Zoekresultaat 1 - 10 van 13 resultaten

  • Voedselbank

    U kunt bij de voedselbank een voedselpakket ophalen als u een laag inkomen heeft. In een voedselpakket zit bijvoorbeeld brood, beleg en groenten. Met dit pakket vult u uw boodschappen aan. U kunt hier een paar dagen van eten.

  • Aanvragen Mantelzorgcompliment 2024

    Als mantelzorger kunt u dit compliment één maal per jaar aanvragen, ook al bent u mantelzorger voor meerdere personen. U kunt u kiezen uit verschillende ZINiN-arrangementen of een financiële tegemoetkoming van € 50,-

    De administratie en afhandeling van het Mantelzorgcompliment wordt voor de gemeente verzorgd door de stichting Evenmens. Op de website van Evenmens vindt u informatie over de voorwaarden om het compliment te ontvangen en welke arrangementen er mogelijk zijn.

  • Gemeentelijke Gezondheidsdienst

    De GGD probeert ziekten te voorkomen en beperken. Dit doen zij binnen een bepaald gebied. Zij helpen niet bij individuele klachten waarvoor je bij de huisarts kunt gaan. Zij helpen vooral bij ziekten die zich kunnen verspreiden over een groter gebied. Dat doet de GGD bijvoorbeeld door voorlichting en advies te geven.

    De GGD heeft meerdere taken:

    • zorg voor kwetsbare groepen mensen, zoals verslaafden, illegalen of daklozen
    • inentingen (vaccinatieprogramma en voor vakantie)
    • testen op geslachtsziekte of tuberculose
    • bevolkingsonderzoek
    • jeugdgezondheidszorg

  • Alcohol tijdelijk schenken

    U wilt zwak-alcoholhoundende drank schenken en u hebt geen alcoholvergunning of u bent een horecaondernemer die buiten het pand wil schenken, bijvoorbeeld tijdens een evenement? U kunt dan een ontheffing artikel 35 van de Alcoholwet aanvragen. Daarmee mag u tijdelijk zwak alcoholhoudende dranken verkopen, zoals bier en wijn.

    U kunt een ontheffing krijgen voor maximaal 12 dagen achter elkaar.

     

  • Alcohol verkopen in supermarkten

    Supermarkten mogen bier, wijn en andere zwak-alcoholhoudende dranken verkopen. Dit geldt ook voor andere bedrijven zoals warenhuizen, snackbars en bezorgingsdiensten (detailhandelaren). U heeft hier geen vergunning voor nodig.

    U mag geen alcohol aan jongeren onder de 18 jaar verkopen. Jongeren onder de 18 jaar zijn zelf ook strafbaar als ze alcohol kopen.

  • Zorgtoeslag

    Iedereen die in Nederland woont, moet een zorgverzekering hebben. Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering die u zelf kunt uitbreiden. Dit kan met een aanvullende verzekering en/of een tandartsverzekering.

    Zijn de kosten voor de zorgverzekering te hoog? Misschien komt u in aanmerking voor zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de basisverzekering.

  • Vragen over epidemieĆ«n stellen

    Het is de taak van de gemeente om de gezondheidszorg te bevorderen en infectieziekten te bestrijden. De gemeenten hebben voor de uitvoering hiervan regionale diensten (GGD's) ingesteld. Bij de GGD kunt u terecht voor vragen over ziekten en epidemieën zoals Q-koorts, MRSA, de Mexicaanse griep en de ziekte van Lyme.

  • Gedwongen hulp bij ernstige psychische problemen

    Als iemand door psychische problemen een gevaar is voor zichzelf of anderen en niet meewerkt aan een behandeling, dan kan diegene gedwongen worden tot een behandeling. Bijvoorbeeld medicatie, therapie of een opname in een ggz-instelling.

    Iedereen kan melden bij de gemeente dat iemand gedwongen hulp nodig heeft. U hoeft dus geen familie of een zorgverlener te zijn.

    Bij een gewone procedure beslist de rechter of gedwongen hulp nodig is. Is er direct gevaar en duurt de procedure te lang? Dan kan de burgemeester een crisismaatregel nemen. Zo kan iemand snel behandeld worden. Hiervoor heeft de burgemeester een verklaring nodig van een psychiater.

  • Hulp en advies bij huiselijk geweld

    Huiselijk geweld komt vaker voor dan u denkt. Misschien kunt u zich slecht beheersen, wordt u regelmatig geslagen of denkt u dat iemand anders uit uw omgeving mishandeld wordt. Laat het er niet bij zitten en meld het. U kunt terecht bij Veilig Thuis.

    U kunt bij Veilig Thuis terecht voor gratis hulp en advies bij huiselijk geweld. Huiselijk geweld is soms lichamelijk, zoals slaan. Maar ook iemand verwaarlozen, afpersen of vaak uitschelden kan huiselijk geweld zijn.

    U kunt Veilig Thuis dag en nacht bellen. Ook als u vragen heeft of zich zorgen maakt om iemand anders. Of als u zelf geweld gebruikt. U kunt anoniem blijven.

    Een lokale hulpverlener van Veilig Thuis beantwoordt uw vragen en geeft advies. Ook bespreekt de hulpverlener met u welke professionele hulp er nodig is.

  • Opvoedvragen (LOES)

    Opgroeien is niet altijd makkelijk en opvoeden gaat niet altijd vanzelf en zonder problemen. 

    Heeft u vragen over opvoeding of wilt u advies? Op de website van Loes vindt u praktische tips op het gebied van gezonde zwangerschap, bevalling en kraamtijd, opvoeden en gezond opgroeien. Met deze tips en informatie kunt u vaak zelf weer verder. Staat de informatie die u zoekt er niet bij? Neem dan contact op via het telefoonnummer of het contactformulier op de website.

    Wilt u liever direct van gedachten wisselen met een opvoedondersteuner van Loes, neem dan telefonisch contact op. Bellen kan elke dag van 9.00 uur – 12.00 uur via telefoonnummer 0548 – 630 000.

    Meer informatie:

    • Ga hier naar de website van Loes
    • De agenda met alle Loes cursussen en webinars
    • Op de website kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief van Loes
    • Op zoek naar inspirerende informatiefilmpjes? Loes in Twente heeft ook haar eigen YouTube kanaal