Zoekresultaat 1 - 10 van 13 resultaten

  • Watertoeristenbelasting

    Watertoeristenbelasting is een heffing voor toeristen die op een vaartuig verblijven. Zij gebruiken namelijk voorzieningen op en rond het water van de gemeente Steenwijkerland. Als u vaartuigen of ligplaatsen aan toeristen verhuurt, betaalt u watertoeristenbelasting. Dit bedrag mag u doorberekenen aan bezoekers die de vaartuigen of ligplaatsen huren.

  • Evenement organiseren

    Wilt u een straatfeest of een buurtbarbecue organiseren? Of een muziek-, sport- of ander publieksevenement? Dan heeft u hiervoor toestemming nodig van de gemeente. Voor een klein evenement is een melding voldoende. Voor een groot evenement moet u een vergunning aanvragen.  

  • Voorwerpen plaatsen op openbare grond

    Wilt u tijdelijk op de openbare weg een puincontainer of bouwsteiger plaatsen voor (ver)bouw of onderhoudswerkzaamheden? Of wilt u uitstallingen op de stoep voor uw winkel of driehoeksreclameborden plaatsen? Dan heeft u geen vergunning nodig, mits u voldoet aan artikel 2:1 van de Verordening Fysieke Leefomgeving (VFL).

  • Vluchtelingenpaspoort

    Bent u erkend als vluchteling en wilt u naar het buitenland reizen? Dan kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen. Een vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De precieze geldigheidsduur hangt af van uw verblijfsstatus. Het vluchtelingenpaspoort is een reisdocument en een identiteitsbewijs. U kunt het vluchtelingenpaspoort niet gebruiken om naar het land van herkomst te reizen.

  • Vreemdelingenpaspoort

    Bent u een niet-Nederlander met een verblijfsvergunning? En kunt u in het land van herkomst geen reisdocument krijgen? Dan kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen. Een vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De precieze geldigheidsduur hangt af van uw verblijfsstatus. Het vreemdelingenpaspoort is een reisdocument en een identiteitsbewijs. U kunt het vreemdelingenpaspoort niet gebruiken om naar het land van herkomst te reizen.

  • Inburgeren in uw gemeente

    Moet u inburgeren onder de Wet inburgering 2021? Dan nodigt de gemeente u uit voor een gesprek. U moet ook een toets maken, om te bepalen wat de best passende route voor u is. Dit noemen wij de Leerbaarheidstoets. De gemeente maakt een afspraak met u voor de toets. Het gesprek en de toets noemen we de brede intake.   Na de brede intake maakt de gemeente samen met u een persoonlijk plan. Dat heet het persoonlijk plan inburgering en participatie (PIP). In dit plan staat wat u moet doen om in te burgeren. Er staat ook in of u examen moet doen. En wat voor examen.

  • Geboorteaangifte

    Binnen 3 dagen na de bevalling doet u aangifte van de geboorte van uw baby. Dit is gratis. 

  • Alcohol schenken tijdens bijzonder evenement

    Wilt u tijdens een bijzondere gelegenheid alcoholhoudende drank met minder dan 15% alcohol of wijn schenken? Bijvoorbeeld tijdens een muziek- of sportevenement. Dan heeft u toestemming nodig van de gemeente. Dit heet een Alcoholwet ontheffing.

  • Paspoort

    U kunt uw paspoort aanvragen bij de gemeente waarin u woont. Maak hiervoor een afspraak. Voor personen vanaf 18 jaar is het paspoort 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 jaar is een paspoort 5 jaar geldig.

  • Roerenderuimtebelasting (RRB)

    De roerenderuimtebelasting (RRB) is voor roerende woon- en bedrijfsruimten die voor een langere tijd aan een plaats gebonden zijn en die u gebruikt om te wonen of te werken. Bijvoorbeeld een woonboot met een vaste ligplaats. De RRB lijkt veel op de onroerendezaakbelasting (OZB).