Zoekresultaten 1 - 10 van 273 resultaten
- Bezwaarschrift indienen
De gemeente kan een besluit nemen waar u het niet mee eens bent. Bijvoorbeeld: uw aanvraag voor een subsidie of vergunning is afgewezen. Of u bent het niet eens met de ontheffing die uw buurman heeft gekregen. U kunt dan bezwaar maken.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-17
- Recht, Financiën
- Vondeling gevonden
Het is in Nederland verboden een kind te vondeling te leggen. De politie start meteen een onderzoek om de ouders te vinden. Ook worden de Raad voor de Kinderbescherming en andere hulpverleners ingeschakeld. De burgemeester doet aangifte van de geboorte bij de eigen gemeente. De ambtenaar die de aangifte behandelt, geeft de baby een naam.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-26
- Bestuur
- Paspoort of identiteitskaart verloren of gestolen
Vraag een nieuw reisdocument aan als uw oude reisdocument gestolen of kwijt is. Aangifte doen bij de politie is niet nodig.
Om identiteitsfraude te voorkomen, legt u een verklaring van vermissing af. De gemeente noteert het nummer van uw oude identiteitsbewijs in het basisregister reisdocumenten.
Wilt u geen nieuw reisdocument aanvragen? Bijvoorbeeld als u uw identiteitskaart kwijt bent, maar uw paspoort nog heeft? Ook dan kunt u een verklaring van vermissing afleggen. Zo voorkomt u dat uw reisdocument gebruikt wordt voor identiteitsfraude.
U moet wel aangifte bij de politie doen als er meer gestolen is dan alleen uw reisdocument. Of als u bijvoorbeeld letsel heeft overgehouden aan de overval.
Is uw paspoort gestolen en moet u de volgende dag op reis? Een nieuw paspoort aanvragen kost zeker 24 uur. Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.
Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat.
Als u uw reisdocument als verloren heeft opgegeven, kunt u het niet meer gebruiken als u het terugvindt. Lever uw teruggevonden paspoort of identiteitskaart in bij de gemeente.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-23
- Recht
- Navragen beperking op pand of grond
Soms heeft een pand of een stuk grond een publiekrechtelijke beperking. De overheid legt deze beperking op. Voordat u een huis of een stuk grond koopt, is het handig om na te gaan of er een beperking geldt. Zo weet u wat u niet mag doen met het pand of stuk grond.
Voorbeelden van publiekrechtelijke beperkingen zijn:
- een woonverbod, omdat het pand onbewoonbaar verklaard is
- een verbod op verbouwen, omdat het pand een monument is
- een kapverbod, omdat het terrein een natuurmonument is
- een verplichting om het terrein te registreren als verontreinigde grond
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-01-20
- Ruimte en infrastructuur
- Aangifte doen van een doodgeboren kindje en inschrijven in de BRP
Het verliezen van een kind veroorzaakt een groot verdriet. Aangifte doen bij de gemeente kan misschien helpen bij het verwerken hiervan. En u heeft dan een officieel bewijs dat uw kind heeft bestaan.
Aangifte doen van een doodgeboren kind is niet verplicht als de zwangerschap minder dan 24 weken heeft geduurd. Duurde de zwangerschap 24 weken of meer? Dan moet uw kindje een begrafenis of crematie krijgen en is aangifte doen wel verplicht.
U doet aangifte in de gemeente waar uw kindje is geboren.
Inschrijven in de BRP
U kunt uw kindje ook inschrijven in de basisregistratie personen (BRP). Dan staan de gegevens van uw kindje bij uw persoonlijke gegevens in de BRP, bijvoorbeeld op MijnOverheid.nl. Het maakt niet uit hoelang de zwangerschap heeft geduurd of hoelang geleden de geboorte was.
U registreert uw kindje in de gemeente waar u woont. U kunt dit verzoek alleen voor uzelf doen en niet voor de andere ouder.
Voornaam op bestaande aktes laten zetten
Is er al een akte van uw kindje, zoals een ‘akte van geboorte (levenloos)’? Maar staat daar nog geen voornaam op? De gemeente kan dan alsnog een voornaam op de akte zetten.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-25
- Recht
- Ontheffing verbranden snoeihout, stookontheffing
U mag geen vuur stoken in de openlucht. Het verbod geldt niet voor sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven, kaarsen en barbeque's, zo lang het niet gevaarlijk is voor de omgeving.
Ontheffing verbranden snoeihout in het buitengebied
Voor het verbranden van snoeihout van landschapsonderhoud in het buitengebied, zoals hagen en knotwilgen, kunt u een ontheffing aanvragen. De ontheffing wordt voor de duur van 3 jaar verleend. Kijk hieronder bij Aanpak hoe u een ontheffing moet aanvragen.
--------------------------------------------------
Snipperroute
U kunt snoeihout ook laten ophalen in de 'snipperroute'. Zie hiervoor www.voorst.nl/snipperroute.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-01-21
- Natuur en milieu
- Afgezette gebieden betreden
De gemeente kan een terrein of gebied afzetten. Tijdens een afzetting mag u dat gebied niet in. Dit heeft meestal te maken met veiligheid, openbare orde of volksgezondheid. Zo kan de gemeente een terrein afzetten, waarvan de grond zwaar vervuild is.
Moet u toch in een afgezet gebied zijn? Dan vraagt u ontheffing aan bij de gemeente.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-23
- Openbare orde en veiligheid
- Andere achternaam gebruiken
Uw achternaam staat in de burgerlijke stand en in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente. Een achternaam heet ook wel geslachtsnaam of geboortenaam. Of, bij een vrouw, meisjesnaam. Uw achternaam verandert niet als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.
Wilt u dat de gemeente en andere (overheids)organisaties u aanschrijven met een andere achternaam? Bijvoorbeeld de achternaam van uw partner? Dan kunt u dit aangeven bij de gemeente met een verzoek ‘aanduiding naamgebruik’. De gemeente en andere (overheids)organisaties gebruiken dan deze naam. Bijvoorbeeld als zij u post sturen. De achternaam die u kreeg bij uw geboorte blijft in uw officiële papieren staan, bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs.
Stel: u heet J. de Wit en uw partner heet P. Jansen. U kunt dan uit 4 namen kiezen:
- J. Jansen
- J. de Wit
- J. de Wit-Jansen
- J. Jansen-de Wit
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-10-01
- Recht
- Festiviteit horeca organiseren
Geluid
Op grond van artikel 4.1.3 van de Algemene plaatselijke verordening mogen in een inrichting maximaal 12 incidentele festiviteiten per kalenderjaar worden gehouden, waarbij de geluidswaarden als bedoeld in de artikelen 2.17, 2.19 en 2.20 van het Activiteitenbesluit en artikel 4.1.4A van de APV niet van toepassing zijn.Licht
Daarnaast is het mogelijk om tijdens maximaal 6 incidentele festiviteiten per kalenderjaar de verlichting langer aan te houden ten behoeve van sportactiviteiten, waarbij artikel 4.113, eerste lid van het Activiteitenbesluit van toepassing is. Hiervan dient u minimaal 2 weken voor aanvang het college in kennis te stellen.Evenement
Vaak wordt een incidenteel festiviteit georganiseerd in combinatie met een evenement. Vaak dient u dan tevens een evenementenvergunning aan te vragen of een 'melding evenement' te doen. Via onze online vergunningenchecker komt u er direct achter wat er nodig is.
Ontheffing sluitingsuur
Indien u de inrichting tevens langer geopend wilt hebben dan is toegestaan, dient u hiervoor tevens een ontheffing aan te vragen van het sluitingsuur bij de burgemeester.- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-05-08
- Openbare orde en veiligheid
- Gegevens in basisregistratie personen (BRP) aanpassen
In de Basisregistratie Personen (BRP) staan uw persoonsgegevens zoals uw adres, burgerlijke staat, geslacht en nationaliteit. Sommige gegevens worden automatisch aangepast. Bijvoorbeeld als u trouwt in Nederland. Andere gegevens geeft u zelf door, zoals een verhuizing.
U kunt uw gegevens bekijken op MijnOverheid.nl. Kloppen uw gegevens in de BRP niet, of niet meer? Geef de wijziging meteen door aan de gemeente. De gemeente past uw gegevens dan aan.
Bent u geadopteerd of heeft u een kind afgestaan ter adoptie? Of bent u van geslacht veranderd? De gemeente kan op uw verzoek gegevens van vóór de adoptie of geslachtswijziging veranderen of weghalen.
Na adoptie kan de gemeente deze gegevens veranderen of weghalen:
- Als u bent geadopteerd
- uw naam
- informatie over 1 of beide ouders
- de bij adoptie verloren nationaliteit
- adresgegevens van voor de adoptie
- gegevens over immigratie en emigratie van voor de adoptie
- Als u een kind heeft afgestaan ter adoptie
- de gegevens van het kind
Na geslachtswijziging kan de gemeente deze gegevens veranderen of weghalen:
- uw naam
- uw geslacht
- het gebruik van de achternaam van uw (ex-)echtgenoot of (ex-)geregistreerd partner
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-10-24
- Recht
- Als u bent geadopteerd