Verfijn zoekopdracht
Geselecteerde filters (3)
Zoekresultaat 1 - 10 van 209 resultaten
- Huisverbod
De burgemeester mag iemand een tijdelijk huisverbod opleggen. Dit kan als er huiselijk geweld is gepleegd of vermoedelijk gepleegd gaat worden. Of als er een sterk vermoeden is dat er in een gezin kinderen mishandeld worden. De burgemeester overlegt in dat geval met Veilig Thuis.
Het huisverbod is bedoeld als afkoelingsperiode. Tegelijkertijd komt de hulpverlening op gang. De persoon met het huisverbod en de gezinsleden of huisgenoten krijgen hulp. De burgemeester kan het huisverbod intrekken als de uithuisgeplaatste de hulpverlening accepteert. Het gevaar voor herhaling moet dan wel kleiner zijn.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-25
- Aangifte doen van overlijden
Als een persoon overlijdt, moet iemand aangifte van overlijden doen in de gemeente waarin de persoon is overleden. Vaak doet de begrafenisondernemer dit voor de nabestaanden. De gemeente geeft toestemming om de overledene te begraven of te cremeren. Dit heet het verlof tot begraven of cremeren.
De gemeente past ook de basisregistratie personen (BRP) aan en maakt een overlijdensakte op. Nabestaanden kunnen een uittreksel van de overlijdensakte krijgen. Dit heeft u nodig om praktische zaken te regelen. Bijvoorbeeld de erfenis en het opzeggen van de huur of abonnementen. Meestal zorgt de uitvaartondernemer voor het uittreksel. U kunt ook zelf een uittreksel bij de gemeente opvragen.
Onder het tabje "formulieren" vindt u de link om digitaal aangifte te doen van overlijden (inloggen met eHerkenning)
Aan welke instanties wordt een bericht van overlijden doorgegeven?
Wij geven een overlijden door aan onderstaande instanties (indien van toepassing):
• Rijksbelastingen
• Waterschap Veluwe
• Ziektekostenverzekeraars
• Rijkskadaster en Openbare Registers
• USZO/ABP/FB/IT/BO/BIV
• Pensioenfondsen
• UWV
• SVB (sociale verzekeringsbank)
• Gemeentelijke belastingen
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-12-06
- Reclamebelasting
De gemeente kan reclamebelasting heffen. Deze belasting heft de gemeente over reclame die vanaf de openbare weg zichtbaar is. Denk hierbij aan een bierreclame aan de gevel van een café of een billboard. Reclamebelasting is dus een belasting die wordt geheven op openbare aankondigingen die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. Voor de belastingheffing is het voldoende dat er sprake is van een tot het publiek gerichte openbare aankondiging met het doel de aandacht van het publiek te trekken.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-01-23
- Paasvuur
In onze gemeente is het verboden om zonder ontheffing snoeihout en/of andere afvalstoffen te verbranden in de openlucht. Voor het ontsteken van een paasvuur is dan ook een ontheffing van dit stookverbod nodig. Het college kan u op grond van artikel 5.5.1 lid 2 van de Algemene plaatselijke verordening ontheffing verlenen van het verbod.
Evenementenvergunning
Als het paasvuur wordt gehouden voor een breder publiek of als er verdere activiteiten plaatsvinden bij of tijdens het paasvuur, dan is er ook een evenementenvergunning nodig.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2020-06-10
- Stedenbouwkundige plannen van de gemeente bekijken
In een stedenbouwkundig plan staat hoe de gemeente een gebied wil inrichten. Het plan bestaat uit tekeningen, foto's en een beschrijving van de toekomstige inrichting van het gebied. Het kan gaan om een gebied dat al bebouwd is of om een plek waar de gemeente nog wil gaan bouwen.
In het stedenbouwkundige plan ziet u:
- waar groen, water, parkeerplaatsen of speeltuinen komen
- het soort bebouwing (bijvoorbeeld hoogbouw, laagbouw, sociale woningbouw of woningen in de vrije sector)
- de functie van een gebouw (bijvoorbeeld kantoren of winkels)
U kunt de stedenbouwkundige plannen pas bekijken als de gemeente ermee akkoord is dat de plannen openbaar worden.
Een stedenbouwkundig plan wordt soms als een apart document opgesteld. Meestal maakt een stedenbouwkundig plan echter onderdeel uit van een bestemmingsplan. Is dit laatste het geval dan kan het pas worden ingezien op het moment dat het (ontwerp)bestemmingsplan ter inzage wordt gelegd.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-25
- PMD-inzameling (Plastic-, Metaal- en Drankverpakkingsafval)
PMD
U kunt het PMD aanbieden in de container met de oranje deksel.
Bij appartementen wordt PMD ingezameld in doorzichtige plastic zakken. De zakken zijn te koop op het gemeentehuis en bij de volgende adressen: Kringloopwinkel (Twello), Klein Hekkelder BV (Klein Amsterdam), Coop Versluis (Voorst), Coop De Lelie (Terwolde), Plus Versluis (Klarenbeek). Kosten ± € 1,00 per setje van 12 stuks.
Zelf wegbrengen kan ook. Zie deze link voor containers.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-07-12
- Paspoort of identiteitskaart voor Nederlanders die in het buitenland wonen
Als u Nederlander bent en in het buitenland woont, kunt u een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Dat doet u bij 1 van de grensgemeenten in Nederland. Of u gaat naar een ambassade of consulaat in het land waar u woont.
Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.
Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-07-05
- Uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand aanvragen
De gemeente schrijft belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven op in een officieel document. Dit heet een akte. Belangrijke gebeurtenissen zijn bijvoorbeeld geboorte, huwelijk of overlijden. De akten bewaart de gemeente in de burgerlijke stand.
U kunt van deze akten een afschrift of uittreksel op papier aanvragen. Een uittreksel is een samenvatting van de informatie die de gemeente heeft. De belangrijkste gegevens staan erin. Een afschrift is een kopie van de akte, met een stempel en een handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand.
U kunt een afschrift of uittreksel aanvragen van een:
- geboorteakte
- overlijdensakte
- huwelijksakte
- echtscheidingsakte
- akte van partnerschapsregistratie
- akte van beëindiging partnerschap
Heeft u een uittreksel voor in het buitenland nodig? Vraag dan een internationaal uittreksel aan.
Heeft u een afschrift voor in het buitenland nodig? Dan vraagt u naast het afschrift ook een meertalig modelformulier aan.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-11-08
- Kinderopvangtoeslag van de gemeente
In de volgende gevallen is het mogelijk om een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang van de gemeente te krijgen:
- sociaal medische indicatie
- alle peuters naar de voorschool
- voorschoolse educatie
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-25
- Gehandicaptenparkeerkaart, bestuurderskaart
Als u gehandicapt bent en zelf autorijdt, dan kunt u in aanmerking komen voor een bestuurderskaart. Een bestuurderskaart is een gehandicaptenparkeerkaart. Met deze kaart mag u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Op uw bestuurderskaart staat geen kenteken. U kunt dus met elk voertuig gebruikmaken van de kaart. Een bestuurderskaart is persoonsgebonden, alleen u kunt er gebruik van maken. De kaart is ook geldig in de meeste Europese landen. U moet zich wel aan de parkeerregels houden die daar gelden.
Naast de bestuurderskaart is er de passagierskaart. Meer informatie hierover vindt u bij: “gehandicaptenparkeerkaart, passagierskaart”.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-06-06