Zoekresultaten 1 - 10 van 273 resultaten
- Hulp en advies bij huiselijk geweld
Huiselijk geweld komt vaker voor dan u denkt. Misschien kunt u zich slecht beheersen, wordt u regelmatig geslagen of denkt u dat iemand anders uit uw omgeving mishandeld wordt. Laat het er niet bij zitten en meld het. U kunt 24 uur per dag, ook anoniem bellen naar 0800-2000. Dan wordt u automatisch doorverbonden met Veilig Thuis noord- en oost- Gelderland. Veilig Thuis is ontstaan door het samengaan van het Adviespunt Kindermishandeling (AMK), het Steunpunt Loverboys/Jeugdprostitutie en het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG). Daarin werken de gemeente, de politie, het openbaar ministerie en andere hulpverleningsorganisaties samen. Zij zijn er om u te helpen, geven antwoord op al uw vragen en zorgen voor opvang van slachtoffers en daders van huiselijk geweld.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-06-05
- Zorg en gezondheid
- Navragen beperking op pand of grond
Soms heeft een pand of een stuk grond een publiekrechtelijke beperking. De overheid legt deze beperking op. Voordat u een huis of een stuk grond koopt, is het handig om na te gaan of er een beperking geldt. Zo weet u wat u niet mag doen met het pand of stuk grond.
Voorbeelden van publiekrechtelijke beperkingen zijn:
- een woonverbod, omdat het pand onbewoonbaar verklaard is
- een verbod op verbouwen, omdat het pand een monument is
- een kapverbod, omdat het terrein een natuurmonument is
- een verplichting om het terrein te registreren als verontreinigde grond
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-01-20
- Ruimte en infrastructuur
- Inschrijven in Nederland voor studie of werk
Gaat u in Nederland werken of studeren? Dan heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig. Dit nummer krijgt u wanneer u zich inschrijft in de Basisregistratie Personen (BRP). Hoe u zich inschrijft, hangt af van hoelang u in Nederland blijft.
- Woont u langer dan 4 maanden (binnen een periode van 6 maanden) in Nederland? Schrijf u dan in als ingezetene in de gemeente waar u woont. U krijgt dan een BSN. Dit is uw persoonlijke nummer dat u gebruikt bij contact met de Nederlandse overheid.
- Woont u niet of korter dan 4 maanden (binnen een periode van 6 maanden) in Nederland? Schrijf u dan in als niet-ingezetene. Dit kan bij een aantal gemeenten in Nederland. U krijgt ook dan een BSN.
Bent u werkgever en komt er een groep werknemers naar Nederland om bij u te werken? Dan kunt u voor de hele groep een afspraak maken. De werknemers moeten zelf langskomen op de afspraak. Informeer naar de voorwaarden bij 1 van de gemeenten waar niet-ingezetenen zich kunnen inschrijven.
Woont u op de Nederlandse Antillen en vraagt u studiefinanciering aan bij DUO voor een opleiding in Nederland? Dan krijgt u een BSN wanneer DUO uw aanvraag heeft verwerkt. Zo kunt u al dingen regelen voordat u naar Nederland komt. U moet zich in Nederland nog wel inschrijven bij de gemeente waar u gaat wonen.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-08-26
- Recht
- Voedselbank
U kunt bij de voedselbank een voedselpakket ophalen als u een laag inkomen heeft. In een voedselpakket zit bijvoorbeeld brood, beleg en groenten. Met dit pakket vult u uw boodschappen aan. U kunt hier een paar dagen van eten.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-01-18
- Zorg en gezondheid
- Reclame aanbrengen aan gebouw
Wilt u reclame plaatsen aan of op uw gebouw? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig. Het hangt vooral af van hoe opvallend de reclame is en waar en wanneer u de reclame wilt plaatsen. Heeft u geen vergunning nodig? Meld de reclame wel bij de gemeente.
Soms moet u voor de reclame belasting betalen aan de gemeente. Er zijn dan 2 soorten belasting:
- Precariobelasting. Dat is belasting voor het gebruiken van een stuk grond van de gemeente. Bijvoorbeeld de stoep.
- Reclamebelasting als de reclame te zien is vanaf de openbare weg.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-10-28
- Openbare orde en veiligheid
- Grafsteen plaatsen
Bij het graf van een overledene mag u een aandenken plaatsen, bijvoorbeeld een grafsteen, gedenkplaat of graftuin. U heeft hiervoor een vergunning nodig.
De voorwaarden waaraan een gedenkteken moet voldoen staan beschreven in de nadere regels voor de gemeentelijke begraafplaatsen die u kunt vinden in de verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen voor de gemeente Voorst 2010 (zie meer informatie).
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2023-08-14
- Bestuur
- Gemeentelijke Gezondheidsdienst
De GGD probeert ziekten te voorkomen en beperken. Dit doen zij binnen een bepaald gebied. Zij helpen niet bij individuele klachten waarvoor je naar de huisarts kunt gaan. Zij helpen vooral bij ziekten die zich kunnen verspreiden over een groter gebied. Dat doet de GGD bijvoorbeeld door voorlichting en advies te geven.
De GGD heeft meerdere taken:
- zorg voor kwetsbare groepen mensen, zoals verslaafden, illegalen of daklozen
- inentingen (vaccinatieprogramma en voor vakantie)
- testen op geslachtsziekte of tuberculose
- bevolkingsonderzoek
- jeugdgezondheidszorg
Onze gemeente valt onder de GGD Noord Oost Gelderland.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-01-24
- Zorg en gezondheid
- Rioolheffing betalen
Rioolheffing is een gemeentelijke belasting die u betaalt voor bijvoorbeeld het gebruik van het riool. Eigenaren van woningen en bedrijven moeten deze belasting betalen. U ontvangt een aanslag van de gemeente.
De gemeente gebruikt het geld van de rioolheffing voor:
- de inzameling, afvoer en zuivering van afvalwater
- de afvoer van bijvoorbeeld regen
- het onderhoud van bijvoorbeeld sloten, greppels en vaarwegen
Bedrijfsverzamelgebouwen
Ook bedrijfsverzamelgebouwen worden betrokken in de rioolheffing. Onder een bedrijfsverzamelgebouw wordt verstaan: een gebouw dat dient om verschillende bedrijven in te huisvesten. Hiervoor gelden afwijkende tarieven.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-01-23
- Financiën
- Brandveilig gebruik van gebouwen
Er zijn landelijke richtlijnen voor het brandveilig gebruik van gebouwen. Wilt u een gebouw gaan gebruiken? Voor sommige gebouwen moet u dat vooraf melden. Soms mag de gemeente de regels daarvoor aanpassen.
Heeft u vragen? Stel ze aan het Informatiepunt Leefomgeving.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-05-08
- Huisvesting
- Leegstaand pand tijdelijk verhuren
Als u een pand leeg heeft staan, kunt u het tijdelijk verhuren. U kunt hiervoor gebruik maken van de Leegstandwet. Verhuren op basis van de Leegstandwet biedt u voordelen. Zo kunt u voor het pand een lagere huurprijs vragen. Ook hoeft u de huurder geen huurbescherming te geven.
Wilt u uw pand verhuren op basis van de Leegstandwet? Dan heeft u een vergunning nodig. Hoelang u het pand mag verhuren ligt aan de situatie.
- Huurwoning die gerenoveerd of gesloopt wordt:
U krijgt de vergunning voor 2 jaar. De gemeente kan de vergunning steeds met 1 jaar verlengen. De totale lengte van de vergunning is maximaal 7 jaar. - Woning die te koop staat:
U krijgt een vergunning voor 5 jaar. De vergunning wordt niet verlengd. - Gebouw zonder woonbestemming:
U krijgt een vergunning voor maximaal 10 jaar. Heeft u voor het gebruik als woonruimte een tijdelijke ontheffing van het omgevingsplan nodig? Dan is de vergunning voor verhuur net zolang geldig als de duur van de ontheffing van het omgevingsplan (met een maximum van 10 jaar).
Bent u niet de eigenaar van het pand? Dan kunt u het pand tijdelijk onderverhuren. Hiervoor heeft u toestemming nodig van uw verhuurder.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-23
- Huisvesting
- Huurwoning die gerenoveerd of gesloopt wordt: