Zoekresultaat 1 - 10 van 29 resultaten

 • Aangifte geboorte Noardeast-Fryslan

  Als een kind is geboren, doet iemand die bij de geboorte aanwezig is geweest aangifte. Dat moet in de gemeente waar het kind is geboren. Met deze aangifte maakt u de geboorte officieel bij de gemeente bekend. Dit is wettelijk verplicht. U maakt hiervoor een afspraak.

  Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit of bent u duomoeder? Neem dan voor het doen van de geboorteaangifte telefonisch contact met ons op.

 • Tweede Paspoort

  Reist u veel, ook naar landen die met elkaar in conflict zijn? Of kunt u tijdelijk niet over uw paspoort beschikken in verband met een visumaanvraag? Dan kunt u een tweede paspoort aanvragen. 

  U kunt een afspraak maken bij uw eigen gemeente om langs te komen voor de aanvraag. Klik op de online afspraakbutton van uw gemeente hieronder.

 • Klachten

  Vindt u dat u niet goed behandeld bent door de gemeente? Omdat een medewerker of bestuurder onbeleefd is? U kunt dan een klacht indienen.

 • Naamgebruik

  Na uw huwelijk of geregistreerd partnerschap verandert uw achternaam niet. Wel kunt u de achternaam van uw partner gebruiken. Dit geldt voor beide partners. Op officiële documenten, zoals een paspoort en rijbewijs, staat altijd uw eigen achternaam, eventueel aangevuld met de naam van de partner.

  Klik op de online afspraakbutton voor het maken van een afspraak

 • Erkennen kind vóór de geboorte

  Bent u niet getrouwd of hebt u geen geregistreerd partnerschap en is uw partner zwanger? Dan kunt u het kind al voor de geboorte erkennen. Dit heet 'erkenning ongeboren vrucht'. U kunt het kind ook erkennen als u niet de biologische ouder bent. Door het kind te erkennen, wordt u de wettelijke vader of duomoeder. U maakt hiervoor een afspraak.

 • Aangifte vertrek buitenland

  Emigreert u naar het buitenland? Of verwacht u minimaal acht maanden in het buitenland te gaan wonen? Dan meldt u dat bij de gemeente.

  U kunt een afspraak maken bij uw eigen gemeente om langs te komen voor de aanvraag. Klik op de online afspraakbutton van uw gemeente hieronder.

 • Vluchtelingenpaspoort

  Woont u in Nederland, hebt u niet de Nederlandse nationaliteit en hebt u een verblijfsvergunning type III of IV? Dan hebt u een vluchtelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt.

  U kunt een afspraak maken bij uw eigen gemeente om langs te komen voor de aanvraag. Klik op de online afspraakbutton van uw gemeente hieronder.

 • Bezwaar en beroep

  Bent u het niet eens met een besluit van de gemeente? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Heeft u dat gedaan en bent u het niet eens met de beslissing daarover? Dan kunt u in beroep gaan.

 • Verhuizen Noardeast-Fryslan

  Verhuist u naar onze gemeente vanuit een andere gemeente? Of verhuist u binnen de gemeente? Geef uw verhuizing op tijd aan ons door. Dat kan vanaf 4 weken vóór de verhuisdatum tot 5 dagen erna. De aangiftedatum wordt als verhuisdatum opgeslagen.

 • Aangifte overlijden

  Als iemand overlijdt, kan iedereen die dat weet daarvan aangifte doen.

  Dit gebeurt altijd in de gemeente waar de persoon is overleden. Meestal doet de begrafenisondernemer de aangifte. Voor het aangeven van een overlijden maakt u een afspraak. Ook kunt u digitaal overlijdensaangifte doen, informeer bij de afdeling burgerzaken wat hiervoor de procedure is.