Zoekresultaten 1 - 6 van 6 resultaten

  • Verhuizen binnen Nederland

    Momenteel geen abstract beschikbaar

  • Nederlandse nationaliteit opgeven of verliezen

    Nederlandse nationaliteit opgeven

    Wilt u geen Nederlander meer zijn? Dan geeft u de Nederlandse nationaliteit op. U legt dan een 'verklaring van afstand' af. Heeft u kinderen onder de 18? Zij verliezen de Nederlandse nationaliteit dan automatisch ook. U levert dan uw Nederlandse identiteitsbewijs in.

    Nederlandse nationaliteit verliezen

    U kunt uw Nederlandse nationaliteit ook verliezen zonder dat u daar bewust voor kiest. Bijvoorbeeld als u zelf voor een andere nationaliteit kiest. Maar dat kan ook door andere redenen.

  • Inburgeren

    Tijdens het inburgeren leert u Nederlands. En u leert meer over het leven in Nederland.

    Als u verplicht moet inburgeren, krijgt u een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). U krijgt ook een uitnodiging van de gemeente voor een afspraak, een brede intake. Tijdens die afspraak onderzoekt de gemeente samen met u uw situatie en uw mogelijkheden. De gemeente maakt vervolgens een plan hoe u moet inburgeren. Dit heet het Plan inburgering en participatie (PIP). Hierin staat onder andere:

    • Welke lessen u gaat volgen.
    • Welke hulp u kunt krijgen.
    • Hoe u de inburgering afsluit. Dit is een examen of een afsluitend gesprek.

    U moet binnen 3 jaar inburgeren. Staat u ingeschreven bij de gemeente? Dan moet u ook de participatieverklaring ondertekenen. Dit is een onderdeel van het inburgeren. U krijgt hierover bericht van de gemeente.

    U kunt ook vrijwillig inburgeren. Bijvoorbeeld voor naturalisatie of voor een sterkere verblijfsvergunning. Lees meer over vrijwillig inburgeren op IND.nl.

  • Nederlandse nationaliteit aanvragen

    De meeste mensen worden Nederlander door naturalisatie. Dan beslist de Koning over de aanvraag. U vindt de voorwaarden voor naturalisatie op de website van de IND.

    In sommige gevallen kunt u Nederlander worden door optie. Bijvoorbeeld als u al langer dan 15 jaar in Nederland woont en getrouwd bent met een Nederlander. Dan beslist de burgemeester over de aanvraag. U vindt de voorwaarden voor optie op de website van de IND.

  • Verblijfsvergunning aanvragen

    Als u langer dan 90 dagen in Nederland wilt verblijven, dan heeft u een verblijfsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u hier wilt werken of studeren. Er zijn verschillende soorten verblijfsvergunningen. Op de website van de  Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vindt u meer informatie over het aanvragen van een verblijfsvergunning.

    Inwoners van EU/EER-landen en Zwitserland die in Nederland (willen) verblijven, hebben geen verblijfsvergunning nodig. Let op: u moet zich wel laten inschrijven bij de gemeente. Binnen 3 maanden moet u zich ook bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) laten inschrijven.

    Vluchtelingen en asielzoekers

    • De meeste vluchtelingen uit Oekraïne hebben geen verblijfsvergunning nodig. Lees de regels voor vluchtelingen uit Oekraïne op website van de  Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
    • Asielzoekers die als vluchteling worden erkend, krijgen de vluchtelingenstatus. Zij worden ook wel statushouders of vergunninghouders genoemd. De begrippen statushouder en vergunninghouder betekenen hetzelfde. Statushouders hebben een verblijfsvergunning en mogen een opleiding volgen en werken in Nederland.

  • Ceremonie bij naturalisatie

    Gemeenten zijn verplicht een ceremonie voor nieuwe Nederlanders te organiseren. Deze naturalisatieceremonie wordt in ieder geval elk jaar op 15 december landelijk gehouden: de Koninkrijksdag. De ceremonie wordt ook verplicht gehouden in de Nederlandse Antillen en Aruba. Tevens worden in de Gemeente Oosterhout de genomen besluiten het hele jaar door uitgereikt. 

    Waarom is ceremonie verplicht voor u als nieuwe Nederlander?

    Het naturalisatiebesluit of het optiebesluit moet worden uitreikt op een ceremonie. Pas nadat het besluit op de ceremonie is uitgereikt, treden de gevolgen van het besluit met terugwerkende kracht in werking. Vanaf de datum van ondertekening van het besluit bent u Nederlander geworden. Verschijnt u niet op de ceremonie, dan wordt u geen Nederlander.

    Binnen welke termijn moet het besluit tot verkrijging van het Nederlanderschap worden uitgereikt?

    • Bij optie: Dit moet gebeuren binnen 9 weken na ondertekening van de bevestiging van de verkrijging van het Nederlanderschap.
    • Bij naturalisatie: De termijnen voor de uitreiking zijn hiervoor ingewikkelder geregeld. Bepaald is dat binnen zes weken na ondertekening door Zijne Majesteit een uitnodiging moet worden verzonden en dat binnen zes weken na die uitnodiging het besluit moet worden uitgereikt.