- Dood dier opruimen
Voor het verwijderen van dode dieren (kadavers) gelden verschillende regels, afhankelijk van het soort dier en de omstandigheden.
- Vergoeding huisvestingsvoorzieningen scholen
Scholen kunnen van de gemeente een vergoeding krijgen voor huisvestingsvoorzieningen. De gemeente is verantwoordelijk voor het betalen van (vervangende) nieuwbouw en uitbreiding van scholen.
- Bijstand, verandering doorgeven
Veranderingen in uw persoonlijke situatie kunnen gevolgen hebben voor uw bijstandsuitkering. U bent verplicht om deze veranderingen direct door te geven aan de gemeente.
- Belastingen en heffingen, kwijtschelding
Kwijtschelding houdt in dat u de gemeentelijke belastingen en heffingen of een deel daarvan niet hoeft te betalen.
- Trouwen
Wat leuk dat u gaat trouwen. Om dat te kunnen doen, meldt u dit uiterlijk twee weken van tevoren bij de gemeente waar u wilt trouwen. Vroeger heette dit 'in ondertrouw gaan'.
- Rommelmarkt
Een rommelmarkt is een markt waarbij gebruikte of zelfgemaakte spullen te koop worden aangeboden.
- Monument aanwijzen
Een gemeentelijk monument is meestal een bijzonder gebouw, maar het kan ook een bijzondere brug of park zijn. Een woning of pand kan ook een monument worden. U kunt de gemeente vragen uw pand als gemeentelijk monument aan te wijzen.
- Berm gebruiken
U mag een berm niet voor iets anders gebruiken dan waarvoor die is bedoeld. Zo mag u er bijvoorbeeld niet zomaar parkeren of kamperen. U hebt hier toestemming voor nodig van de gemeente.
- Bijstand voor jongeren
Als u werkloos bent en tussen de 18 en 27 jaar, kunt u een bijstanduitkering aanvragen via werk.nl. Met een bijstandsuitkering kunt u belangrijke kosten (zoals huur, eten en drinken) betalen.
- Hulp bij het huishouden
Als u niet meer alles zelf kunt doen in het huishouden, kan de gemeente u hiermee helpen. Samen met u zoekt de gemeente naar een oplossing.