Zoekresultaten 1 - 10 van 273 resultaten
- Gebruik achternaam
Na uw huwelijk of partnerschap kiest u zelf met welke achternaam de overheid u aanschrijft. Dit kan ook na een scheiding. U geeft uw keuze door in de gemeente waar u woont.
- Bron: Delft (Gemeente)
- 2025-04-10
- Recht
- Gebruik achternaam veranderen
In een aantal situaties kan het gebruik van de achternaam veranderd worden. Er kan gekozen worden uit verschillende alternatieven.
- Bron: Mook en Middelaar (Gemeente)
- 2025-04-14
- Recht
- Aangifte doen van een levenloos geboren kind
Als uw kind levenloos geboren is na een zwangerschap van 24 weken of meer, moet u aangifte doen bij de gemeente. Bij een zwangerschap korter dan 24 weken mag u aangifte doen. In beide gevallen maakt de gemeente een akte van geboorte (levenloos) op. Dit is een officieel bewijs dat uw kind ter wereld is gekomen. De akte van geboorte (levenloos) wordt ingeschreven in het overlijdensregister van de burgerlijke stand en niet in het geboorteregister. Wat moet ik doen om mijn levenloos geboren kind te registreren in de Basisregistratie Personen (BRP)? Via de website van de Rijksoverheid worden een aantal vragen gesteld om u te helpen bij de aangifte.
- Bron: Elburg (Gemeente)
- 2025-04-10
- Recht
- Adresonderzoek aanvragen
Bij de gemeente staat iedereen ingeschreven op een adres. Dat kan een woon- of briefadres zijn. Als u twijfelt of adresgegevens wel kloppen, moet de gemeente een onderzoek starten. Staat iemand op uw adres ingeschreven, terwijl die niet bij u woont? Vraag de gemeente dan om een adresonderzoek.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-11
- Recht
- Identiteitskaart
Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie) en reizen naar de meeste landen in Europa. U vraagt een identiteitskaart digitaal aan via de website of persoonlijk bij de balie van de gemeente waar u ingeschreven staat. Let wel: u moet uw digitale aanvraag nog steeds persoonlijk afronden bij de balie van publiekszaken in het gemeentehuis. Het gaat dan om zaken als het plaatsen van uw handtekening en het afnemen van uw vingerafdruk. Een aanvraag bij de balie kan alleen op afspraak. U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen zonder afspraak ophalen. Neem wel uw afhaalbewijs mee. Een identiteitskaart voor personen vanaf 18 jaar is 10 jaar geldig. Een identiteitskaart voor personen t/m 17 jaar is 5 jaar geldig. Start online aanvraag Maak uw balieafspraak
- Bron: Elburg (Gemeente)
- 2025-04-10
- Recht
- Bezwaar tegen beslissing bestuursorgaan
Als u het als belanghebbende niet eens bent met een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, kunt u bezwaar aantekenen bij het orgaan dat het besluit heeft genomen.
- Bron: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (Waterschap)
- 2025-04-10
- Recht
- Paspoort aanvragen en ophalen
U kunt online een afspraak maken om een paspoort aan te vragen of op te halen
- Bron: Zaanstad (Gemeente)
- 2025-04-14
- Recht
- Geslacht op geboorteakte wijzigen
Op uw geboorteakte staat uw geslacht vermeld. Transgenders kunnen het geslacht op hun geboorteakte veranderen. Dit doet u bij de gemeente waar u bent geboren. U geeft meteen door welke voornaam u voortaan wilt gebruiken. Na de wijziging van uw geboorteakte: kunt u nieuwe reisdocumenten en een nieuw rijbewijs aanvragen staat de aanpassing in diverse administraties van de overheid krijgt iedereen op uw persoonslijst bericht van de aanpassing. Dit zijn uw ouders, eventuele (ex-)partner en kinderen. U kunt met de gemeente een termijn afspreken voor het versturen van dit bericht.
- Bron: Elburg (Gemeente)
- 2025-04-10
- Recht
- Identiteitskaart
Een identiteitskaart is een reisdocument en een legitimatiebewijs. Hiermee kunt u naar de meeste landen binnen Europa reizen. Een identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente, dit geldt ook voor kinderen. Voor het aanvragen van een identiteitskaart moet u een afspraak maken. Afspraak aanvraag identiteitskaart
- Bron: Pijnacker-Nootdorp (Gemeente)
- 2025-04-14
- Recht
- Regelen van begrafenis
Het aanvragen van een begrafenis op één van de gemeentelijke begraafplaatsen in Hollands Kroon gaat digitaal. De uitvaartondernemer regelt dit voor u. Om online aangifte van begraven te doen heeft de (uitvaart)ondernemer eHerkenning nodig. Heeft hij/zij dit niet, of wilt u persoonlijk de begrafenis regelen neem dan contact op met team Begraven.
- Bron: Hollands Kroon (Gemeente)
- 2025-04-16
- Recht