- Koninklijke Erepenning
Een Koninklijke Erepenning is een onderscheiding voor verenigingen en instellingen. De erepenning kunt u krijgen bij de viering van een bijzonder jubilieum. U vraagt dit aan bij de gemeente. De koning wijst de Koninklijke Erepenning toe.
- Parkeren in de blauwe zone
Wilt u parkeren in een parkeerschijfzone (blauwe zone), dan bent u verplicht een parkeerschijf te gebruiken. Vraag hier uw ontheffing aan als u langer wilt parkeren dan toegestaan.
- Bestemmingsplan bekijken
In een bestemmingsplan staan regels over het gebruik van de grond en van de gebouwen die zich daarop bevinden. Zo staat er bijvoorbeeld of een gebied een industriƫle functie of een woonfunctie heeft. Het bestemmingsplan wordt vastgesteld door de gemeenteraad.
- De Blijverslening
Mensen willen steeds vaker oud worden in de woning en woonomgeving waar ze nu wonen. Met de Blijverslening wil de gemeente Montferland stimuleren dat de woning levensloopbestendig wordt gemaakt zodat u langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen.
- Afvalwater lozen
Als u huishoudelijk afvalwater of met uw bedrijf afvalwater wilt lozen, dan hangen daar voorwaarden aan. Bepaalde lozingen hoeft u alleen te melden. Voor andere lozingen vraagt u een vergunning aan bij de gemeente.
- Rijbewijs aanvragen
U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente. Na vijf werkdagen kunt u uw rijbewijs afhalen.
- Handtekening legaliseren
Als u moet bewijzen dat uw handtekening op een document echt van u is, kunt u uw handtekening laten legaliseren. Dit kunt u regelen bij de gemeente. De gemeente verklaart dan dat de handtekening echt is.
- Informatie over beleid of besluiten opvragen (Who-verzoek)
Wilt u documenten van de gemeente hebben, dan kunt een verzoek indienen op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
- Jaarlijkse subsidie, maatschappelijke instellingen
Subsidies in de gemeente Montferland worden verstrekt op basis van de Algemene subsidieverordening. De spelregels kunnen worden uitgewerkt in specifieke subsidieregelingen.
- Bodemenergie
Met bodemenergie kunnen gebouwen, woningen, kassen en fabrieken op een duurzame manier worden verwarmd en gekoeld.