Verfijn zoekopdracht
Geselecteerde filters (4)
Zoekresultaat 1 - 9 van 9 resultaten
- Gebouw of grond met voorkeursrecht verkopen
De gemeente wil in sommige gevallen eigenaar worden van percelen, waar zij een bepaalde ontwikkeling voor ogen heeft. Om ervoor te zorgen dat deze percelen tussentijds niet verkocht worden aan derden, kan er via de Wet voorkeursrecht gemeenten (WVG) een recht van eerste koop worden gevestigd. Hiervoor gelden bepaalde richtlijnen, zoals het publiceren van de percelen waarop WVG is gevestigd, de termijnen (en de verlening ervan) en de wijze waarop de gemeente dient te handelen indien een perceel daadwerkelijk te koop wordt aangeboden.
Wilt u uw huis of grond verkopen? Soms heeft de gemeente voorkeursrecht op een huis of een stuk grond. Dit betekent dat de gemeente voorrang heeft om dit te kopen. U moet uw huis of grond dan eerst aan de gemeente aanbieden. De gemeente kan voorkeursrecht krijgen op gebouwen en grond waarvoor een nieuwe bestemming is vastgelegd.
U kunt de gemeente vragen om uw gebouw of grond toch niet te kopen, als u daarvoor een goede reden heeft. De gemeente hoeft niet met uw verzoek akkoord te gaan.
Is uw bedrijf of onderneming onderdeel van uw grond of gebouw? Dan mag u eisen dat de gemeente hiermee rekening houdt bij de verkoop. De gemeente moet dan alle onderdelen van het bedrijf kopen.
Worden u en de gemeente het niet eens over de verkoop? Dan kunt u de gemeente vragen om een prijsvaststellingsprocedure. Daarbij bepaalt de rechter de prijs.
Heeft de gemeente het voorkeursrecht? Dan is de gemeente meestal toch niet verplicht om uw grond of gebouw te kopen. Besluit de gemeente niet te kopen? Dan mag u aan iemand anders verkopen.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-09-20
- Bodemonderzoek
Wat is een bodemonderzoek?
Een toelichting over bodemonderzoek is te vinden op de website Bodemrichtlijn.
Bodeminformatie opvragen
U kunt een bodeminformatievraag (bij voorkeur per email) stellen aan Waldo Ogg, w.ogg@voorst.nl , 0571-279 346. Hiervoor worden meestal geen kosten in rekening gebracht. Zie ook het kopje 'kosten'.
Beleid gemeente Voorst
In de bouwverordening Voorst zijn voor bodemonderzoek zijn geen specifieke regels voor de gemeente Voorst vastgelegd, de gemeente volgt het landelijke beleid.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-09-16
- Geluidsapparatuur op straat gebruiken
Wilt u buiten geluidsapparatuur gebruiken voor uw bedrijf? Bijvoorbeeld voor muziek op uw terras? Dan mogen buurtbewoners daar geen last van hebben.
U moet bewijzen dat u niet te veel geluid maakt. Dat kunt u laten zien met een geluidsonderzoek. Er zijn bedrijven die dit onderzoek voor u kunnen uitvoeren. Het onderzoek moet meten hoeveel van uw geluid te horen is aan de gevels van gebouwen in de buurt. Het gaat dan om gebouwen waar mensen wonen. Dit zijn bijvoorbeeld woningen, verpleeghuizen, woonboten, enzovoort.
U moet het rapport van het geluidsonderzoek doorgeven aan de gemeente via het Omgevingsloket. Dit moet minimaal 4 weken voordat u de geluidsapparatuur gaat gebruiken.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-09-16
- Rijbewijs aanvragen voor auto of motor
Met een rijbewijs laat u zien dat u een motorvoertuig mag besturen. Ieder voertuig heeft een eigen rijbewijscategorie. Op uw rijbewijs staat voor welke categorieën u voertuigen mag besturen.
Een nieuw rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Dit komt omdat u vanaf uw 75e jaar een medische keuring moet hebben. Lees meer over uw rijbewijs vanaf uw 75e jaar op Rijksoverheid.nl.
U vraagt bij de gemeente een rijbewijs aan als:
- u voor het eerst geslaagd bent voor een rijexamen.
- u geslaagd bent voor een nieuwe categorie.
- uw rijbewijs bijna verloopt.
- uw rijbevoegdheid ingeperkt is (bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte).
- u een rijbewijs wilt omwisselen (bijvoorbeeld een buitenlands of militair rijbewijs).
- uw rijbewijs kwijt of gestolen is.
- uw rijbewijs beschadigd is.
Als uw rijbewijs verloren of gestolen is, kunt u dit melden bij uw eigen gemeente.
U hoeft niet meer eerst naar de politie om aangifte te doen. In plaats daarvan vult u bij de gemeente een vermissingsverklaring in, waarin u uitlegt hoe u het oude rijbewijs bent kwijtgeraakt, daarna ondertekent u de verklaring. Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen. Neemt u daarvoor uw paspoort of identiteitskaart mee om u te legitimeren.
De gemeente adviseert de burger om ook aangifte bij de politie te doen als er duidelijk sprake is van een misdrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een auto-inbraak.
Heeft u een vermoeden van misbruik? Meld dit online bij RDW.
Ingeval van verlies of diefstal in het buitenland wordt ook bij de gemeente de vermissingsverklaring opgemaakt. Dit kan met of zonder buitenlandse aangifte.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-10-01
- Bibliotheek
In de bibliotheek kunt u onder andere:
- boeken en e-books lenen
- cd's en dvd's lenen
- tijdschriften en kranten lezen
- internetten
- hulp krijgen bij het regelen van dingen op internet
- studeren
- een cursus volgen
Veel activiteiten in de bibliotheek zijn gratis. U hoeft geen lid te zijn. Wilt u ook iets lenen, bijvoorbeeld een boek of een cd? Dan moet u lid zijn.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-09-20
- Wapen bezitten
U mag in Nederland geen wapens hebben. Jaagt u of doet u aan schietsport? Dan kunt u een wapenvergunning aanvragen. Daarmee mag u toch een wapen hebben. Voor het verzamelen van wapens of munitie heeft u een verzamelverlof nodig. De korpschef van de politie beslist of u een vergunning of verlof krijgt.
Een wapenvergunning en een verzamelverlof zijn 1 jaar geldig. U moet de vergunning en het verlof elk jaar verlengen.
Wilt u een wapen gebruiken om bijvoorbeeld een historische veldslag na te spelen? Dan heeft u een ontheffing nodig. Een ontheffing vraagt u aan via Justis.
Het is verboden een nepwapen te hebben.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-10-01
- Paspoort of identiteitskaart aanvragen
U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Dat moet u doen als u naar het buitenland wilt reizen of als u naar de dokter of het ziekenhuis gaat. Iedereen vanaf 14 jaar oud moet ook een paspoort of identiteitsbewijs kunnen laten zien als de politie daarom vraagt.
Reizen
Met een paspoort of identiteitskaart kunt u naar andere landen reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.
Vanaf welke leeftijd?
Iedereen vanaf 14 jaar moet een paspoort of identiteitsbewijs bij zich hebben. Als kinderen onder de 14 naar het buitenland reizen, hebben ze ook een paspoort of identiteitskaart nodig.
Als u naar het ziekenhuis of de dokter gaat, moet u ook een eigen paspoort of identiteitsbewijs hebben. Dat geldt ook voor kinderen. De leeftijd van het kind maakt niet uit.
Inloggen
Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.
Geldigheid
Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-09-09
- Voertuig parkeren in autovrije zone
Sommige gebieden of wegen zijn verboden voor auto's en andere voertuigen. Bijvoorbeeld winkelpromenades of autovrije zones. Moet u toch met uw voertuig in een autovrije zone zijn? Dan kunt u ontheffing aanvragen.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-09-24
- Veel of zeldzame dieren houden
U mag huisdieren en hobbydieren houden, maar uw buren mogen hier geen last van hebben. U moet dus overlast door geluid en geur proberen te voorkomen. Ook mag het milieu niet verslechteren. Dit betekent bijvoorbeeld dat u er alles aan doet om vervuiling van bodem en water te voorkomen.
Heeft u veel landbouwhuisdieren? Dan moet u er ook voor zorgen dat de dierverblijven ver genoeg af liggen van gebouwen waar mensen zijn. Zoals huizen, scholen, kinderopvang, ziekenhuizen, verzorgingshuizen enzovoort. De minimale afstanden vindt u in het omgevingsplan. Deze minimale afstanden zijn verplicht vanaf:
- 10 schapen
- 5 paarden en pony’s
- 10 geiten
- 25 stuks pluimvee
- 25 konijnen
- 10 overige landbouwhuisdieren
Alleen zoogdieren van de huis- en hobbydierenlijst
De zoogdieren moeten op de huis- en hobbydierenlijst staan. Staat een zoogdier niet op deze lijst? Dan mag u het dier niet kopen, houden of verkopen. U mag er ook niet mee fokken. Heeft u een zoogdier dat niet op de lijst staat, maar had u het dier al voor 1 juli 2024? U mag het dier houden tot het doodgaat. En u mag het dier doorverkopen of doorgeven. U mag niet meer met het dier fokken.
Er is een uitzondering voor hertenkampen. Damherten en edelherten staat niet op de huis- en hobbydierenlijst. Maar u mag ze wel houden en ermee fokken.
Dierentuinen
Houdt u op uw terrein meerdere wilde of zeldzame dieren? Dan heeft u misschien een dierentuinvergunning nodig. Deze vraagt u aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-10-01
- 1