Resultaten 101 - 110 van 115 resultaten

  • Meldpunt Zorg en Veiligheid

    Maakt u zich zorgen over een buurtbewoner of familielid? Dan kan er een melding gedaan worden bij het meldpunt Zorg en Veiligheid. Wat is het meldpunt Zorg en Veiligheid? Het meldpunt Zorg en Veiligheid coördineert meldingen op het gebied van veiligheid en zorg. Het meldpunt zorgt ervoor dat de juiste hulpverlener of instantie aan de slag gaat met de melding. We werken onder andere samen met de politie, woningcorporatie, Actiecentrum Veiligheid en Zorg Groningen, Geestelijke Gezondheids Zorg, maatschappelijke en sociale dienstverlening en verslavingszorg. Welke meldingen kunnen naar het meldpunt Zorg en Veiligheid? De volgende meldingen kunnen naar het meldpunt Zorg en Veiligheid: U wilt voor uw naasten een aanvraag doen in het kader van de WvGGZ. Iemand lijkt in de war of zwerft veel op straat. Iemand of een gezin heeft dringend hulp nodig, maar vraagt er niet om. Vereenzaming, verwaarlozing of vervuiling van inwoners. U maakt zich zorgen over iemand die ziek is, maar geen hulp zoekt. U heeft overlast door lawaai, stank, vervuiling of agressie, veroorzaakt door mensen in de buurt. U heeft last van intimidatie in de buurt.

  • Melding doen

    Is er iets stuk op straat? Of wilt u iets anders melden of vragen over de omgeving waar u woont of werkt? Laat het ons dan weten. U kunt altijd een melding, klacht of gewoon een vraag bij ons doorgeven. Dit kan gaan over verschillende onderwerpen zoals: afval naast de vuilnisbakken hondenpoep graffiti losse stoeptegels een kapot speeltoestel lawaai Of denkt u dat iemand zichzelf verwaarloost? Geef dit door bij Meldpunt Zorg en Veiligheid. Heeft u last van overlast van buren, hangjongeren of verslaafden? Bel dan de politie.

  • Onroerendezaakbelasting

    Onroerendezaakbelasting (ozb) is een gemeentelijke belasting. De eigenaar van een huis, een stuk grond, een garagebox of een bedrijfspand moet deze belasting betalen. Ook de huurder van een bedrijfspand of de gebruiker van de grond betaalt ozb. Het bedrag hangt af van de WOZ-waarde van uw pand op 1 januari. Wij bepalen met de WOZ-waarde hoeveel uw huis of pand waard is. Daarna berekenen we de ozb over dat bedrag. U krijgt dan van ons een brief, een belastingaanslag. Hierop staat hoeveel u moet betalen. Verhuist u of verkoopt u uw pand of grond? U betaalt de ozb voor het hele jaar. Wij kijken dan naar wie eigenaar of huurder is op 1 januari. U betaalt dus ook pas vanaf 1 januari ozb voor uw nieuwe pand. Vaak wordt de ozb verrekend met de nieuwe eigenaar bij de notaris.

  • Evenementenverkeersregelaar aanstellen

    Om verkeersregelaars aan het werk te zetten, heeft u toestemming nodig. De gemeente waar het evenement plaats vindt, stelt een verkeersregelaar aan. Dit gaat via de organisatie van het evenement. De organisator van een evenement meldt de verkeersregelaars aan bij de Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). Daar kunnen ze ook de instructie volgen. Ze krijgen  een aanstelling voor 12 maanden. Dit kan dus voor meer dan 1 evenement zijn. Is een evenementenverkeersregelaar jonger dan 18 jaar? Dan mag hij of zij alleen werken op wegen waar niet harder dan 50 km per uur wordt gereden. En alleen als er bij duisternis of slecht zicht voldoende openbare straatverlichting is.

  • Gladheid

    In de winterperiode zet de gemeente in op sneeuw- en gladheidbestrijding. Tijdens ijzel, sneeuwval of vorst worden er maatregelen getroffen. Zowel actief als preventief om de weggebruiker op een zo veilig mogelijke manier gebruik te laten maken van de weg. Echter: bij extreme weersomstandigheden blijft het risico van het deelnemen aan het verkeer primair voor de weggebruiker. Strooien De gemeente Pekela probeert zoveel mogelijk het opvriezen van natte weggedeelten te voorkomen. Dit door te strooien voordat het gaat sneeuwen en ijzelen. Als het glad wordt of kan worden de hoofdwegen, busroutes, de wijkontsluitende wegen, fietspaden, bruggen en het centrumgebied gestrooid. Het uitgangspunt daarbij is dat iedereen binnen een redelijke afstand een bestrooide weg kan bereiken. Strooiroutes Een overzicht van de strooiroutes in de gemeente Pekela: Strooiroutes 2021 - 2022 Geen gladheidsbestrijding in woonstraten In principe wordt niet aan gladheidbestrijding in de woonstraten gedaan. Dit vanwege: Het bestrijden van de gladheid op de wegen is alleen effectief bij intensief weggebruik. Daarom wordt er in de woonstraten spaarzaam omgegaan met het strooien. De weggebruiker dient daar dus altijd rekening te houden met mogelijk gladde weggedeelten en het rijgedrag daarop aan te passen.  Geparkeerde auto's maken het haast onmogelijk om te strooien en/of sneeuw te ruimen.  Het strooizout brengt schade toe aan het milieu; de gemeente wil deze schadelijke invloed op het milieu zoveel mogelijk beperken Inzet personeel en voertuigen Voor de gladheidbestrijding heeft de gemeente 24 uur per dag, zeven dagen per week mensen en auto's klaar staan. Zij rukken uit als er gladheid wordt verwacht. Voor haar strooiacties zet de gemeente een drietal strooi-eenheden in, waarop of waaraan een sneeuwploeg en zoutstrooier zijn bevestigd. Als er veel sneeuw geruimd moet worden, wordt nog eens een extra voertuigen ingezet. Wij verzoeken u in smalle straten waar normaal gesproken gestrooid wordt om in geval van sneeuwval uw auto zo te parkeren dat er ruimte ontstaat voor ons materieel.

  • Horecabedrijf beginnen of overnemen

    Begint u een horecabedrijf? Vraag dan een exploitatievergunning aan. Alleen de eigenaar kan dit doen. Wilt u een horecabedrijf van iemand overnemen? Dan moet u de vergunning ook aanvragen. U kunt de vergunning niet overnemen van de vorige eigenaar. Heeft u al een vergunning maar begint u een nieuw horecabedrijf? Vraag ook dan een nieuwe vergunning aan. Een horecabedrijf is bijvoorbeeld een restaurant, café, hotel, sportkantine of snackbar. U verkoopt er eten en drinken, tabak of slaapplaatsen per nacht. Uw bezoekers eten en drinken bij u in het bedrijf. Let op, u heeft misschien nog andere vergunningen nodig. Bijvoorbeeld: Wilt u ook alcohol verkopen? Dan heeft u ook een alcoholvergunning nodig. Voor een terras en een gokautomaat heeft u ook een aparte vergunning nodig. Wilt u meer dan 50 mensen tegelijk in uw bedrijf binnenlaten? Doe dan een melding over de brandveiligheid. De gemeente kan ook een Bibob-onderzoek doen. U krijgt daar bericht van. Inrichtingseisen horecabedrijf Minimale vloeroppervlakte van een horecalokaliteit is 35 m2; Hoogte-eis voor nieuwbouw is 2,60 meter van de vloer gemeten en voor bestaande bouw 2.10 meter; Nieuwe horecagebouwen hebben 1 toilet nodig als er 15 personen gebruik van maken. Anders zijn er twee toiletten vereist. Voor bestaande horecagebouwen geldt 1 toilet als er 25 personen gebruik van maken; Luchtverversingscapaciteit is 4dm3/s per persoon bij nieuwbouw. Bij bestaande bouw geldt 2,12 dm3/s luchtververversing per persoon Een inrichting waarin het slijtersbedrijf wordt uitgeoefend heeft ten minste één slijtlokaliteit met een vloeroppervlakte van ten minste 15 m2. Heeft u vragen aan ons? U kunt ook van te voren contact opnemen met de gemeente.

  • Ziektekostenverzekering voor lage inkomens

    Vindt u het moeilijk om een goede zorgverzekering te vinden? Als u een laag inkomen heeft en bijvoorbeeld hoge zorgkosten, kunnen wij u helpen. Ook als u denkt geen zorgkosten te krijgen, is deze verzekering wellicht interessant voor u. Wij hebben namelijk voor u een complete verzekering afgesloten bij Menzis. Deze zorgverzekering heet GarantVerzorgd.  U krijgt minimaal 9% korting op de aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen. De gemeente betaalt een deel van de premie. Dit kan oplopen tot bijna € 480,- per jaar (let op: dit is afhankelijk van het pakket dat u kiest). Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd voor de meest uitgebreide tandartsverzekering. Er zijn extra vergoedingen voor onder andere brillen of lenzen, tandartskosten, orthopedisch schoeisel en ziekenvervoer. De gemeente Pekela heeft de aanvullende verzekering uitgebreid met een volledige vergoeding voor de eigen bijdrage, die u aan het CAK betaalt voor Wmo-voorzieningen. Er is geen medische keuring. U kunt dus altijd meedoen.

  • Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

    Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is dé plek voor iedereen die informatie wil over gezondheid, opvoeding en opgroeien. Het CJG Pekela helpt ouders, kinderen en jongeren bij vragen en problemen bij opvoeden en opgroeien. Soms heb je twijfels, behoefte aan advies of zelfs behoefte aan wat ondersteuning bij het opvoeden en laten opgroeien van je kind(eren). Daarvoor is het Centrum voor Jeugd en Gezin Pekela. Het CJG Pekela helpt ouders, kinderen en jongeren bij vragen en problemen bij opvoeden en opgroeien. Zo nodig kan het CJG hulp bieden of met u samen kijken naar mogelijkheden en/of doorverwijzen. CJG werkt samen met schoolmaatschappelijk werk, ondersteuner Jeugd en Gezin en de Jeugd verpleegkundige van de GGD.

  • Levenloos geboren kind aangeven

    Is uw kindje levenloos geboren? U kunt uw levenloos geboren kind laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit kan zowel schriftelijk als aan het loket Alleen de vader of moeder mag de registratie doen. Het gaat om een heel persoonlijk verzoek. Daarom kunt u het verzoek voor wijziging van uw gegevens alleen voor u zelf doen. Het is dus niet mogelijk om namens de andere ouder het verzoek te doen. Het maakt voor de registratie niet uit wanneer de geboorte heeft plaatsgevonden of wat de duur van de zwangerschap was. Voor de registratie van uw kindje is er een 'akte van levenloos geboren kind' of een 'akte van geboorte (levenloos)' nodig. Uw woongemeente vraagt deze op bij de geboortegemeente. U hoeft dit niet zelf te doen.

  • Hulp voor mantelzorgers

    Zorgt u lange tijd voor een familielid of bekende? Bijvoorbeeld vanwege langdurige ziekte, handicap of ouderdom? En krijgt u daar niet voor betaald? Dan bent u mantelzorger. Misschien kunnen we u helpen met begeleiding en hulp. Als u een tijdje geen mantelzorg kunt bieden, is het mogelijk dat iemand de zorg van u overneemt. Bijvoorbeeld omdat u zelf langere tijd ziek bent of op vakantie gaat. Het ondersteunen van mantelzorgers is een onderdeel van de Wmo. De gemeente zorgt binnen de Wmo voor vervangende zorg, zodat u de mantelzorg even kunt overdragen.