Zoekresultaten 1 - 50 van 144 resultaten

  • Marktplaats- en standplaatsvergunning

    Voor het innemen van een plaats op de weekmarkt, is een marktplaatsvergunning nodig. Een standplaatsvergunning is nodig als u een standplaats wilt op een openbare plek in de open lucht, bijvoorbeeld op of aan de openbare weg.

  • Wandel- en fietsnetwerk

    In de gemeente Reimerswaal zijn veel mogelijkheden om te wandelen en fietsen. Hier vindt u rust, ruimte en frisse zeelucht. Een uniek gebied waar u kunt genieten van prachtige natuur tussen de Ooster- en Westerschelde. Op deze pagina, vindt u meer informatie over ons wandel- en fietsnetwerk.

  • Start- of gereedmelding slopen en bouwen

    Als u een Omgevingsvergunning heeft voor de activiteiten ‘bouwen’ of ‘slopen’ en wilt starten met de werkzaamheden, moet u dit melden bij de gemeente. Ook als u klaar bent met de werkzaamheden, meldt u dit bij ons. Er zijn geen kosten verbonden aan een start- en gereedmelding.

  • Beeldarchief, beeldbank de Bevelanden

    De gemeente Reimerswaal beschikt over een behoorlijk beeldarchief, zoals dia's, prenten, kaarten, foto's. Deze zijn voor een groot deel gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt via onze beeldbank. Tip: filter op kenmerken zoals plaatsnaam, straat, beschrijving, datering enzovoorts. Dit maakt het zoeken tussen de ongeveer 15000 beelden iets overzichtelijker.

  • Veiligheid en rampen

    Veiligheid staat bij de gemeente Reimerswaal voorop. Wij vinden het belangrijk dat elke inwoner zich veilig voelt in zijn of haar wijk, dorp en in de gemeente.

  • Echtscheiding/ontbinding partnerschap

    Informatie over het aanvragen van een echtscheiding en ontbinding van een geregistreerd partnerschap.

  • Vrijwilligerswerk en mantelzorg

    Het Steunpunt Vrijwilligers en Mantelzorgondersteuning is onderdeel van de afdeling Samenleving van de gemeente Reimerswaal.

  • Zwembad Den Inkel

    Zwembad Den Inkel

  • Dood dier op of langs de weg

    Melding doen over een dood dier op of langs de weg.

  • Werk

    Veelgestelde vragen over werk voor Oekraïense vluchtelingen.

  • Tweede paspoort

    Als u veel reist, kunt u een tweede paspoort aanvragen onder bepaalde voorwaarden.

  • Buitenreclame

    Buitenreclame is het aanbieden van reclame-uitingen in verschillende vormen op of aan de weg binnen de gemeente Reimerswaal. Rond de aard, inhoud en de vorm van de reclame zijn op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening nadere regels vastgesteld. De gemeente Reimerswaal biedt u verschillende mogelijkheden om reclame te maken aan de openbare weg voor bijvoorbeeld een evenement, uw bedrijf, instelling of vereniging. Het aanbrengen en exploiteren van buitenreclame is in een aantal gevallen voorbehouden aan (een) door de gemeente aangewezen externe partij(en) waaraan exclusief recht op exploitatie is verleend. Afhankelijk van de vorm waarin u uw reclame-uiting wilt, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de betreffende exploitant of met de gemeente Reimerswaal. Er zijn 2 vrije plakplaatsen binnen de gemeente aanwezig die bedoeld zijn voor het verspreiden van vrije meningsuitingen. Andere reclamevormen dan genoemd onder de knop ‘regelen’ zijn in beginsel niet toegestaan. Het college kan na een ontheffingsaanvraag wel ontheffing verlenen voor andere reclame vormen.

  • Afvalvrij

    We produceren allemaal afval, maar wat als we een toekomst kunnen creëren met minder afval om ons heen? Stel voor dat we steeds minder hoeven te scheiden, verbranden of recyclen, simpelweg omdat er minder afval is. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor de portemonnee. Met kleine stappen kunnen we samen werken aan een toekomst zonder afval. Afvalvrij: samen tegen verspilling. Doet u mee? Wist u dat we in Reimerswaal jaarlijks per persoon zo’n 590 kilo huishoudelijk afval produceren?” *cijfers 2023

  • Ongedierte

    De gemeente heeft de zorg voor de woonomgeving en het onderhouden en beheren hiervan. Ziet u ongedierte op gemeentelijk grondgebied, dan horen wij dit graag van u. Voor het bestrijden van ongedierte op particulier grondgebied kunt u het beste contact opnemen met een specialistisch bedrijf. Overlast van ongedierte zoals mieren, slakken en bladluizen kunt u zelf bestrijden. De manier waarop u dit kunt doen verschilt per diersoort. Groter ongedierte kunt u beter niet zelf bestrijden. Laat dit altijd doen door een deskundig bedrijf.

  • Begraven en gedenken immatuur kind

    Alle Reimerswaalse ouders die te maken krijgen met een levenloos geboren immatuur kindje kunnen vanaf 2024 ervoor kiezen om dit kindje te begraven of enkel te gedenken door middel van een gedenkblaadje in de gedenkboom te laten hangen, op de daarvoor ingerichte gedenkplaats op de begraafplaats in Waarde.

  • Digitale gemeentegids

    In de digitale gemeentegids vindt u Reimerswaalse organisaties, bedrijven, personen en algemene gemeentelijke informatie.

  • Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (adrescontrole)

    Op het juiste woonadres ingeschreven staan is van groot belang. Voor u als inwoner én voor de overheid. Alle overheidsdiensten gebruiken daarvoor de Basisregistratie Personen (BRP), die de gemeente onderhoudt. Zorg, onderwijs, politie, sociale dienst: overal speelt uw adres een belangrijke rol. Tegelijkertijd is het adresgegeven het meest veranderlijke gegeven in de BRP en daarmee het meest foutgevoelig. Daarom voeren wij, in twijfelgevallen, controles uit.

  • Gemeentelijke belastingen

    Gemeenten kunnen op grond van de Gemeentewet eigen belastingen heffen. Dit geldt wel alleen voor belastingen waarvan de wet zegt dat die geheven mogen worden.

  • Exploitatievergunning, horecabedrijf

    Wilt u een openbare inrichting exploiteren waarbij logies, dranken, rookwaren of spijzen bedrijfsmatig verstrekt worden dan heeft u een exploitatievergunning nodig. Onder een openbare inrichting wordt een hotel, restaurant, pension, café, cafetaria, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis verstaan. Geen vergunning is vereist voor een openbare inrichting die zich bevindt in een: • winkel als bedoeld in artikel 1 van de Winkeltijdenwet • zorginstelling • museum • bedrijfskantine of -restaurant

  • Informatie uit het archief opvragen

    Het gemeentearchief bevat veel informatie. Wanneer u een bouwtekening of bodemonderzoek nodig heeft, of onderzoek doet naar familie, kan het zijn dat de gemeente hier informatie over heeft. Iedereen kan archieven en verzamelingen overgebracht naar de gemeentelijke archiefbewaarplaats kosteloos inzien.

  • Zwerfafval

    Inwoners die zwerfafval willen opruimen, kunnen bij ons een zwerfafvaltas lenen.

  • Opvang

    Veelgestelde vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

  • Snelheidsmetingen

    Regelmatig bereiken ons klachten over snelheid van het verkeer. Enkele jaren geleden hebben wij daarom speciale apparatuur aangeschaft om de snelheid van het verkeer te meten.

  • Woningverbetering (particulier), subsidie

    Voor het herstellen van constructie aan het casco van oudere woningen in de kernen van de gemeente Reimerswaal kan mogelijk subsidie worden verleend.

  • Sociale teams

    In de gemeente Reimerswaal zijn er sociale teams in Krabbendijke en Rilland.

  • Gladheidsbestrijding

    Het strooiseizoen, de stand-by periode, loopt van 1 november tot 15 april (indien noodzakelijk ook buiten deze periode). De gemeente Reimerswaal strooit preventief om gladde wegen te voorkomen. Dit betekent dat er gestrooid wordt op basis van gladheidsverwachting.

  • Rijbewijs

    Een rijbewijs kan aangevraagd worden als je bent geslaagd voor je rij-examen, of als het huidige rijbewijs verloopt.

  • Brandgang

    Een brandgang is een pad tussen huizenblokken om via de achterkant de tuinen en/of de schuurtjes te bereiken. De gemeente is lang niet altijd eigenaar van een brandgang. Brandgangen zijn slechts bij uitzondering in eigendom/beheer bij de gemeente. In het merendeel van de gevallen betreft dit de woningbouwcorporatie of particulieren. De gemeente ontvangt regelmatig klachten over de toegankelijkheid van brandgangen. Veel brandgangen worden geblokkeerd door het laten staan van bijvoorbeeld fietsen, brommers en vuilcontainers. Het is belangrijk dat u de brandgang vrijhoudt. De brandgang kan voor u als bewoner als tweede vluchtweg dienen. Ook de brandweer kan er voor kiezen om van de brandgang gebruik te maken. Een brandgang is niet verplicht door de brandweer, er is ook geen regelgeving waar in een bepaalde situatie een brandgang verplicht wordt. Echter wil dit niet zeggen dat iedereen vrij is om te doen met een brandgang wat hij/zij wil. Een brandgang is vaak notarieel vastgelegd tussen buren onderling en geregistreerd bij het kadaster. In de notariële akte is opgenomen dat buren bijvoorbeeld ‘recht van overpad’ hebben. Voor de gemeente is het dan ook moeilijk om op het juiste gebruik van een brandgang te controleren, dit omdat er geen overzicht is van wie welk recht heeft. U als bewoner dient dus samen met uw buren zorg te dragen voor een vrije doorgang in de brandgang.

  • Rioolaansluiting aanvragen

    De gemeente verzorgt, op kosten van de aanvrager, de aansluiting tot de perceelgrens van uw terrein inclusief ontstoppingsstuk.

  • Buitenlandse akte registreren

    Ook een buitenlandse akte moet in Nederland geregistreerd worden in de basisregistratie personen (BRP). Denk bijvoorbeeld aan uw geboorteakte of huwelijksakte. Dit is kosteloos.

  • NEE-NEE of NEE-JA-sticker aanvragen

    Als u geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wilt ontvangen, kunt u bij ons twee soorten brievenbusstickers aanvragen.

  • Reconstructie Ter Weel

    Na de nieuwbouwwoningen van Beveland Wonen aan de H.A. Fonteinestraat in Krabbendijke zijn we van plan om de inrichting rondom Ter Weel en omgeving te reconstrueren. De ronde parkeerterreinen zijn niet praktisch en voor beheer en onderhoud zijn de parkeerterrein moeilijk te onderhouden. Door de trottoirs in een opvallende kleur uit te voeren, willen we meer aandacht geven aan de voetgangers. Ook zijn we van plan om de omgeving klimaatbestendiger in te richten. In dit project willen we zo veel mogelijk bomen behouden en is er ruimte voor aanplant van nieuwe bomen.

  • Kernwaarden

    De gemeente is er voor de lokale samenleving, gevormd door de inwoners, bedrijven, verenigingen en instellingen. We hebben dienstverlening hoog in het vaandel staan en streven altijd naar verbetering. De mening van onze samenleving doet ertoe: wij vragen actief om feedback en betrekken deze bij verbetering van de dienstverlening.

  • Jeugd en jongeren

    In Reimerswaal zijn twee jongerenwerkers verantwoordelijk voor allerlei werkzaamheden rondom jeugd en jongeren. Het doel bij al deze werkzaamheden is het welzijn, het opgroeien en de gezondheid van jeugd en jongeren (0-23) te bevorderen.

  • Openbaar vervoer

    Er zijn in Reimerswaal 3 treinstations: Kruiningen-Yerseke, Krabbendijke en Rilland. Ook rijden er verschillende bussen van Connexxion door de gemeente Reimerswaal: de kernnetlijn 27, de scholierenlijnen 639, 643 en 644 en de buurtbussen van de lijnen 594 en 599. Waar de bus niet rijdt, brengt de haltetaxi u van halte naar halte.

  • Afvalcontainers

    Iedere laagbouwwoning heeft een standaard restafvalcontainer en één grijze container met groene kleurclip op de deksel voor Groente-, Fruit- en Tuinafval en Etensresten.

  • Afschrift akte burgerlijke stand (geboorte-, huwelijks- of overlijdensakte)

    Een akte wordt door de gemeente, waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden, opgemaakt bij geboorte, huwelijk, echtscheiding, geregistreerd partnerschap en overlijden. Een afschrift van een akte burgerlijke stand kan alleen aangevraagd worden bij de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden.

  • Maaien in de gemeente

    Het maaien gebeurt op het gras van gazons, speelveldjes, bermen, parken, braakliggende terreinen, sommige dijken, watergangen en vijvers binnen de bebouwde kom en op bedrijventerreinen. Vóór de start van het maaiseizoen wordt gekeken naar broedplaatsen. Het maaien in de buurt van broedplaatsen wordt pas gedaan als de jongen het nest hebben verlaten (Wet natuurbescherming). Hierdoor ziet het er soms onverzorgd uit, maar de situatie is tijdelijk. Wat maaien we en wanneer?

  • Omgevingswet

    Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze wet voegt alle wetten en regels over bouwen, wonen, verkeer, erfgoed, milieu, natuur en water samen. Deze onderwerpen vormen samen de leefomgeving.

  • Beleid en structuurvisies Reimerswaal

    Ieder dorp in onze gemeente heeft zijn eigen identiteit. Ook laat de samenstelling van de bevolking en de leeftijdsopbouw ervan de nodige verschillen zien. Het is voor onze inwoners van belang dat zij een geschikte woning kunnen vinden in hun eigen dorp. Om in de komende jaren de juiste aantallen woningen van het juiste type op de juiste plaats te kunnen bouwen, moeten er keuzes gemaakt worden.

  • Vuur stoken, stookontheffing

    Voorwaarden voor het stoken van vuur. Aanvraag stookontheffing.

  • Klimaat- en energiebeleid

    De Nederlandse politiek heeft een doel vastgesteld: in 2030 stoten we in Nederland bijna de helft (49%) minder broeikasgassen uit dan we in 1990 deden. Het Klimaatakkoord gaat over de maatregelen die we de komende jaren nemen om dit doel te halen. In 2019 tekenden Nederlandse overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties het nationaal klimaatakkoord. De maatregelen zijn per sector tot stand gekomen. Er is onderscheid gemaakt in de sectoren Industrie, Landbouw en landgebruik, Gebouwde omgeving, Mobiliteit en Elektriciteit. In elke sector worden dus maatregelen genomen die elk een steentje bijdragen.

  • Dorpshuizen

    Een overzicht van de dorpshuizen.

  • Inrit of uitweg aanleggen, melden

    Inrit of uitweg aanleggen, melden

  • Archieven

    Op deze pagina staat een overzicht van de inventarissen van de voormalige gemeenten. Dit zijn de 5 gemeenten die tot 1970 zelfstandig waren, maar die nu vallen onder de gemeente Reimerswaal. Ook vindt u hier de inventarissen van de gemeente Reimerswaal (vanaf 1970) en archieven van derden.

  • Veelgestelde vragen Oekraïne

    Op deze pagina vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen en meer informatie over wat u kunt doen.

  • Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

    Een ernstige psychiatrische aandoening kan ertoe leiden dat de persoon een gevaar voor zichzelf of voor anderen is. Als deze persoon hulp weigert, kan verplichte zorg nodig zijn. De verplichte zorg kan zowel voor jeugdigen als volwassenen van toepassing zijn en wordt alleen ingezet als het echt niet anders kan.

  • Groente-, Fruit- en Tuinafval en Etensresten

    In de grijze container met groene kleurclip in de deksel gooit u GFT-afval en etensresten.

  • Emigratie, vertrek naar het buitenland

    Verhuist u naar het buitenland, of bent u het komende jaar meer dan acht maanden in het buitenland?

  • Grofvuil

    Grofvuil is huishoudelijk afval dat te groot of te zwaar is om in een afvalcontainer te doen.