Zoekresultaat 1 - 4 van 4 resultaten

  • Nederlandse nationaliteit aanvragen

    U kunt op twee manieren de Nederlandse nationaliteit aanvragen: door optie of naturalisatie. Niet iedereen kan via optie de Nederlandse nationaliteit krijgen. Kan dit niet, dan komt u misschien in aanmerking voor naturalisatie.

  • Inburgeren

    Tijdens het inburgeren leert u Nederlands. En u leert meer over het leven in Nederland.

    Als u verplicht moet inburgeren, krijgt u een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). U krijgt ook een uitnodiging van de gemeente voor een afspraak, een brede intake. Tijdens die afspraak onderzoekt de gemeente samen met u uw situatie en uw mogelijkheden. De gemeente maakt vervolgens een plan hoe u moet inburgeren. Dit heet het Plan inburgering en participatie (PIP). Hierin staat onder andere:

    • welke lessen u gaat volgen
    • welke hulp u kunt krijgen
    • hoe u de inburgering afsluit: met een examen of een afsluitend gesprek

    U moet binnen 3 jaar inburgeren. Deze termijn gaat in op het moment dat u bericht krijgt dat u moet inburgeren.

    Verder moet u ook de participatieverklaring ondertekenen. Dit is een onderdeel van het inburgeren. U krijgt hierover bericht van de gemeente.

    U kunt ook vrijwillig inburgeren. Bijvoorbeeld voor naturalisatie of voor een sterkere verblijfsvergunning. Lees meer over vrijwillig inburgeren op IND.nl.

  • Bezoek uit het buitenland ontvangen

    Als u bezoek krijgt uit het buitenland, moet u misschien een garantstelling of een particuliere logiesverstrekking aanvragen bij de IND. Uw bezoek heeft dit nodig bij het aanvragen van een visum. U regelt dit via de gemeente. Dat kan online via deze pagina.

    De garantstelling betekent dat u samen met de gast verantwoordelijk bent voor de kosten. Zo kan uw gast niet in de problemen komen als hij of zij de kosten van een verblijf niet (meer) kan betalen. Bijvoorbeeld omdat uw gast niet meer bij zijn geld kan. Logeert uw buitenlandse bezoek in uw huis? Dan heeft u een particuliere logiesverstrekking nodig.

  • Participatieverklaring

    Moest u beginnen met inburgeren op of na 1 oktober 2017 en voor 1 januari 2022? En staat u ingeschreven bij de gemeente? Dan moet u leren wat belangrijk is in Nederland. En uw handtekening op de participatieverklaring zetten. Bent u na 1 januari 2022 inburgeringsplichtig geworden? Dan hoeft u zelfs niets te doen. U wordt benaderd door de gemeente.

    Nederland is een democratie en een rechtsstaat. Dat betekent dat iedereen dezelfde rechten heeft, en dat iedereen zich aan dezelfde regels moet houden. In Nederland spelen de waarden vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit een centrale rol. Met deze waarden hangen rechten samen waarop u een beroep kunt doen. Deze waarden kunnen alleen stand houden als iedereen actief bijdraagt aan de samenleving. Participatie is in Nederland heel belangrijk.

    Het participatieverklaringstraject bestaat uit een workshop van één dagdeel over de Nederlandse kernwaarden en de ondertekening van de participatieverklaring. In de workshop leert u wat belangrijk is in Nederland, hoe we in Nederland met elkaar omgaan en waarom we dat zo doen. Bijvoorbeeld:

    • Iedereen in Nederland is gelijk.
    • Iedereen mag zijn eigen partner kiezen.
    • Iedereen mag zelf kiezen wat hij gelooft.
    • Iedereen mag naar school.
    • Iedereen mag zeggen wat hij vindt. Maar je mag een ander niet discrimineren.
    • We zorgen voor onszelf. Maar ook voor elkaar. De overheid helpt mensen die dat nodig hebben.

    Door de Participatieverklaring te ondertekenen verklaart u dat u deze kernwaarden en spelregels van de Nederlandse samenleving respecteert en dat u actief een bijdrage wilt leveren aan de Nederlandse samenleving.