Zoekresultaat 31 - 40 van 45 resultaten
- Geregistreerd partnerschap beƫindigen
U beëindigt een geregistreerd partnerschap via de rechter, een advocaat of notaris. Welke manier u kiest is afhankelijk van uw situatie. Heeft u kinderen onder de 18 jaar? Dan gaat de beëindiging via de rechter. Uw advocaat stuurt een verzoekschrift en een ouderschapsplan naar de rechtbank. Heeft u geen kinderen? Dan kunt u een verzoek tot beëindiging van het partnerschap laten opstellen door een notaris of advocaat. Komt u er samen niet uit? Dan kan uw advocaat namens u een eigen verzoek indienen bij de rechtbank. Dit heet een 'eenzijdig verzoek'. De notaris of advocaat stuurt uw verzoek naar de gemeente waar het partnerschap is geregistreerd. Pas na inschrijving van het verzoek in de registers van de burgerlijke stand is uw partnerschap beëindigd.
- Bron: Elburg (Gemeente)
- 2023-05-08
- Bibliotheek
De bibliotheek is er voor iedereen. U kunt er: boeken lenen een e-book lenen cd's en dvd's lenen tijdschriften en kranten lezen internetten studeren in een stilteruimte luisteren naar een lezing meedoen aan een debat educatieprojecten volgen Op de website van de Nederlandse openbare bibliotheken vindt u informatie over literatuur, achtergronden, lezen en leren. Ook voor het aanvragen van boeken kunt u er terecht.
- Bron: Elburg (Gemeente)
- 2023-07-20
- Bodeminformatie opvragen
Soms is er een bodemonderzoek nodig als u bouw- of verbouwplannen heeft. Een bodemonderzoek geeft de kwaliteit weer van de bodem op dat moment. Het onderzoeksbureau dat een bodemonderzoek uitvoert kan bodeminformatie opvragen van het betreffende perceel. Bodemonderzoek kan daarnaast ook nodig zijn als het bestemmingsplan verandert. Verzoek bodeminformatie Een bodemonderzoek is 5 jaar geldig. De kwaliteit van de bodem kan veranderen. Door activiteiten die op de bodem plaatsvinden of omdat de landelijke onderzoeksnormen strenger worden. Vraag eventueel eerst advies bij de gemeente of u een bodemonderzoek moet doen.
- Bron: Elburg (Gemeente)
- 2023-06-14
- Zienswijze indienen
Soms heeft de gemeente een plan of neemt zij een besluit waar u het niet mee eens bent. U kunt dan uw mening geven. Deze mening heet zienswijze. U kunt uw zienswijze bijvoorbeeld indienen als uw buurman bouwplannen heeft en u het daar niet mee eens bent. Of misschien bent u het niet eens met een nieuw bestemmingsplan van de gemeente. U kunt alleen een zienswijze indienen over ontwerpbesluiten en ontwerpplannen. Dit zijn plannen die nog niet goedgekeurd zijn. De gemeente laat via de website en huis-aan-huisbladen weten dat er nieuwe plannen of besluiten zijn. De gemeente kan het besluit dan nog aanpassen. De gemeente kan uw mening dus overnemen in het definitieve besluit. Maar dat hoeft niet. Verschillende mensen kunnen met het plan of besluit te maken krijgen. De gemeente kijkt naar hun belangen en neemt dan een beslissing.
- Bron: Elburg (Gemeente)
- 2023-10-26
- Volledige leerplicht en kwalificatieplicht
Alle kinderen in Nederland van 5 tot en met 16 jaar oud zijn leerplichtig. Zij moeten dan verplicht naar school. Dit heet volledige leerplicht. De leerplicht begint op de eerste dag van de maand nadat uw kind 5 jaar is geworden. Is uw kind bijvoorbeeld op 15 februari jarig, dan moet het op 1 maart naar school. De volledige leerplicht stopt aan het einde van het schooljaar waarin uw kind 16 jaar wordt. Een kind kan al naar school gaan als het 4 jaar oud is. Het is dan nog niet leerplichtig. Is uw kind 4 jaar en gaat het al wel naar school? Dan moet u afwezigheid melden aan school. Na de volledige leerplicht begint de kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht verlengt de leerplicht: totdat de jongere een startkwalificatie heeft gehaald, of tot de dag dat hij of zij 18 jaar wordt. Een startkwalificatie is een vwo-diploma, een havo-diploma of een mbo-diploma op niveau 2, 3 of 4. Door de kwalificatieplicht moet een jongere onderwijs blijven volgen. De jongere mag dit wel combineren met werken, zoals bij de beroepsbegeleidende leerweg in het mbo.
- Bron: Elburg (Gemeente)
- 2023-05-10
- Grafrechten verlengen, overschrijven of afstaan
Een graf op een begraafplaats huurt u voor een bepaalde termijn. U kunt kiezen voor een particulier graf of een algemeen graf. Als eigenaar van een eigen graf kunt u: de grafrechten verlengen; de grafrechten overschrijven naar iemand anders; afstand doen van de grafrechten. Bij een algemeen graf kan dit niet. Is de eigenaar van het graf overleden? Dan moet u de grafrechten overschrijven naar een familielid. Gebeurt dit niet, dan krijgt de gemeente het grafrecht.
- Bron: Elburg (Gemeente)
- 2023-05-08
- Schoolkosten, bijdrage
Op de basisschool en het voortgezet onderwijs zijn schoolboeken en leermiddelen gratis. Op een voltijdsopleiding in het mbo, vavo of particulier voortgezet onderwijs is dat niet zo. Zit uw kind op een van deze scholen? Is uw kind jonger dan 18 jaar? Vraag dan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een tegemoetkoming in de schoolkosten aan. Moet u ook lesgeld of cursusgeld betalen voor uw kind? Vanaf het schooljaar 2015-2016 verdwijnt de tegemoetkoming voor les- of cursusgeld. In plaats daarvan wordt het kindgebonden budget hoger. Op de website over toeslagen van de Belastingdienst kunt u lezen hoeveel kindgebonden budget u kunt krijgen.
- Bron: Elburg (Gemeente)
- 2023-05-10
- Voornaam of achternaam wijzigen
U kunt uw voornaam of achternaam wijzigen. Ook kunt u de naam van uw kinderen wijzigen. U moet wel voldoen aan strenge voorwaarden. Is de wijziging van uw naam goedgekeurd? Dan neemt de gemeente uw nieuwe naam op in de basisregistratie personen (BRP). Daarnaast voegt de gemeente uw nieuwe naam toe aan uw geboorteakte. Instanties die gebruikmaken van deze gegevens ontvangen deze informatie.
- Bron: Elburg (Gemeente)
- 2023-11-20
- Inschrijven als woningzoekende
Een sociale huurwoning is bedoeld voor mensen tot een bepaald inkomen. Verdient u meer, dan komt u niet in aanmerking. Er is meestal een wachttijd. Deze verschilt vaak per wijk. Bent u met spoed op zoek naar een huis? Misschien kunt u een urgentieverklaring aanvragen.
- Bron: Elburg (Gemeente)
- 2023-05-10
- Briefadres aanvragen
Als u geen woonadres heeft kunt u een briefadres aanvragen. Een briefadres is het adres van een bekende. Overheidsinstellingen sturen uw post naar dit adres. De ontvanger zorgt ervoor dat de post bij u terechtkomt. Verklaring toestemming briefadres (pdf, 254kb)
- Bron: Elburg (Gemeente)
- 2023-05-10