Zoekresultaten 1 - 10 van 31 resultaten

  • Werkzaamheden langs weg

    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    U moet een omgevingsvergunning aanvragen als u in een beperkingengebied provinciale weg een werk wilt plaatsen, wijzigen of verwijderen.

    U vraagt een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket voor de activiteit Werkzaamheden langs weg.

    Wat is een beperkingengebied provinciale weg?
    Een beperkingengebied provinciale weg bestaat uit de provinciale weg en alles in de directe omgeving van deze weg.

    Wat geldt als een werk?
    Een werk is een bouwwerk, een wegenbouwkundig werk, een waterbouwkundig werk of een grondwerk.

    Melding
    Naast een omgevingsvergunning aanvragen, moet u ook een melding doen. U moet een melding doen minimaal 4 weken voordat u begint met uw werkzaamheden langs een provinciale weg.

    U doet een melding via het Omgevingsloket.

  • Vergunning voor bouwen over een vaarweg

    Bent u van plan om werk uit te voeren of een evenement te organiseren op of dicht bij een vaarweg van de provincie? Dan moet u hiervoor bij de provincie een omgevingsvergunning aanvragen.

  • Activiteiten/werken verrichten in het beperkingengebied vaarwegen en meren

    Wilt u bijvoorbeeld een boothuis of steiger bouwen, verwijsborden aanbrengen, meerpalen plaatsen om uw boot aan te leggen? Wilt u damwand plaatsen ...

  • Bouwen of werken openbare weg, vergunning en ontheffing

    Bent u van plan werk uit te voeren of een evenement te organiseren op of dicht bij een provinciale weg? Dan moet u hiervoor bij de provincie een omgevingsvergunning aanvragen.

  • Vergunning voor bouwen over een vaarweg

    Als u in, onder, over of dicht bij het water werk wilt uitvoeren of een evenement wilt organiseren, dan is het verstandig eerst te controleren wie de beheerder van deze vaarweg is. Is de vaarweg in beheer van de provincie, dan moet u bij de provincie een vergunning aanvragen.

    Bij werk kunt u bijvoorbeeld denken aan het bouwen van viaducten, bruggen, een aanlegsteiger, een insteekhaven, tuinhuisjes enzovoort.

    Bij evenementen kunt u bijvoorbeeld denken aan een zeilwedstrijd, een roeiwedstrijd, een triathlon, een survivalrace, een concert op het water enzovoort.

  • Graven in de provinciale weg

    U mag alleen in, onder of naast een provinciale weg graven als u hiervoor een vergunning of ontheffing van de provincie heeft. Voorbeelden van graafwerkzaamheden zijn:

    • kabels en leidingen onder de weg aanleggen of verplaatsen
    • bouwwerken naast de weg plaatsen
    • naast de weg naar archeologische vondsten of sporen graven
    • proefsleuven en dergelijke maken

    Voor graafwerkzaamheden gelden regels. Deze zijn er onder andere om een goede doorgang van het verkeer en onderhoud aan de wegen te garanderen. U vindt de regels in de provinciale wegenverordening.

    Voor graafwerkzaamheden in provinciale wegen kunnen ook nog andere vergunningen of meldingen nodig zijn. Zo moet u voor mechanische graafwerkzaamheden in provinciale wegen ook een graafmelding (KLIC-melding) doen bij het Kadaster. Verder heeft u misschien een ontgrondingsvergunning nodig. Kijk voor meer informatie bij 'Ontgrondingsvergunning'.

  • Vergunning voor winning kalksteen aanvragen

    Op verschillende plaatsen in Nederland komt kalksteen in de bodem voor. Het winnen van kalksteen gebeurt door middel van een boorgat, tunnel, schac...

  • Omgevingsvergunning

    Als u uw chemische bedrijf wilt uitbreiden, een oude fabriek wilt slopen of asbest wilt opslaan, dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen.

    De werkzaamheden kunnen nadelen hebben voor de natuur. Het behoud van beschermde gebieden, planten- of diersoorten kan namelijk gevaar lopen. Geef dit duidelijk aan in de aanvraag. De provincie beoordeelt dan de gevolgen voor de natuur. De provincie kan hierbij speciale eisen stellen, zoals ecologische begeleiding.

    Soms vraagt u bij de gemeente een omgevingsvergunning aan voor een activiteit die ook gevolgen heeft voor de natuur. Dan vraagt de gemeente bij de provincie om advies en instemming voor het onderdeel natuur. Geeft de provincie geen instemming? Dan wijst de gemeente uw vergunningsaanvraag af.

  • Inzage provinciaal projectbesluit

    De provincie kan besluiten om een project uit te voeren dat voor de provincie belangrijk is. De provincie kan dat zelf besluiten maar u kunt zo’n project ook bij de provincie aanvragen.

    U kunt daarbij denken aan het uitbreiden van een provinciale weg, uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk, aanwijzen van gebieden voor zonnepanelen, aanleggen van een groot industriëel bedrijventerreinen, versterken van Natuurnetwerk Nederland (NNN) etc. Bij een project dat voor de hele provincie belangrijk is, neemt de provincie de beslissing (en niet de gemeente of het Rijk).

    In zo'n projectbesluit kunnen regels staan die gelden als voorwaarden om een vergunning te krijgen. Zonder een vergunning kunt u het project niet uitvoeren. Daarnaast kan de provincie in een projectbesluit regels zetten die automatisch in een gemeentelijk omgevingsplan komen te staan. Zo kan de provincie gemeentelijke regels overrulen om een project dat voor de hele provincie belangrijk is, te kunnen uitvoeren.

    Het vaststellen van een projectbesluit gaat in een aantal fasen:

    • Voornemen. De provincie maakt bekend dat ze een bepaald probleem in de provincie in de ruimtelijke omgeving gaat onderzoeken. Daarna mag iedereen met een oplossing komen voor het probleem.
    • Voorkeursbeslissing. De provincie kijkt naar alle oplossingen die binnen zijn gekomen en kiest de beste. Die noemt de provincie de voorkeursbeslissing. Onderdeel van de voorkeursbeslissing kan het ontwerp zijn van een projectbesluit. U vindt de voorkeursbeslissing op de website van de provincie en op Omgevingsloket.nl. U heeft 6 weken de tijd om te reageren op de voorkeursbeslissing.
    • Projectbesluit. Ten slotte neemt de provincie een definitief besluit. Als u het niet eens bent met het projectbesluit, dan kunt u ertegen in beroep gaan bij de Raad van State.

    Wanneer de provincie een projectbesluit uitvoert, kan zij voor onderdelen van het project aparte regels maken. Dit doet de provincie met een uitvoeringsbesluit van een projectbesluit. Ook zo’n besluit kunt u bekijken op de website van de provincie en op het Omgevingsloket.

  • Starterslening

    De Starterslening is bedoeld om het verschil te overbruggen tussen het bedrag dat u maximaal kunt lenen op basis van uw inkomen en de aankoopkosten van de woning.De Starterslening is een samenwerking tussen de Provincie Limburg en de deelnemende gemeenten. De lening wordt verstrekt via Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).