Zoekresultaat 1 - 10 van 15 resultaten

  • Gemeente aansprakelijk stellen

    U kunt de gemeente aansprakelijk stellen als u schade lijdt door schuld of nalatigheid van de gemeente. U kunt dan een schadevergoeding vragen. Is de gemeente aansprakelijk voor de schade? Dan kunt u de gemaakte kosten deels of volledig vergoed krijgen.

  • Klacht over gemeente of zorgaanbieder indienen

    Vindt u dat u niet netjes bent behandeld door de gemeente of een ambtenaar? Of heeft u het gevoel dat u niet gehoord wordt? Dan kunt u een klacht indienen.

  • Volkstuin huren

    U kunt een volkstuin huren van de gemeente. De grond blijft van de gemeente, maar u mag er gebruik van maken.

  • Dwangsom bij niet tijdig beslissen

    Als de gemeente te laat een beslissing neemt op uw aanvraag of bezwaarschrift voor een vergunning of ontheffing, kunt u recht hebben op een dwangsom. Deze dwangsom is een boete die de gemeente aan u moet betalen. De boete wordt opgelegd per dag dat de beslissing te laat is. Tot maximaal 42 dagen.

  • Echtscheiding melden

    U kunt op twee manieren een echtscheiding aanvragen. U kunt dit samen met uw ex-partner doen. Dit heet een gemeenschappelijk verzoekschrift. Een andere mogelijkheid is om het zelfstandig te doen, zonder uw ex-partner. Dit heet een eenzijdig verzoekschrift.

    Voor beide manieren bent u verplicht om een advocaat in te schakelen. Uw advocaat stuurt het verzoekschrift aan de rechtbank. U betaalt de kosten voor de behandeling van uw zaak door de rechter. Dit zijn de griffierechten. Daarnaast betaalt u voor een advocaat.

    De rechter doet een aantal weken na de zitting uitspraak. Uw advocaat ontvangt de echtscheidingsbeschikking.

  • Emigreren

    U meldt uw verhuizing naar het buitenland maximaal 5 dagen van tevoren bij de gemeente. U moet een melding doen als u in een periode van 1 jaar langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat. Deze 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u de verhuizing melden bij de gemeente. 

  • Rijbewijs kwijt of gestolen

    Bent u uw rijbewijs kwijt of verloren, of is uw rijbewijs gestolen? Maak bij de RDW een online melding van vermissing of diefstal. Lukt dat niet? Maak dan een afspraak bij de gemeente. U vult dan op het raadhuis een verklaring van vermissing in.

  • Briefadres aanvragen

    Een briefadres is het adres van een bekende of een instelling. U staat dan ingeschreven op dit adres als briefadres en niet als woonadres, omdat u niet op het adres verblijft. Afnemers sturen uw post naar dit adres en de briefadresgever moet ervoor zorgen dat u op de hoogte wordt gehouden als er post voor u binnenkomt. Het blijft uw verantwoordelijkheid om de post op te halen. Het is niet mogelijk om een briefadres en een woonadres bij de gemeente te registreren.

  • Beroepschrift indienen

    Bent u het niet eens met de beslissing op het bezwaar van het college? Dan kunt u binnen zes weken nadat het college de beslissing op bezwaar aan u bekend heeft gemaakt een beroepschrift indienen bij de rechtbank Amsterdam.

  • Geregistreerd partnerschap beëindigen

    Voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap gaat u naar een notaris of advocaat. In sommige gevallen moet u met uw advocaat naar de rechter. Het geregistreerd partnerschap is pas beëindigd nadat het is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

    Een geregistreerd partnerschap eindigt ook als:

    • u het geregistreerd partnerschap laat omzetten in een huwelijk
    • een van beiden komt te overlijden of langdurig wordt vermist