Zoekresultaten 1 - 10 van 273 resultaten
- Uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand aanvragen
De gemeente schrijft belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven op in een officieel document. Dit heet een akte. Belangrijke gebeurtenissen zijn bijvoorbeeld geboorte, huwelijk of overlijden. De akten bewaart de gemeente in de burgerlijke stand.
U kunt van deze akten een afschrift of uittreksel op papier aanvragen. Een uittreksel is een samenvatting van de informatie die de gemeente heeft. De belangrijkste gegevens staan erin. Een afschrift is een kopie van de akte, met een stempel en een handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand.
U kunt een afschrift of uittreksel aanvragen van een:
- geboorteakte
- overlijdensakte
- huwelijksakte
- echtscheidingsakte
- akte van partnerschapsregistratie
- akte van beëindiging partnerschap
Heeft u een uittreksel voor in het buitenland nodig? Vraag dan een internationaal uittreksel aan.
Heeft u een afschrift voor in het buitenland nodig? Dan vraagt u naast het afschrift ook een meertalig modelformulier aan.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-01-21
- Recht
- Gedwongen hulp bij ernstige psychische problemen
Als iemand door psychische problemen een gevaar is voor zichzelf of anderen en niet meewerkt aan een behandeling, dan kan diegene gedwongen worden tot een behandeling. Bijvoorbeeld medicatie, therapie of een opname in een ggz-instelling.
Iedereen kan melden bij de gemeente dat iemand gedwongen hulp nodig heeft. U hoeft dus geen familie of een zorgverlener te zijn.
Bij een gewone procedure beslist de rechter of gedwongen hulp nodig is. Is er direct gevaar en duurt de procedure te lang? Dan kan de burgemeester een crisismaatregel nemen. Zo kan iemand snel behandeld worden. Hiervoor heeft de burgemeester een verklaring nodig van een psychiater.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-26
- Zorg en gezondheid
- Bijen houden
Andere mensen kunnen er last van hebben als u bijen houdt. Daarom gelden er speciale regels voor het houden van bijen. Als u zich niet aan deze regels kunt houden, dan heeft u een ontheffing nodig.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2023-11-24
- Openbare orde en veiligheid
- Mobiele puinbreker gebruiken
Als u een mobiele puinbreker wilt gebruiken, moet u een melding doen bij de gemeente. Een mobiele puinbreker wordt gebruikt om bouw- en sloopafval te verminderen. De gemeente zet in 1 of meer kranten of huis-aan-huisbladen dat er puinbreekwerkzaamheden zullen zijn. De gemeente zorgt er zo voor dat de buurtbewoners ervan weten.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-17
- Natuur en milieu, Huisvesting
- Waarmerken kopie
U kunt de gemeente vragen een kopie van een document te waarmerken. Dat betekent dat in de kopie precies hetzelfde staat als in het origineel.
De gemeente waarmerkt geen diploma's.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-12-19
- Internationaal
- Afval inleveren
Recyclepleinen van Circulus
Klik op deze link voor adressen, openingstijden en tarieven van de recyclepleinen van Circulus. U heeft geen milieupas nodig.
KCA-bus
Elke 2e vrijdag van de maand, van 15.00-18.00 uur, staat er een KCA-bus op het parkeerterrein van Sportpark Zuiderlaan, Zuiderlaan 5 in Twello. Is er op 2e vrijdag van de maand een feestdag, dan wordt de vervangende datum in het Voorster Nieuws vooraf bekend gemaakt. U kunt hier alleen huishoudelijk klein chemisch afval inleveren.
Plaatselijke containers
Op deze pagina kunt u een glasbak, textielcontainer of PMD-container bij u in de buurt vinden.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2023-07-17
- Natuur en milieu
- Ontheffing verbranden snoeihout, stookontheffing
U mag geen vuur stoken in de openlucht. Het verbod geldt niet voor sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven, kaarsen en barbeque's, zo lang het niet gevaarlijk is voor de omgeving.
Ontheffing verbranden snoeihout in het buitengebied
Voor het verbranden van snoeihout van landschapsonderhoud in het buitengebied, zoals hagen en knotwilgen, kunt u een ontheffing aanvragen. De ontheffing wordt voor de duur van 3 jaar verleend. Kijk hieronder bij Aanpak hoe u een ontheffing moet aanvragen.
--------------------------------------------------
Snipperroute
U kunt snoeihout ook laten ophalen in de 'snipperroute'. Zie hiervoor www.voorst.nl/snipperroute.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-01-21
- Natuur en milieu
- Omgevingsplan bekijken
Een gemeente maakt een omgevingsplan. Hierin staat bijvoorbeeld waar woningen, horeca of andere bedrijven mogen komen. Vroeger stond dat in het bestemmingsplan.
Ook staan in het omgevingsplan regels over het gebruik van de openbare ruimte.
Bekijk het omgevingsplan als u wilt gaan bouwen of slopen. Of als u ergens een bedrijf wilt beginnen. In het omgevingsplan ziet u of dit wel mag.
In een omgevingsplan staat onder andere:
- de kenmerken van een wijk of gebied
- de plannen die er voor de wijk of het gebied zijn
- regels over de bebouwing, bijvoorbeeld:
- de soort bebouwing die toegestaan is
- de manier waarop gebouwd mag worden
- archeologische vindplaatsen in een wijk of gebied
- gemeentelijke monumenten
- regels over het gebruik van de openbare ruimte, bijvoorbeeld:
- regels over milieubelastende activiteiten
- regels over bomen kappen
- regels over parkeren
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-10-10
- Ruimte en infrastructuur
- Rijbewijs aanvragen voor auto of motor
Met een rijbewijs laat u zien dat u een motorvoertuig mag besturen. Ieder voertuig heeft een eigen rijbewijscategorie. Op uw rijbewijs staat voor welke categorieën u voertuigen mag besturen.
Een nieuw rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Dit komt omdat u vanaf uw 75e jaar een medische keuring moet hebben. Lees meer over uw rijbewijs vanaf uw 75e jaar op Rijksoverheid.nl.
U vraagt bij de gemeente een rijbewijs aan als:
- u voor het eerst geslaagd bent voor een rijexamen.
- u geslaagd bent voor een nieuwe categorie.
- uw rijbewijs bijna verloopt.
- uw rijbevoegdheid ingeperkt is (bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte).
- u een rijbewijs wilt omwisselen (bijvoorbeeld een buitenlands of militair rijbewijs).
- uw rijbewijs kwijt of gestolen is.
- uw rijbewijs beschadigd is.
Als uw rijbewijs verloren of gestolen is, kunt u dit melden bij uw eigen gemeente.
U hoeft niet meer eerst naar de politie om aangifte te doen. In plaats daarvan vult u bij de gemeente een vermissingsverklaring in, waarin u uitlegt hoe u het oude rijbewijs bent kwijtgeraakt, daarna ondertekent u de verklaring. Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen. Neemt u daarvoor uw paspoort of identiteitskaart mee om u te legitimeren.
De gemeente adviseert de burger om ook aangifte bij de politie te doen als er duidelijk sprake is van een misdrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een auto-inbraak.
Heeft u een vermoeden van misbruik? Meld dit online bij RDW.
Ingeval van verlies of diefstal in het buitenland wordt ook bij de gemeente de vermissingsverklaring opgemaakt. Dit kan met of zonder buitenlandse aangifte.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-04-07
- Verkeer
- Opnieuw inschrijven in Nederland
U woonde vroeger in Nederland. Nu verhuist u vanuit het buitenland weer naar Nederland. U schrijft zich dan opnieuw in bij een gemeente.
Bent u voor oktober 1994 naar het buitenland verhuisd? Dan laat u zich niet opnieuw inschrijven. U doet dan een ‘eerste inschrijving’.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2023-12-11
- Recht