Zoekresultaat 1 - 10 van 318 resultaten

  • Verhuizing vanuit het buitenland naar Apeldoorn (immigratie)

    Verhuist u vanuit het buitenland naar Apeldoorn? Geef dit dan binnen vijf werkdagen persoonlijk door aan de balie in het stadhuis. Dit kan alleen op afspraak. U wordt dan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Ook wanneer u in een half jaar minimaal 4 maanden in Nederland blijft, schrijft u zich in.

  • Begeleiding en advies over (passend) onderwijs

    Met een diploma op zak is een jongere beter voorbereid op de toekomst. Elk kind heeft recht op onderwijs. Kinderen gaan vaak vanaf 4 jaar naar school. Tussen de 5 en 18 jaar zijn jongeren verplicht om onderwijs te volgen, totdat ze een startkwalificatie hebben (Havo, vwo of mbo2 diploma). Voor leerlingen van 5 tot 16 jaar heet dit leerplicht, voor jongeren tussen 16 en 18 jaar kwalificatieplicht. Een leerplichtambtenaar van de gemeente houdt toezicht op de naleving van de leerplichtwet. Kunt u ondersteuning gebruiken bij problemen met schoolinschrijving, schoolgang, passend onderwijs of jeugdzorg? De leerplichtambtenaar helpt u bij het zoeken naar oplossingen in het recht op onderwijs.

  • Bestemmingsplan in- of herzien

    Een bestemmingsplan schrijft voor waarvoor iemand bepaalde grond mag gebruiken en wat iemand erop mag bouwen. Het bevat ook regels over de maximale hoogte en oppervlakte van bouwwerken. Burgers, bedrijven, instellingen en de gemeente zijn aan een bestemmingsplan gebonden.

  • Sportvisserij

    Vissen is voor veel inwoners en bezoekers van Apeldoorn een ontspannen bezigheid. Het is voor de gemeente Apeldoorn dan ook belangrijk dat inwoners en bezoekers de mogelijkheid krijgen om te kunnen vissen.

  • Bezoekersregeling: parkeren voor bezoek

    Woont u in een gebied met betaald parkeren of parkeervergunningen en ontvangt u bezoek? Vraag dan de bezoekersregeling aan. Daarmee kunt u uw bezoek makkelijk (online) aan- en afmelden.

  • Naamskeuze

    Ouders van Nederlandse kinderen kunnen voor hun 1e kind kiezen tussen de achternaam van de vader/duomoeder of de moeder. Het is niet mogelijk om een samengestelde naam te kiezen. Alle volgende kinderen uit die relatie krijgen ook deze naam om binnen het gezin eenheid te bewaren.

  • Hulp en begeleiding bij persoonlijke vragen

    Op verschillende plekken in Apeldoorn kunt u langskomen voor ondersteuning bij (persoonlijke) vragen. Bijvoorbeeld voor het invullen van een formulier, hulp op de computer. Of hoe u goedkoop gezond kan eten. Ook kunt u bij op deze plekken meedoen met activiteiten.

  • Omgevingsvergunning (ver)bouwen en renoveren (en reclame)

    Wilt u (ver)bouwen, renoveren of een reclame-uiting plaatsen? Dan hebt u vaak een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Hier zijn kosten aan verbonden. Soms mag u uw bouwplan zonder vergunning uitvoeren.

  • Kinderopvang starten of wijzigen

    Voor het starten van een kinderopvang moet u toestemming vragen aan de gemeente. Dat geldt ook voor gastouderbureaus (GOB) en voorzieningen voor Gastouderopvang (VGO). Voldoet u aan de wettelijke eisen en regels om te worden opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK)? Dan registreert de gemeente uw kinderopvangorganisatie in het LRK en mag u starten. Ook als uw gegevens veranderen, moet u dit doorgeven aan de gemeente.

  • Rioolaansluiting

    De gemeente maakt een huisaansluiting vanaf het hoofdriool tot 0,5 meter over uw erfgrens. Het is uw verantwoordelijkheid uw riolering aan te sluiten op de huisaansluiting. Gemeente Apeldoorn zamelt water in en transporteert afval- en hemelwater op het gemeentelijk grondgebied. De gemeente zorgt voor aanleg, onderhoud en beheer van het hoofdrioolstelsel (inclusief gemalen, pompen enzovoort).