- Nederlander worden door naturalisatie
Als vreemdeling kunt u de Nederlandse nationaliteit krijgen. Een van de manieren is door naturalisatie. Naturalisatie betekent het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit.
- Verkiezingen, kiezerspas
Stemt u in een andere gemeente dan de gemeente waar u woont? Dan heeft u een kiezerspas nodig.
- Geluidsoverlast veroorzaken
Als u verwacht veel geluid te veroorzaken tijdens bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden of een evenement, hebt u een ontheffing nodig van de gemeente.
- Monument aanwijzen
Soms kan een woning of bouwwerk een monument worden. U kunt de gemeente vragen uw pand als gemeentelijk monument aan te wijzen.
U kunt als eigenaar niet aanvragen uw pand als rijksmonument aan te wijzen.
- Seksbedrijf starten
De gemeente stelt eisen aan het beheren van een seksbedrijf. Ook moet u het starten, het overnemen of het stoppen van het beheer melden bij de gemeente.
- Bouwplannen en bouwtekeningen bekijken
De gemeente bewaart bouwtekeningen en bouwplannen. U kunt deze tekeningen en plannen bekijken. Bijvoorbeeld als u bezwaar wilt maken tegen een bouwplan bij u in de buurt.
- Marktplaats aanvragen
Wilt u een plaats op de markt hebben? Dan vraagt u een marktplaatsvergunning aan bij de gemeente. Dit geldt voor een dagmarkt, weekmarkt en jaarmarkt, zoals een kerstmarkt.
- Naamswijziging voornaam
U kunt de rechter vragen om uw voornaam te wijzigen. U hebt een advocaat nodig om deze aanvraag in te dienen.
- Onroerend goed van gemeente kopen, huren of pachten
De gemeente is eigenaar van onroerend goed, zoals huizen en gebouwen. Wilt u een huis of gebouw van de gemeente kopen, huren of pachten? Dan kunt u dit aanvragen bij de gemeente.
- Alarmsysteem installeren
Wilt u als particulier, bedrijf of instelling een alarmsysteem installeren? Dan hebt u meestal een omgevingsvergunning nodig.