Zoekresultaat 1 - 10 van 95 resultaten

 • Gezondheidsverklaring voor uw rijbewijs

  Als u wilt afrijden voor uw rijbewijs, moet u eerst een verklaring over uw eigen gezondheid invullen. Het CBR heeft deze 'Eigen verklaring' nodig om te bepalen of u een motorvoertuig kunt besturen. Het CBR kan beslissen dat u medisch gekeurd moet worden. Let op! In het stadhuis kunt u alleen de Gezondheidsverklaring 75+ kopen. De overige gezondheidsverklaringen vraagt u via het CBR aan. Als u bent goedgekeurd, wordt een verklaring van geschiktheid geregistreerd in het register van het CBR. U krijgt daar per post bericht van. Ook als u een militair of buitenlands rijbewijs wilt omwisselen, kan het CBR u vragen om een eigen verklaring in te vullen. Wilt u afrijden voor een rijbewijs voor vrachtwagen of bus (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE)? Of bent u 75 jaar of ouder? Dan moet u medisch gekeurd worden.

 • Vervoersvoorziening

  Het kan zijn dat u door uw beperkingen problemen heeft om ergens naar toe te gaan. Bespreek allereerst uw situatie met familie, vrienden of buren. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Ook kunt u een beroep doen op het openbaar vervoer, de Cityline en vrijwilligers.  Wij kunnen met u meedenken bij het zoeken naar oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een rolstoel, scootmobiel of een vervoerspas. Hiervoor betaalt u meestal wel een eigen bijdrage. Wij kunnen u vragen om een (medisch) onderzoek verricht door een eigen deskundige of door de Argonaut. Dit onderzoek kan nodig zijn om te beoordelen welke vervoersvoorziening in uw situatie noodzakelijk is. Blijkt uit (medisch) onderzoek dat een vervoersvoorziening nodig is? Dan bepaalt onze consulent of die van Argonaut welke vervoersvoorziening het meest geschikt is voor u. De volgende vormen zijn onder andere mogelijk:

 • Mantelzorg

  Zorg jij voor iemand uit je omgeving die langere tijd ziek is, een handicap heeft of hulpbehoevend is? Dan ben jij mantelzorger. Ook als de zorg heel natuurlijk voelt. Zoals zorgen voor je kind of zieke ouder.

 • Openbare laadpaal

  Bent u voor het parkeren van uw elektrische auto afhankelijk van een openbare parkeerplaats op straat? Dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen. Deze laadpaal is dan niet alleen voor uzelf bedoeld, maar ook voor andere gebruikers. Als u als bewoner of uw bedrijf een eigen parkeerterrein heeft, kunt u een laadpunt op eigen oprit of parkeerplaats laten plaatsen. Dit hoeft u niet bij ons te melden.

 • Rechtmatigheidsformulier invullen

  Krijg je een bijstandsuitkering en verandert er iets in je leefsituatie, inkomen of vermogen? Dan kan dit van invloed zijn op (de hoogte van) uw uitkering. Geef het daarom direct aan het Werkplein Drentsche Aa door. Op deze pagina leest u hoe u dat doet.

 • Starterslening aanvragen

  Starters een kans op de koopwoningmarkt geven, vinden we belangrijk. Daarom biedt onze gemeente de Starterslening. De Starterslening vult het verschil op tussen de prijs van het huis en het bedrag dat een starter maximaal kan lenen bij de bank. De Starterslening is altijd een aanvulling op een eerste hypotheek bij een andere geldverstrekker. Een huis dat onbetaalbaar lijkt, kan zo soms tóch gekocht worden.

 • Een kind erkennen en naam kiezen

  Als twee mensen samen een kind krijgen en niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, heeft het kind wettelijk gezien één ouder: de biologische moeder. De vader of duomoeder moet eerst het kind erkennen om juridisch gezien de ouder te worden van het kind. De persoon die het kind erkent hoeft niet de biologische ouder te zijn. Erkenning regelt u tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of na de geboorteaangifte.

 • Ouderlijk gezag en voogdij aanvragen

  Ouderlijk gezag hebben, betekent dat u beslissingen mag nemen over uw kind. Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap en krijgt u een kind? Dan krijgen beide ouders automatisch het ouderlijk gezag. Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan kan de vader of de duomoeder ouderlijk gezag aanvragen. Een voogd krijgt het gezag over het kind als de ouders niet meer voor het kind kunnen zorgen. Bijvoorbeeld als beide ouders overlijden. Ouders kunnen iemand als voogd van hun minderjarige kind benoemen. Ook een rechter kan iemand als voogd aanwijzen.

 • Adresonderzoek aanvragen

  Een adresonderzoek is een administratief onderzoek. De gemeente onderzoekt of de mensen die ingeschreven staan op het adres daar ook wonen. Het is belangrijk dat deze gegevens kloppen. Staat er iemand op uw adres ingeschreven, maar woont hij/zij niet bij u? Dan kunt u misschien geen huurtoeslag krijgen. Ook kan een persoon die onterecht op een adres staat ingeschreven fraude plegen. Bijvoorbeeld door toeslagen aan te vragen. Het gebeurt ook weleens dat instanties vragen om een adresonderzoek als zij adresgegevens uit de basisregistratie personen gebruiken. Het onderzoek duurt maximaal 3 maanden.

 • Alcoholwet ontheffing (artikel 35) aanvragen

  U wilt alcohol schenken en u heeft geen horecavergunning of u bent een horecaondernemer en wilt buiten het pand schenken, bijvoorbeeld tijdens een evenement? Vraagt u dan een ontheffing artikel 35 van de Alcoholwet aan. U hoeft geen horecaondernemer te zijn om deze ontheffing te kunnen krijgen.