Zoekresultaten 1 - 10 van 30 resultaten

  • Participatie bij aanvraag omgevingsvergunning

    Wat is participatie Participatie houdt in dat u meningen verzamelt over het plan of initiatief. En in dit geval over de aanvraag om de vergunning. Bij het uitvoeren van plannen is het betrekken van de omgeving van groot belang. Zo komt u er achter wat anderen van uw plannen vinden. En kunt u de plannen ook nog aanpassen als dat nodig is. Het geeft draagvlak en begrip bij anderen en het voorkomt vaak dat later bezwaar wordt gemaakt. De gemeente raadt u aan om aan participatie te doen. Wie betrekken? Bij kleinere plannen gaat het meestal om de directe omwonenden, zoals de buren of de mensen in uw straat. Maar als het om grotere, ingrijpende plannen gaat, dan vraagt de aanvrager om meningen van meer partijen zoals bedrijven, maatschappelijke organisaties en instanties. Met al deze meningen en feedback kunt u als aanvrager nog uw plannen aanpassen. Om zo meer draagvlak voor de uitvoering van die plannen te krijgen. De gemeente betrekt de uitkomsten van de participatie bij de het besluit om de vergunning te verlenen. Regels over participatie Participatie is in de meeste gevallen niet verplicht. U geeft bij het maken van de aanvraag met ja of nee aan of u participatie heeft gedaan en dat u anderen bij uw plannen heeft betrokken. Als u wel aan participatie heeft gedaan en de omgeving bij uw plannen heeft betrokken, dan moet u de gemeente vertellen hoe de mensen en organisaties zijn betrokken en wat de resultaten daarvan zijn. De uitkomst hoeft niet te zijn dat iedereen uw plan goedkeurt. Het gaat om het verzamelen van meningen! Voor een aantal gevallen heeft de gemeenteraad bepaald dat het wel verplicht is om aan participatie te doen. Het gaat daarbij om plannen waarbij van de regels van het gemeentelijke omgevingsplan moet worden afgeweken. Voor meer informatie over welke soort activiteiten het daarbij gaat, kunt u klikken op de tegel Bouwen, wonen en omgeving en dan op Participatie. Handleiding en meer informatie De gemeente heeft een handige handleiding gemaakt voor het organiseren van participatie. Die kunt gebruiken om te bepalen op welke manier u het beste aan participatie kunt doen. Voor meer informatie kunt u op onze website terecht op https://www.noardeast-fryslan.nl/participatie-hoe-werkt-dat.

  • Reclame maken

    Wilt u een reclamebord ergens aan ophangen? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig.

  • Monument of beschermd dorps- of stadsgezicht

    Wilt u iets veranderen aan een monument? Of woont u in een beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig.

  • Wanneer omgevingsvergunning nodig?

    U mag niet zomaar iets veranderen aan uw omgeving. In veel gevallen moet u eerst toestemming vragen van de gemeente of moet u melden wat u gaat doen.

  • Legeskosten behandelen vergunningaanvraag

    Een aanvraag indienen kost geld. Wanneer u een aanvraag indient voor een omgevingsvergunning, dan brengt de gemeente u de kosten van het behandelen van de aanvraag in rekening. Dat doet de gemeente in de vorm van leges. Dat is een soort belasting die de gemeente vraagt voor een dienst die ze doet. Hieronder vindt u belangrijke informatie met betrekking tot de legeskosten. Leges in de gemeentelijke legesverordening De gemeenteraad stelt de tarieven vast. Dat gebeurt in de gemeentelijke legesverordening. De tarieven geven een eerlijke weerspiegeling van de kosten die de gemeente maakt voor de afhandeling van uw aanvraag. Daarbij wordt gekeken naar alle diensten in de verordening waarvoor de tarieven gelden. De tarieven voor een aanvraag om omgevingsvergunning worden bepaald op basis van verschillende factoren. Zoals de soort aanvraag, de soort activiteiten waarvoor u vergunning vraagt en het aantal activiteiten. Soms is ook de hoogte van de bouwkosten bepalend voor de hoogte van de leges. Voor het behandelen van meldingen en informatieplichten brengt de gemeente geen legeskosten in rekening. In de verordening staat ook in welke gevallen er een gedeeltelijke teruggave van de leges kan worden gevraagd. Tarieven: De legesverordening wordt elk jaar aangepast. Voor de actuele tarieven verwijzen wij u naar de officiële legesverordening van de gemeente. Die vindt u hier https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR711990/1 Houd er rekening mee dat de tarieven kunnen verschillen op basis van het type vergunning en de complexiteit van uw aanvraag, en de bouwkosten van uw project. Betaling Na het indienen van uw aanvraag ontvangt u een factuur voor de verschuldigde legeskosten. Betaling kan plaatsvinden via de aangegeven betaalmethoden op de factuur. Er kan bezwaar worden gemaakt tegen (de hoogte) van de opgelegde leges. Meer informatie over leges Heeft u vragen over de legeskosten? Neem dan gerust contact op met het Klantenkontaktsintrum (KKS) van de gemeente. Zij kunnen in eerste instantie uw vragen beantwoorden of u anders doorverbinden met de afdeling Belêstingen.

  • Duurzaam Bouwloket

    Heeft u al nagedacht over het verduurzamen van uw woning? Het Duurzaam Bouwloket helpt u hierbij.

  • Archeologie

    Wilt u graven in de bodem? Mogelijk doet u dit in een archeologisch waardevol gebied. Het kan zijn dat u dan een omgevingsvergunning nodig hebt.

  • Bomen kappen

    Wilt u bomen of struiken kappen? Bent u van plan buiten de bebouwde kom bomen of andere houtopstanden te kappen of rooien? Of wilt u onderhoud plegen aan een houtwal? Dan heeft u mogelijk een omgevingsvergunning nodig.

  • Dieren, vogels en planten

    Gaat u beschermde dieren of vogels verjagen of doden? Of wilt u beschermde planten verwijderen? Dan verricht u een flora en fauna activiteit. Mogelijk heeft u een omgevingsvergunning nodig.

  • Informatie over de vergunningcheck van Omgevingsloket

    In de regels van de verschillende overheden, zoals het Rijk, de provincie, het waterschap of de gemeente is bepaald of en hoe u een activiteit mag uitvoeren. Of u daar eerst een vergunning voor moet hebben. Of dat u de activiteit alleen maar hoeft te melden. Vaak ook is er geen vergunning nodig als u voldoet aan de algemene voorschriften die zijn gesteld. Om erachter te komen of u voor een activiteit of werkzaamheid een omgevingsvergunning of een andere vergunning nodig bent, kunt u een Vergunningcheck doen. Die vindt u in het (nieuwe) landelijke, digitale Omgevingsloket.