Verfijn zoekopdracht
Geselecteerde filters (4)
Zoekresultaat 1 - 10 van 100 resultaten
- Bewijs van in leven zijn of Attestatie de vita
Het bewijs van in leven zijn is een schriftelijk bewijs van de gemeente dat een inwoner in leven is. U kunt dit bewijs nodig hebben voor uw pensioenfonds of een andere uitkerende instantie. U kunt het halen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Heeft u het bewijs nodig binnen Nederland? Vraag dan een bewijs van in leven zijn aan. Heeft u het nodig voor in het buitenland? Dan vraagt u om een Attestatie de Vita.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2024-11-27
- Hulp bij schulden
Als u schulden heeft, kan het moeilijk zijn dit zelf op te lossen. Misschien kan de gemeente u helpen. Dit doen wij niet zelf. De Volkskredietbank doet dit namens de gemeente. Deze professionele organisatie is specialist in het helpen en ondersteunen van mensen met schulden. Kijk voor meer informatie op de website van de Volkskredietbank. Zijn de problemen nog niet zo groot? Kijk dan ook eens op zelfjeschuldenregelen.nibud.nl/introductie van het NIBUD.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2023-03-29
- Onroerendezaakbelasting
De OZB bestaat uit een eigenaren- en gebruikersbelasting. De gebruikersbelasting wordt niet geheven voor woningen. Soms bestaat een object uit een woongedeelte en een bedrijfsgedeelte. Zoals een winkelpand met een woongedeelte. In de Wet WOZ is bepaald dat er sprake is van een niet-woning als de waarde van het woongedeelte minder is dan 70% van de WOZ-waarde. Eigenarenbelasting De eigenarenbelasting wordt opgelegd aan degene die op 1 januari van het huidige kalenderjaar een onroerende zaak in eigendom heeft, of daar een ander zakelijk recht op heeft gevestigd, zoals erfpacht of vruchtgebruik. Gebruikersbelasting De gebruikersbelasting wordt opgelegd aan degene die op 1 januari van het huidige kalenderjaar een niet-woning in gebruik heeft. Bent u op 1 januari eigenaar en gebruiker van een niet-woning? Dan krijgt u zowel voor de OZB-eigenarenbelasting als de OZB-gebruikersbelasting een belastingaanslag. Geen ontheffing Bij de verkoop van een onroerende zaak of verhuizing in de loop van het jaar krijgt u geen ontheffing. Als u op 1 januari van het huidige jaar eigenaar van een pand was of gebruiker van een niet-woning, dan betaalt u voor het hele jaar de OZB. In het geval van verkoop van een onroerende zaak in de loop van het belastingjaar kunt u bij de notaris regelen dat de nieuwe eigenaar de onroerendezaakbelasting betaalt, u neemt hierover zelf contact op met de gemeente. De gemeente doet dit niet. Beëindiging van het gebruik van een onroerende zaak heeft geen invloed op de hoogte van de aanslag voor de gebruikersbelasting.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2024-12-17
- Naamskeuze bij geboorte en erkenning kind
Voor uw eerste kind (met de Nederlandse nationaliteit) kunt u kiezen of het de achternaam van de (duo) moeder of de achternaam van de vader krijgt. Vanaf 2024 kunt u ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van beide ouders, dus een dubbele achternaam. Bij de geboorte van uw kind krijgt het automatisch de achternaam van de vader of moeder, afhankelijk van uw situatie. Als dit niet de naam is die u kiest, heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor de achternaam van de andere ouder. Vanaf 2024 is het ook mogelijk om te opteren voor een dubbele achternaam. De geselecteerde achternaam voor uw eerste kind geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Na het vastleggen van de achternaam is het doorgaans niet meer mogelijk om deze te wijzigen. Meer informatie over de regels voor het kiezen van de achternaam voor uw kind is beschikbaar op rijksoverheid.nl.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2023-12-21
- Vreemdelingenpaspoort
U woont in Nederland en u heeft niet de Nederlandse nationaliteit. Wel heeft u een geldige verblijfsvergunning. Dan kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen. Dit kan alleen als u in uw eigen land geen paspoort kunt krijgen. Met het vreemdelingenpaspoort kunt u naar bijna alle landen reizen. U mag er alleen niet mee reizen naar het land waar u vandaan komt. Een vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2024-11-27
- Bedrijf beginnen
Wilt u een bedrijf beginnen? Er komt dan veel op u af. Wij kunnen u helpen. We kunnen u bijvoorbeeld vertellen of uw plannen in het bestemmingsplan passen. En of er subsidies zijn die u kunt aanvragen. Misschien wilt u het bedrijfspand wel verbouwen. Dan heeft u bijvoorbeeld een vergunning nodig. Doe de vergunningcheck op het Omgevingsloket en u weet meteen wat u moet doen. Startende ondernemers kunnen goed terecht bij de website van de Kamer van Koophandel (KvK). Daar schrijft u zich ook in. Of op de website Ondernemersplein.nl waar u informatie vindt over bijvoorbeeld geldzaken, personeel en belastingen. En natuurlijk de website van de Belastingdienst. Heeft u erg weinig geld? Heeft u een uitkering? Kijk dan of de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) iets voor u is. Of neem contact op met UWV. Voor sommige bedrijven geldt: Wilt u meer dan 50 mensen tegelijk in uw bedrijf binnenlaten? Doe dan een melding over de brandveiligheid. De gemeente kan ook een Bibob-onderzoek doen. U krijgt daar bericht van. Voor een horecabedrijf gelden strengere regels. Kijk daarvoor bij Horecabedrijf beginnen.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2024-12-18
- Afspraak maken
U wilt een afspraak met ons maken. Dit kan hier op de website of telefonisch. Bijvoorbeeld omdat u iets wilt regelen of bespreken zoals: een aanvraag voor een paspoort de erkenning van een kind of een geboorteakte een aanvraag voor een Verklaring Omtrent Gedrag u wilt iets vragen over vergunningen op het gebied van bouwen Afspraak maken U kunt een afspraak altijd later aanpassen of afzeggen.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2023-12-21
- Onderhoud aan bermen en vergroten biodiversiteit
In onze gemeente worden de bermen langs de wegen extensief onderhouden. Momenteel wordt het overgrote deel nog geklepeld (maaien en laten liggen) deze manier van onderhoud is niet bevorderlijk voor het vergroten van de biodiversiteit. Een gedeelte van de bermen in het buitengebied van Wildervank worden in het najaar gefaseerd gemaaid. De ene kant van de weg wordt in de even jaren gemaaid en de andere kant van de weg de wordt in de oneven jaren gemaaid. Het gemaaide gras en planten blijven nog enkele dagen liggen voordat het wordt opgeruimd. Zo kunnen bloemzaden eraf vallen en de zaden weer uitgroeien tot volwaardige planten en bloemen. Deze manier van onderhoud aan de bermen zorgt voor een grotere diversiteit aan bloemen en planten. Hierdoor wordt ook het insectenrijkdom vergroot en dat bevordert de biodiversiteit. Vergroten biodiversiteit De variatie in soorten planten en dieren is belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Die variatie wordt ook wel biodiversiteit genoemd. ‘Bio’ betekent ‘leven’ en ‘diversiteit’ betekent ‘afwisseling, verschil, verscheidenheid’. De wereld kan niet zonder biodiversiteit. We zijn van deze ecosystemen en levende wezens afhankelijk voor bijvoorbeeld de productie van zuurstof, afbraak van dode dieren en planten, bestuiving van planten (waaronder landbouwgewassen), waterzuivering en het beheersen van plagen. Zo heeft het vergroten van de biodiversiteit een positieve bijdrage aan het terug dringen van bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Dat komt doordat het leefgebied van de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups vergoot wordt.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2024-02-26
- Omgevingsplan
In het omgevingsplan bepaalt de gemeenteraad welke regels er gelden voor de fysieke leefomgeving. Het plan beschrijft wat er op verschillende plekken in een gemeente mag gebeuren. Hoe mogen bedrijven en inwoners de grond gebruiken? En wat mag je op de grond bouwen of doen? Denk hierbij aan woningen, bedrijven, winkels, horeca, landbouw, industrie, recreatie en sportvoorzieningen. Het omgevingsplan is op 1 januari 2024 ontstaan als bundeling van alle geldende bestemmingsplannen van de gemeente, aangevuld met een aantal regels die eerder onder verantwoordelijkheid van het Rijk vielen. Dit is het tijdelijke omgevingsplan. Omgevingsplan veranderen Het wijzigen van het omgevingsplan is een complex proces. Dit proces is veranderd met de komst van de Omgevingswet op 1 januari 2024. Vaststelling van een wijziging van het omgevingsplan gebeurt door de gemeenteraad. Maar voor sommige gevallen heeft de raad dit overgedragen aan het college van burgemeester en wethouders: zie voor een overzicht van deze gevallen: Delegatie wijzigen omgevingsplan aan burgermeester en wethouders gemeente Veendam Voor lopende procedures geldt overgangsrecht. Als het ontwerp bestemmingsplan voor 1 januari 2024 ter inzage is gelegd, wordt het nog op de oude manier vastgesteld en maakt daarna onderdeel uit van het tijdelijke omgevingsplan. Het tijdelijke omgevingsplan moet omgezet worden naar het volwaardige omgevingsplan dat voldoet aan alle regels van de Omgevingswet. Hiervoor heeft de gemeente de tijd tot 1 januari 2032. De gemeenteraad van Veendam heeft al besloten dat de omzetting niet in één keer zal plaatsvinden. De omzetting gaat gefaseerd voor verschillende delen van de gemeente: een voorlopige planning hiervoor vindt u hier Omgevingsplan inzien Wilt u een omgevingsplan inzien? Dat kan online. Online De eenvoudigste manier om het omgevingsplan te raadplegen is online, via het Omgevingsloket: https://omgevingswet.overheid.nl, onder Regels op de kaart. Voer in Regels op de kaart een adres in en u ziet dan direct welke regels daar gelden. U kunt ook op een plek in de kaart klikken om te bekijken wat daar geldt. Als u het ID-nummer kent van het voormalige bestemmingsplan dat onderdeel is van het omgevingsplan, kunt u ook dat bestemmingsplan als geheel bekijken Voor bestemmingsplannen die op 1 januari 2024 nog in procedure zijn, kunt u ook zoeken via de pagina Actuele bestemmingsplannen. Voor deze plannen vindt u dan een directe link naar het digitale plan op de website van Ruimtelijkeplannen.nl. Komt u er niet uit? Vindt u het lastig om digitaal alle informatie te vinden. Maak dan een afspraak met een medewerker om u daarbij te helpen.. Inzien tijdens een lopende procedure Wanneer een nieuwe wijziging van het omgevingsplan wordt voorbereid en vastgesteld, wordt het een aantal keren ter inzage gelegd. In een bekendmaking in het Elektronisch Gemeenteblad wordt dat vooraf bekend gemaakt. Daar kunt u ook lezen hoe en wanneer u op het plan kunt reageren..
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2024-12-18
- Echtscheiding melden
Een scheiding of ontbinding van het partnerschap regelt u via de rechter. Meestal met een advocaat. U meldt de scheiding binnen 6 maanden. Dit doet u bij de gemeente waar u getrouwd bent of uw geregistreerd partnerschap aangegaan bent. Uw advocaat regelt dit voor u. Wij zetten de scheiding in het register. U mag een geregistreerd partnerschap zonder rechter beëindigen. U laat hiervoor een overeenkomst opmaken bij een notaris. Dit kan alleen als u geen minderjarige kinderen heeft. Om uw huwelijk te beëindigen moet u altijd naar de rechter.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2023-12-21