Zoekresultaat 1 - 5 van 5 resultaten

  • Eerste inschrijving in Nederland

    Komt u voor het eerst in Nederland wonen? U moet zich dan persoonlijk inschrijven bij een gemeente. Gaat u in Ouder-Amstel wonen? Maak dan een afspraak met de gemeente Ouder-Amstel. Dat kan via de afdeling Burgerzaken: (020) 496 21 21.

  • Paspoort of identiteitskaart aanvragen

    U vraagt een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) persoonlijk aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Dat kan in Ouder-Amstel uitsluitend op afspraak. Ook voor het afhalen van uw nieuwe reisdocument moet u een afspraak maken. 

  • Een kind erkennen en naam kiezen

    U wordt automatisch de wettelijke ouder als u een geregistreerd partnerschap heeft of getrouwd bent met de moeder van het kind. Anders kunt u het kind erkennen bij de gemeente. U wordt dan alsnog de wettelijke ouder. Ook elk volgend kind moet u apart erkennen. Dat gaat niet automatisch. U kunt een kind voor de geboorte, bij de geboorteaangifte of na de geboorteaangifte erkennen. Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind bij de geboorteaangifte automatisch de naam van de biologische moeder. Als u als vader of duomoeder het kind erkent, kunt u kiezen welke achternaam het kind krijgt. De achternaam die u voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van volgende kinderen uit dezelfde relatie. Vanaf 1 januari 2024 mag het eerste kind van u en uw partner een dubbele achternaam krijgen. Is uw eerste kind geboren na 31 december 2015? Dan kunt u alsnog voor de dubbele achternaam kiezen. Alle volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam.  Als u een kind erkent, krijgt u ook automatisch samen met de moeder het ouderlijk gezag. U hoeft niet meer het ouderlijk gezag aan te vragen.

  • Een kind erkennen en naam kiezen

    Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind? Dan wordt u automatisch de wettelijke ouder. Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan kunt u het kind erkennen bij de gemeente. Dat kan al voor de geboorte. U wordt dan alsnog de wettelijke ouder. Dit jaar kunnen ouders, als het oudste kind tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023 is geboren, een gecombineerde geslachtsnaam kiezen.  U maakt hiervoor een afspraak met het team Burgerzaken via telefoonnummer (020) 496 21 21 om langs te komen. 

  • Geboorteaangifte doen

    U doet de geboorteaangifte uiterlijk 3 dagen na de geboorte. De dag van de geboorte telt niet mee. Dit doet u bij de gemeente waar het kind geboren is. Is de derde dag een zaterdag, zondag of feestdag? Dan mag u de aangifte nog op de eerste werkdag erna doen.  Als ouders kunt u samen kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt. U moet de gekozen achternaam uiterlijk bij de geboorteaangifte doorgeven aan de gemeente. Kijk voor meer informatie op Achternaam voor uw kind kiezen op onze site.