Zoekresultaat 1 - 7 van 7 resultaten

  • Gemeentegrond gebruiken voor agrarische activiteiten

    De gemeente verhuurt, verkoopt en verpacht grond voor landbouw. Wilt u grond van de gemeente gebruiken voor uw agrarisch bedrijf? Vraag dan toestemming bij de gemeente. U kunt alleen grond kopen als de gemeente de grond zelf niet meer wil gebruiken. Krijgt u toestemming, dan kan de gemeente extra eisen stellen aan het gebruik van de gepachte, gehuurde of gekochte grond.

  • Pand van de gemeente kopen

    De gemeente verkoopt soms panden, bijvoorbeeld een voormalige school, een wijkcentrum of een kantoorgebouw. Hoe deze gebouwen worden aangeboden, kan per geval verschillen.

  • Volkstuin huren

    Als inwoner van de gemeente kunt u een volkstuin huren. De grond blijft dan van de gemeente, maar u mag er gebruik van maken. U mag de tuin alleen gebruiken als moestuin.

  • Verklaring afleggen over uw persoonsgegevens

    Van een officiële gebeurtenis in het buitenland moet u de officiële documenten aanleveren bij de gemeente. Bijvoorbeeld als u in het buitenland getrouwd bent of daar een kind heeft gekregen.

    Kunt u deze documenten niet aanleveren? Dan is het soms mogelijk om een verklaring onder ede of belofte af te leggen. Hierna zal de gemeente de gegevens alsnog opnemen in de Basisregistratie Personen (BRP). Of u kiest voor de eed of de belofte, is afhankelijk van uw levensovertuiging. De gemeente controleert uw verklaring in andere registers als dit mogelijk is.

    Het is strafbaar om onder ede of belofte onjuiste informatie door te geven.

  • Voornaam wijzigen

    Als u uw voornaam wilt wijzigen, moet u naar de rechtbank. U moet voor het wijzigen van uw voornaam een belangrijke reden hebben. Bijvoorbeeld omdat u gepest wordt met uw naam of omdat uw voornaam verkeerd gespeld is bij de geboorteaangifte.

    Heeft de rechtbank de wijziging van uw naam goedgekeurd? De gemeente verwerkt deze beslissing in de basisregistratie personen (BRP). De gemeente waar u geboren bent, voegt ook een vermelding toe aan de geboorteakte. Instanties die gebruikmaken van deze gegevens worden ook geïnformeerd.

    Wilt u informatie over het wijzigen van uw achternaam? Kijk dan bij het product 'achternaam, wijziging'.

  • Voorlopige voorziening aanvragen

    Als u iets aanvraagt bij de gemeente, neemt de gemeente hierover een besluit. Bijvoorbeeld als u een aanvraag heeft ingediend voor een vergunning of subsidie. Bent u het niet eens met het besluit van de gemeente? Dan kunt u hier bezwaar tegen maken. Wijst de gemeente uw bezwaar af? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank.

    Daarnaast kunt u een verzoek indienen voor een voorlopige voorziening. Dit betekent dat u de rechtbank vraagt om het besluit tijdelijk niet uit te voeren. Bijvoorbeeld als u bezwaar maakt tegen de vergunning die uw buren hebben gekregen voor het bouwen van een grote garage. Met een voorlopig voorziening voorkomt u dat op korte termijn de heiwerkzaamheden beginnen.

    Tegen sommige besluiten kunt u rechtstreeks bij de rechtbank uw beroep indienen. Zonder eerst een bezwaar in te dienen. Ook dan kunt u een voorlopige voorziening aanvragen.

  • Bezwaarschrift indienen

    De gemeente kan een besluit nemen waar u het niet mee eens bent. Bijvoorbeeld: uw aanvraag voor een subsidie of vergunning is afgewezen. Of u bent het niet eens met de ontheffing die uw buurman heeft gekregen. U kunt dan bezwaar maken.

    Let op: wilt u bezwaar indienen tegen een gemeentelijke belasting, of uw WOZ-waarde? Dan dient u uw bezwaar in bij de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW). De BsGW handelt namens de gemeente Meerssen. Kijk ook bij 'Bezwaar indienen tegen WOZ-waarde' en 'Bezwaar indienen tegen gemeentelijke belastingen' op de website van de BsGW.