Zoekresultaat 1 - 10 van 16 resultaten

  • Verkeersbesluit, verzoek

    In verkeersbesluiten staan regels waar weggebruikers zich op de openbare weg aan moeten houden. Iedereen mag een verzoek tot een verkeersbesluit indienen. Denkt u hierbij aan het instellen van een maximumsnelheid of een parkeerverbod. Meestal vraagt de beheerder van de weg om de verkeersbesluiten. Ook u kunt een verzoek indienen. Als een verkeersbesluit eenmaal genomen is, wordt het gepubliceerd en rechtstreeks verzonden naar de aanvrager.

  • Bijdrageregeling SmartwayZ.nl - Slimme mobiliteit maatregelen infrastructurele deelopgave A67, subsidie

    Gemeente Eindhoven kan voor projecten gericht op aan de infrastructurele deelopgave gerelateerde Slimme Mobiliteit maatregelen binnen de corridor A67 (mijden en spreiden van verkeer) een bijdrage ontvangen.

  • Wedstrijden op de weg

    U bent verplicht om een ontheffing aan te vragen als u wedstrijden wilt houden op de openbare weg. U vraagt de ontheffing aan bij de beheerder van die weg. De ontheffing wordt alleen verleend als er aantoonbaar maatregelen zijn getroffen om deelnemers en organisatoren te verzekeren. Hierbij geldt de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen.

  • Uitrit aan provinciale weg aanleggen of aanpassen

    Bent u eigenaar van een terrein of heeft u er direct mee te maken? Dan vindt u het misschien nodig dat uw terrein via een uitweg aansluit op een provinciale weg. Of u wilt een bestaande uitweg aanpassen of verwijderen. U moet daarvoor een vergunning aanvragen.

  • Vergunning voor bijzonder transport over provinciale vaarweg aanvragen

    Als u over water vervoert, dan gelden er regels voor wat u op uw schip mag vervoeren. Ook gelden er regels voor de grootte van uw schip. Wilt u iets bijzonders vervoeren? Of is uw schip groter dan volgens de regels is toegestaan? Dan moet u een ontheffing van die regels aanvragen. U krijgt dan toestemming van de beheerder van de vaarweg om over het kanaal of de rivier te varen.

    Vaak vaart u over meerdere vaarwegen. Als deze vaarwegen verschillende beheerders hebben, moeten deze allemaal een ontheffing geven.

  • Werkzaamheden in, om of aan provinciale vaarweg

    De provincie heeft vaarwegen in eigen beheer. Als u aan, in of over 1 van deze vaarwegen werk wilt doen, dan moet u hiervoor een omgevingsvergunning aanvragen. Bijvoorbeeld wanneer u een viaduct, brug, kabel of leiding wilt aanleggen, de waterweg wilt veranderen of ver(on)diepen, een (tijdelijke) loswal of een fietspontje wilt aanleggen, een woonschip, woonark, vaartuig of boatsaver wilt afmeren, verbouwen of vervangen, of een aanlegsteiger, insteekhaven of tuinhuisje wilt bouwen. Maar ook voor het organiseren van een evenement op, langs of over een vaarweg. Op deze manier wordt de instandhouding, bruikbaarheid en veiligheid van de vaarwegen en het vlotte verloop voor het scheepvaartverkeer beschermd.

    Of u de toestemming moet aanvragen bij de provincie, kunt u bekijken via de vergunningenchecker in het Omgevingsloket.

    Bij werk kunt u denken aan het aanleggen van bijvoorbeeld steigers, kademuren, loopplanken en insteekhavens. De regels beschermen de vaarweg en zorgen ervoor dat die op een goede manier wordt gebruikt.

  • Geluidsoverlast sportmotoren

    Een sportmotor is een motorrijtuig op minder dan 4 wielen. De motor heeft geen (normaal) kenteken en is bedoeld voor de motorsport. Sportmotoren mogen niet meer lawaai maken dan het maximale geluidsniveau. Evenementen, zoals motorsportwedstrijden, op locaties waarvoor geen vergunning is verleend zijn niet toegestaan.

    Het is beperkt mogelijk om ontheffing aan te vragen voor sportterreinen, evenementen en locaties waarbij de geluidnormen uit het Besluit geluidproductie sportmotoren worden overschreden worden. Een sportterrein is speciaal bestemd voor het gebruik van motoren, bromfietsen en andere gemotoriseerde voertuigen met een vergunning. Locaties zijn bijvoorbeeld motorcrossterreinen voor wedstrijd- of vrijetijdsdoelen.

    Wilt u een evenement organiseren met sportmotoren die meer lawaai maken dan het maximale geluidsniveau? Dan heeft u een ontheffing nodig. U vraagt deze ontheffing aan bij de provincie.

  • Aanleggen van kabels in provinciale weg, verzoek

    Als u kabels of leidingen wilt aanleggen of verleggen in of onder een weg, dan moet u daarvoor toestemming hebben. U doet uw verzoek bij de provincie als dit een weg betreft die de provincie in beheer heeft.

    Soms mogen in de berm bij provinciale wegen kabels en leidingen gemaakt worden. Deze leidingen en kabels moeten wel een openbare functie hebben. Bijvoorbeeld telecommunicatiekabels of niet-gevulde mantelbuizen die bedoeld zijn voor de Telecommunicatiewet, elektriciteitskabels, gasleidingen, waterleidingen of rioleringen. Voor het (ver)leggen of verwijderen van deze kabels of niet-gevulde mantelbuizen heeft u ook een vergunning nodig.

  • Basisregistratie ondergrond

    Als u bodem- en ondergrondgegevens gebruikt, kunt u gratis gegevens uit de Landelijke Voorziening BRO inzien en opvragen. Dit is een centrale bron van basisinformatie over de Nederlandse ondergrond. De informatie in de landelijke voorziening is aangeleverd volgens landelijk afgesproken kaders, daarmee is de informatie over het hele land eenduidig en van gegarandeerde kwaliteit.

    In de BRO staan gegevens over: de geologische, geohydrologische en bodemkundige opbouw van de ondergrond. Deze gegevens helpen u een beter inzicht in de kansen en risico’s in het gebruik van de ondergrond te verkrijgen. De provincie is verplicht om nieuwe gegevens over de ondergrond te registreren als zij verantwoordelijk is voor deze gegevens. Dat geldt ook voor andere provincies en andere bronhouders zoals gemeenten en waterschappen. Door de gegevens beschikbaar te stellen in de BRO is het voor iedereen veel makkelijker om te zien wat we al weten van de ondergrond, en kan de informatie ook opnieuw worden gebruikt.

  • Openbaar vervoer aanbieden (concessie)

    U mag alleen openbaar vervoer aanbieden als u toestemming heeft van de overheid. Dit noemen we een concessie.

    U krijgt toestemming om het openbaar vervoer te regelen voor een vastgesteld gebied of een bepaalde route. De toestemming geldt voor een beperkte periode. Daarna moet u de toestemming opnieuw aanvragen. Tijdens deze periode mag alleen u en niemand anders het openbaar vervoer aanbieden binnen de regio of op de verbinding (dit heet exclusief recht).

    U moet meedoen met een Europese aanbesteding om de toestemming te krijgen.

    De provincie of de gemeente geeft toestemming voor het openbaar vervoer in de regio. Soms verleent de stadsregio toestemming. Dit kan alleen als de minister van Infrastructuur en Waterstaat de stadsregio hiervoor heeft aangewezen. Voor het nationale treinverkeer geeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat de toestemming.