Zoekresultaat 1 - 8 van 8 resultaten

  • Bouw- en grondverklaring aanvragen

    De kwaliteit van de bodem moet voldoen aan bepaalde eisen. Daarom heeft u soms voor bij verkoop van grond of het aanvragen van een hypotheek een bouw- en grondverklaring nodig. In een bouw- en grondverklaring staat wat de milieuhygiënische kwaliteit van de grond is en eventueel ook of de bodem verontreinigd is. Ook geven we informatie over (gesaneerde) olietanks en of er op de locatie ook bodemonderzoek is uitgevoerd. Ook staat in de verklaring welke bestemming de grond heeft vanuit de gemeente. Heeft u nog vragen?  Neem contact op met uw gemeente.

  • Afvalwater lozen

    Als u afvalwater kwijt wilt, kunt u het lozen in de bodem, het oppervlaktewater of het riool. U moet zich daarbij houden aan de regels. Er zijn verschillende regels voor particuliere huishoudens, inrichtingen, of andere gevallen (‘lozen buiten inrichtingen’). Lees de regels goed door. Want soms moet u nog iets regelen bij het Omgevingsloket online: Soms moet u het melden voordat u afvalwater loost. Soms heeft u een watervergunning nodig.

  • Inzameling bedrijfsafval

    Bedrijven en instellingen moeten hun afval scheiden en gescheiden afvoeren. U kunt dit zelf doen. Ook kunt u een contract afsluiten met een erkende inzamelaar of erkende afvalverwerker. Erkende inzamelaars vindt u op de VIHB-lijst van de Stichting Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO).

  • Milieumelding doen

    Bedrijven die schade kunnen veroorzaken aan het milieu, moeten voor sommige activiteiten een milieumelding doen. Dit zijn bijvoorbeeld cafés, restaurants, garages, transportbedrijven, tankstations en winkels. Soms heeft u daarvoor ook een omgevingsvergunning beperkte milieutoets nodig. Bedrijven die het milieu op grote schaal belasten, hebben een omgevingsvergunning voor het milieu nodig.

  • Rioolaansluiting aanvragen

    De gemeente zorgt voor het hoofdrioolstelsel. Ze gaat over de aanleg, het onderhoud, de ontstopping en de vervanging ervan. Daarnaast zorgt de gemeente ook voor de aansluiting van uw woning, bedrijf of gebouw op het riool. De gemeente verzorgt uw aansluiting tot aan uw eigen terrein. Vanaf daar moet u er zelf voor zorgen.Bent u nog niet aangesloten op het rioolstelsel? Dan kunt u een aanvraag indienen bij de gemeente. Dit is niet mogelijk op plaatsen waar uw woning buiten de bebouwde kom ligt en daar niet in de nabijheid van de gemeentelijke riolering ligt.

  • Gesloten bodemwarmte-installatie melden

    Om uw gebouw te verwarmen, kunt u de warmte in de bodem gebruiken. Hiervoor installeert u een bodemwarmtewisselaar. Dit heet 'wisselaar' omdat u hiermee uw pand kunt opwarmen en afkoelen. In de winter neemt u warmte uit de bodem op. In de zomer geeft u warmte af aan de bodem en koelt u het pand dus juist. Het water in dit gesloten systeem komt niet in contact met het grondwater. Daarom heet dit een gesloten bodemenergiesysteem. Wilt u samen met uw buren bodemwarmte gebruiken? Of wilt u bodemwarmte voor uw bedrijf gebruiken? Dan heeft u een grotere installatie nodig. Misschien heeft u hiervoor een omgevingsvergunning nodig.

  • Bomen kappen

    Als u een boom wilt omhakken of rooien, dan heeft u een vergunning nodig als de boom op de gemeentelijke bomenlijst staat. Dit geldt ook voor stevig snoeien. Als een boom niet op de bomenlijst staat en niet in eigendom is bij de gemeente, heeft u geen vergunning nodig voor het kappen van de boom. In sommige gevallen is in het omgevingsplan opgenomen dat een vergunning nodig is voor het uitvoeren van werkzaamheden. Dit is het geval binnen het beschermd stadsgezicht van Hulst, binnen een natuurbestemming, op een beschermde dijk etc. Daarnaast is het van belang dat u nagaat of er geen beschermde diersoorten in de boom aanwezig zijn en is het mogelijk dat u een kapmelding moet doen bij de Provincie Zeeland.  Meer informatie hierover vindt u op https://www.zeeland.nl/natuur-en-landschap/wet-natuurbescherming. Gaat het om een zieke boom op uw eigen terrein? Neem contact op met de gemeente over het vervoeren of vernietigen van de gekapte boom. Dat is belangrijk, want sommige boomziekten zijn besmettelijk. Zoals de iepenziekte. Zo voorkomt u dat andere bomen ook ziek worden.

  • Omgevingsvergunning voor het milieu aanvragen

    Bedrijven die het milieu zwaar belasten, hebben een omgevingsvergunning milieu nodig. U kunt dit nodig hebben als uw bedrijf bijvoorbeeld: veel energie verbruikt de lucht vervuilt geluidsoverlast veroorzaakt stankoverlast veroorzaakt U heeft geen omgevingsvergunning milieu nodig als uw bedrijf weinig impact heeft op het milieu. Denk aan kantoren, zorginstellingen, huisartsenpraktijken en peuterspeelzalen. Soms vraagt u bij de provincie een vergunning aan of doet u daar een melding. Meestal gaat het dan om grotere bedrijven, zoals chemische fabrieken. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met de provincie. De omgevingsvergunning kan nadelen hebben voor de natuur. Het behoud van beschermde gebieden, planten- of diersoorten kan namelijk gevaar lopen. Geef dit duidelijk aan in de aanvraag. U heeft dan de volgende keuze: U vraagt bij de provincie een omgevingsvergunning natuur aan. De provincie beoordeelt alleen de gevolgen voor de natuur. De provincie kan speciale eisen stellen, zoals ecologische begeleiding. Daarna vraagt u bij de gemeente een omgevingsvergunning milieu aan. De gemeente beoordeelt dan niet de gevolgen voor de natuur. U vraagt bij de gemeente een omgevingsvergunning milieu aan. Daarbij geeft u aan dat u ook een omgevingsvergunning natuur wilt aanvragen. Dit heet een meervoudige aanvraag. Bij een meervoudige aanvraag vraagt de gemeente bij de provincie om een advies over de gevolgen voor de natuur.. De gemeente neemt het advies van de provincie mee in het besluit op uw aanvraag. Geeft de provincie een negatief advies? Dan wijst de gemeente uw vergunningsaanvraag af. Bij een omgevingsvergunning milieu geldt meestal de gewone procedure. In een aantal specifieke gevallen geldt de uitgebreide procedure.