Zoekresultaat 1 - 8 van 8 resultaten

  • Paspoort

    Met een paspoort kunt u aantonen wie u bent. En u kunt ermee reizen naar alle landen van de wereld. Kijk in het menu aan de rechterkant voor een overzicht van de veelgestelde vragen.

  • Overlijden

    Als nabestaande heeft u veel te regelen na het overlijden van een familielid. Zo moet u overige familieleden en de huisarts hiervan op de hoogte stellen en eventueel een uitvaartonderneming inschakelen. Ook moet de gemeente een aangifte van overlijden ontvangen. Vaak verzorgt de uitvaartonderneming dit.

  • Legalisatie handtekening

    Soms wil een instantie dat uw handtekening onder een document gelegaliseerd is. Bij een legalisatie verklaart de gemeente dat de betreffende handtekening echt is. Handtekeninglegalisatie wordt vaak gevraagd op stukken die naar het buitenland gaan of op stukken waarop de ondertekenaar ergens zijn toestemming aan geeft.

  • Vanaf 4 januari 2021 identiteitskaart met inlogfunctie

    Heeft u een nieuwe identiteitskaart nodig? Vanaf maandag 4 januari 2021 wordt de Nederlandse identiteitskaart uitgegeven met een extra functie (eNIK). Dit betekent dat u straks kunt inloggen met uw identiteitskaart via de DigiD-app. Door op deze manier in te loggen, kunt u gegevens inzien of wijzigen die extra gevoelig zijn, zoals medische gegevens.  Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de balie van het gemeentehuis, ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op de website van DigiD.

  • Bewijs van in leven zijn of attestatie de vita

    Een bewijs van in leven zijn is een uittreksel uit de Basisregistratie personen (BRP). Hiermee kunt u bewijzen dat u nog in leven bent. Een instantie die moet uitkeren kan u vragen om een bewijs van in leven zijn.  Als u dit uittreksel in Nederland wilt gebruiken heeft u een bewijs van in leven zijn nodig. Voor buitenlandse instanties gebruikt u een attestatie de vita.

  • Afschrift burgerlijke stand

    Soms heeft u een afschrift uit de burgerlijke stand nodig. Dit is een schriftelijk bewijs van een levensgebeurtenis, zoals een geboorte, huwelijk, echtscheiding, geregistreerd partnerschap, beëindiging geregistreerd partnerschap of overlijden. De gemeente bewaart akten van deze gebeurtenissen. U kunt een afschrift van deze akten aanvragen bij de gemeente waar de akte is opgemaakt. Wanneer u bijvoorbeeld een afschrift van uw geboorteakte wilt aanvragen, doet u dit in de gemeente waarin u bent geboren.

  • Huwelijk in het buitenland

    Wilt u als Nederlander in het buitenland trouwen? Om in het buitenland te kunnen trouwen dient u contact op te nemen met de ambassade van het land waarin u wilt gaan trouwen. De ambassade kan u informeren over de voorwaarden waaraan u dient te voldoen en welke documenten u moet overleggen. Voor sommige landen heeft u een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Hierin staat dat u nog niet getrouwd bent en bevoegd bent te trouwen. Wanneer u in het buitenland gaat trouwen hoeft u niet eerst in Nederland te melden dat u het voornemen heeft om in het huwelijk te treden.

  • Huwelijk in Nederland

    Het huwelijk is één van de mogelijkheden om de relatie met uw partner officieel vast te leggen. Een huwelijk is mogelijk zowel tussen een man en een vrouw als tussen twee mensen van gelijk geslacht. Sinds 1 september 2015 doet u geen huwelijksaangifte meer. Heeft u het voornemen om met elkaar in het huwelijk te treden? Dan maakt u hiervan wel een melding. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waarin u wilt trouwen. U hoeft dus niet langer in de woonplaats van één van beide partners de melding te doen. Trouwen voor de gemeente heet het burgerlijk huwelijk. Wilt u ook voor de kerk trouwen? Dat kan nadat uw burgerlijk huwelijk is gesloten. Trouwt u op huwelijkse voorwaarden, regel dit dan voor de huwelijksdatum bij de notaris.