Verfijn zoekopdracht
Geselecteerde filters (2)
Zoekresultaten 1 - 5 van 5 resultaten
- Stoffelijk overschot naar een ander land vervoeren
Voor het vervoer van een stoffelijk overschot van Nederland naar het buitenland of vanuit het buitenland naar Nederland moet u in het bezit zijn van een laissez-passer en een overlijdensakte. Daarna kan verlof tot begraving of crematie worden afgegeven.
Bij het vervoer van een stoffelijk overschot gelden de volgende voorwaarden:
- Als u een lichaam wilt vervoeren van Nederland naar een land dat lid is bij de Overeenkomst van Straatsburg moet u in het bezit zijn van een laissez-passer voor lijken en een overlijdensakte. Een laissez-passer wordt afgegeven door de gemeente waar de overlijdensakte is opgemaakt. Omgekeerd geldt dat als u een lichaam vanuit een land dat lid is bij de Overeenkomst van Straatsburg naar Nederland wilt vervoeren, u in het bezit moet zijn van een laissez-passer dat is afgegeven door de bevoegde autoriteit van de staat van herkomst.
- Voor vervoer binnen de Benelux hoeft u, buiten het wettelijk voorgeschreven verlof, geen speciale papieren aan te vragen.
- In alle andere gevallen waarbij een lichaam van Nederland naar het buitenland wordt vervoerd of omgekeerd, moet bij het lichaam een door de bevoegde autoriteit afgegeven verklaring aanwezig zijn. Bij binnenkomst in Nederland moet het laissez-passer respectievelijk het verlof tot begraving of crematie, of de verklaring aan de douane worden overgelegd.
U vraagt de laissez-passer aan bij de gemeente waar de overlijdensakte is opgemaakt. Meestal dient de begrafenisondernemer de aanvraag in.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-04-25
- Onderwijs en wetenschap
- Vrijstelling van leerplicht aanvragen
De gemeente mag voor uw kind vrijstelling van de leerplicht geven. Dit betekent dat uw kind niet naar school hoeft. Dit kan bijvoorbeeld als uw kind door psychische of lichamelijke klachten geen onderwijs kan volgen. Of als uw kind naar een buitenlandse school gaat.
Vervangende leerplicht
Zit uw kind tegen het einde van de leerplichtige periode en heeft hij of zij moeite op school? Misschien kan uw kind in dat jaar een afwijkend programma volgen.
Dit is de vervangende leerplicht. Het programma van de vervangende leerplicht bestaat uit algemeen vormend onderwijs en beroepsgericht onderwijs. Daarnaast bevat het praktijktijd. Dit is licht werk. Als uw kind dit traject ingaat, schrijft u het in bij een instelling waar het dit aangepaste onderwijs kan volgen.
Vrijstelling
De Leerplichtwet kent een aantal vrijstellingsgronden. Dit zijn omstandigheden waaronder een leerling geoorloofd afwezig mag zijn. De school kan, al dan niet in overleg met de leerplichtambenaar, vrijstelling van onderwijs geven in de volgende gevallen:
- De school is gesloten. Vanzelfsprekend kan er dan voorlopig geen onderwijs worden gegeven. Ook kan het voorkomen dat het gebouw niet mag worden betreden, bijvoorbeeld na een brand.
- De leerling is geschorst.
- De leerling moet in schooltijd voldoen aan verplichtingen vanwege godsdienst of levensovertuiging.
- De leerling kan door het beroep van beide ouders alleen op vakantie buiten de schoolvakantieperiode.
- De leerling is ziek.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-03-07
- Onderwijs en wetenschap
- Leerplicht en kwalificatieplicht
De leerplicht begint op de eerste dag van de maand nadat uw kind 5 jaar is geworden. Is uw kind bijvoorbeeld op 15 februari jarig, dan moet het op 1 maart naar school. De volledige leerplicht stopt aan het einde van het schooljaar waarin uw kind 16 jaar wordt. Of als uw kind minimaal 12 volledige schooljaren naar school is geweest.
Uitzonderingen
Op sommige dagen hoeft uw kind niet naar school. Bijvoorbeeld omdat het ziek is of omdat er een feest of begrafenis is. U moet dit wel melden bij de school. Een kind kan al naar school gaan als het 4 jaar oud is. Het is dan nog niet leerplichtig.
Kwalificatieplicht
Na de volledige leerplicht begint de kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht verlengt de leerplicht:
- totdat de jongere een startkwalificatie heeft gehaald, of
- tot de dag dat hij of zij 18 jaar wordt.
Een startkwalificatie is een vwo-diploma, een havo-diploma of een mbo-diploma op niveau 2, 3 of 4. De jongere mag school combineren met werk, zoals bij de beroepsbegeleidende leerweg in het mbo.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-02-26
- Onderwijs en wetenschap
- Leerlingenvervoer aanvragen
Ieder kind heeft recht op onderwijs. Ouders of verzorgers moeten er zelf voor zorgen dat hun kind iedere dag op school komt. Meestal is dat geen probleem: de school ligt op loop-/fietsafstand van de woning òf is zelfstandig met het openbaar vervoer te bereiken. Voor sommige kinderen is de situatie anders, omdat ze bijvoorbeeld een beperking hebben of aangewezen zijn op een speciale school die 'n flink eind uit de buurt ligt.
Leerlingenvervoer is voor vervoer tussen huis en school. Het vervoer naar andere locaties zoals een sportvereniging, (medische) behandeling of buitenschoolse activiteiten valt buiten het leerlingenvervoer.
Vergoeding
In bepaalde gevallen zorgt de gemeente voor een vervoersvoorziening of vergoeding van de kosten van het vervoer. De gemeente gaat bij de vergoeding uit van de dichtstbijzijnde toegankelijke school. De gemeente wil dat leerlingen zoveel mogelijk zelfstandig van en naar school kunnen reizen. Het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer wordt daarom gestimuleerd.De soort vergoeding die u ontvangt is afhankelijk van de leeftijd en de medische situatie van uw kind. Het kan zijn dat de gemeente een extern (medisch) advies aanvraagt om de aanvraag voor uw kind te beoordelen.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-03-07
- Onderwijs en wetenschap
- Bijzonder verlof van school aanvragen
Kinderen tussen de 5 en 16 jaar zijn leerplichtig. Ze moeten dus onderwijs volgen. Jongeren van 16 en 17 moeten naar school als ze nog geen diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) hebben. U mag bijzonder verlof aanvragen voor uw kind. Redenen voor bijzonder verlof zijn bijvoorbeeld:
- verhuizing
- huwelijk of huwelijksjubileum van bloed- of aanverwanten
- viering van ambtsjubileum van vader of moeder
- religieuze feestdag
- de ouders kunnen vanwege hun beroep alleen buiten de schoolvakanties op vakantie
Ongeoorloofd verzuim
De school is verplicht elk ongeoorloofd verzuim te melden bij de leerplicht ambtenaar van de gemeente. Ook verzuim dat vermoedelijk ongeoorloofd is, moet worden gemeld. Dat is bijvoorbeeld het geval als een leerling onterecht ziek wordt gemeld. Wanneer een leerling voortdurend te laat komt of weigert deel te nemen aan de lessen is er duidelijk sprake van ongeoorloofd schoolverzuim. In ieder geval meldt de school het verzuim bij de leerplichtambtenaar als een leerplichtige leerling drie dagen achtereen verzuimt. Alle scholen melden wekelijks verzuim bij de gemeente.
Verlof wegens andere gewichtige omstandigheden (nooit vakantie!)
De volgende omstandigheden komen in aanmerking voor bijzonder verlof:
- Verhuizing: maximaal één dag.
- Huwelijk van bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad binnen de woonplaats: maximaal één dag.
- Huwelijk van bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad buiten de woonplaats: maximaal twee dagen.
- 12.5-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksdatum van ouders of grootouders: maximaal één dag.
- 25-, 40- en 50-jarig ambtsjubileum van ouders en grootouders: maximaal één dag.
- Ernstige ziekte van ouders of bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad: periode in overleg met directie.
- Overlijden van bloed- en aanverwanten in de eerste graad: maximaal vier dagen.
- Overlijden van bloed- en aanverwanten in de tweede graad: maximaal twee dagen.
- Overlijden van bloed- en aanverwanten in de derde en vierde graad: maximaal één dag.
- Naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen in overleg met de leerplichtambtenaar van de gemeente.
Verlof voor vakantie
Verlof voor vakantie buiten de schoolvakanties wordt slechts bij hoge uitzondering gegeven. Slechts één keer per schooljaar kan hiervoor verlof worden gegeven. Deze regeling is echter uitsluitend bestemd voor kinderen van ouders met een beroep dat het onmogelijk maakt om binnen de vastgestelde schoolvakanties met vakantie te gaan. De werkgever moet dit kunnen aantonen met een werkgeversverklaring. Ouders moeten het verzoek hiertoe bij voorkeur acht weken van tevoren indienen bij de schooldirectie. Verlof voor extra vakantie of voor een bezoek aan het geboorteland van ouders wordt niet meer gegeven. De eerste twee weken van een schooljaar wordt in ieder geval géén verlof gegeven. Hiermee wordt voorkomen dat een leerling bij start de aansluiting met de andere leerlingen mist.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-03-07
- Onderwijs en wetenschap
- 1