiatief? Dan stellen we een voorovereenkomst op met daarin een berekening van de kosten. Wel zo duidelijk! Dit is het omgevingstafelproces, hierover wordt u geïnformeerd. Heeft u een algemene informatievraag over uw idee of plan? Vul dan het formulier Informatievraag in. Een omgevingsvergunning aanvragen Komt uit de vergunningcheck dat u een vergunning nodig heeft? Dan kunt u deze aanvragen via het Omgevingsloket. Aanvragen Omgevingsvergunning Wilt u eerst weten of uw plan past binnen de omgevingsplanregels? Deze kunt u lezen op het Omgevingsloket. De behandeltermijn van het aanvragen van een omgevingsvergunning is maximaal 8 weken. Voor ingewikkelde aanvragen is de behandeltermijn maximaal 6 maanden. Beide behandeltermijnen kunnen wij één keer verlengen met 6 weken. Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, krijgt u schriftelijk bericht over de termijn. Kosten De behandeling van uw idee aan de intaketafel is gratis. Hierna kunnen er wel kosten optreden (omgevingstafelproces) zoals de aanvraag van een omgevingsvergunning. De kosten voor een omgevingsvergunning zijn afhankelijk van de activiteiten waarvoor u een vergunning aanvraagt. In de tarieventabel bij de legesverordening 2025 kunt u de kosten voor uw aanvraag vinden.

  • Monument verbouwen

    Voor het verbouwen, restaureren of het onderhouden van een monument is vaak een omgevingsvergunning nodig.

  • Inschrijven als woningzoekende

    Een sociale huurwoning is bedoeld voor mensen tot een bepaald inkomen. Verdient u meer, dan komt u niet in aanmerking. Er is meestal een wachttijd. Deze verschilt vaak per wijk. Bent u met spoed op zoek naar een huis? Misschien kunt u een urgentieverklaring aanvragen.

  • Ongedierte bestrijden

    Als u last heeft van ongedierte (bijvoorbeeld muizen, ratten, wespen), moet u zelf een een ongediertebestijder in de arm nemen. De eikenprocessierups komt steeds meer voor in Nederland. U kunt door dit beestje veel last krijgen van jeuk. De gemeente zorgt voor de bestrijding van de rupsen. Voordat de rupsen de boom kunnen aantasten, zal de gemeente het nest leegzuigen. Ook de bastaardsatijnrups kan voor overlast zorgen. Heeft u last van jeuk, spoel dan goed af met water en neem eventueel contact op met de huisarts of GGD. Melden processierups Dit kan voor gemeentelijke bomen via het formulier melding openbare ruimte of een whatsappbericht te sturen naar 0633211564 of bellen met 0525 688 688. Voor de bomen die langs een provinciale weg (bijv Zuiderzeestraatweg of Eperweg) staan kunt u bellen met 026 359 99 99 of dit formulier invullen: https://milieuklacht.gelderland.nl/Melding/Doen Op deze digitale kaart staan alle eiken die in onze gemeente aanwezig zijn. Ook geeft de kaart plekken aan waar niet biologisch mag worden bestreden i.v.m. de Flora- en faunawet. Deze plekken staan op de kaart aangegeven met geel/oranje. Luizen Als er luizen in de bomen van de gemeente zitten, kan dit erg vervelend zijn. Toch is dit niet schadelijk en is de plakkerige substantie gemakkelijk te verwijderen. Daarom worden luizen niet bestreden.

  • Starterslening aanvragen

    Wie komt in aanmerking voor een Starterslening? Wilt u voor het eerst een woning kopen en heeft u daarvoor financiële hulp nodig? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de Starterslening.  De Starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat u als starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor deze lening krijgt u een tweede hypotheek op de woning. Aanvraag starterslening Hoe werkt de Starterslening? De Starterslening bestaat uit twee delen: 1. Een leningdeel dat u annuïtair aflost (de Starterslening). 2. Een leningdeel die (de eerste tijd) oploopt (de Combinatielening). In de eerste drie jaar betaalt u geen maandlasten voor de Starterslening. Deze verplichte aflossing wordt dan betaald met de Combinatielening. Daardoor loopt de eerste drie jaar de Combinatielening altijd op. Na deze drie jaar kunt u een draagkrachttoets aanvragen om de betaalcapaciteit vast te stellen. Als u daarna rente en/of aflossing gaat betalen, wordt zowel op de Starterslening als de Combinatielening afgelost. Daarnaast kunt u ook energiebesparende maatregelen meenemen in de lening, het zogenoemde Energiebespaarbudget. Dit is een bouwdepot tot 106% van de woningwaarde om energiezuinige maatregelen te financieren. Het is niet nodig om vooraf de kosten of maatregelen op te geven.