Zoekresultaat 1 - 2 van 2 resultaten

  • Watervergunning

    U heeft een watervergunning nodig als u gebruik maakt van grondwater of regenwater. Bijvoorbeeld als u: niet kunt voorkomen dat verontreinigd water in het oppervlaktewater verdwijnt grondwater wilt gebruiken een sloot moet leegpompen Veel activiteiten vallen onder algemene regels. Dan hoeft u vaak alleen een melding te doen. Dat is bijvoorbeeld als u regenwater laat weglopen in het riool.

  • Omgevingsvergunning voor het milieu aanvragen

    Bedrijven die schade aan het milieu veroorzaken, hebben een omgevingsvergunning voor het milieu nodig. U kunt dit nodig hebben als uw bedrijf bijvoorbeeld:

    • veel energie verbruikt
    • de lucht vervuilt
    • geluidsoverlast veroorzaakt
    • geuroverlast veroorzaakt

    Sommige bedrijven hebben geen vergunnings- en meldingsplicht. Dit zijn bijvoorbeeld kantoren, diverse zorginstellingen, huisartsenpraktijken en kinderdagverblijven.

    Bij de Activiteitenbesluit internetmodule kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft. Soms is het genoeg als u een milieumelding doet bij de gemeente. 

    Soms vraagt u bij de provincie een vergunning aan of doet daar een melding. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met de provincie.

    De omgevingsvergunning kan nadelen hebben voor de natuur. Het behoud van beschermde gebieden, planten- of diersoorten kan namelijk gevaar lopen. Geef dit duidelijk aan in de aanvraag. U heeft dan de volgende keuze:

    • U vraagt bij de provincie een natuurbeschermingsvergunning of -ontheffing aan. De provincie beoordeelt alleen de gevolgen voor de natuur. De provincie kan speciale eisen stellen, zoals ecologische begeleiding. Daarna vraagt u bij de gemeente een omgevingsvergunning aan. De gemeente beoordeelt dan niet de gevolgen voor de natuur.
    • U vraagt bij de gemeente een omgevingsvergunning aan. Daarbij vraagt u om ook een natuurtoets uit te voeren. Dit betekent dat de gemeente ook de gevolgen voor de natuur beoordeelt. Hiervoor vraagt de gemeente bij de provincie om een verklaring van geen bedenkingen (vvgb). De gemeente neemt de vvgb mee in het besluit op uw aanvraag. Weigert de provincie de vvgb af te geven? Dan wijst de gemeente uw vergunningsaanvraag af.