Zoekresultaat 1 - 10 van 17 resultaten

  • Openbaar vervoer aanbieden (concessie)

    U mag alleen openbaar vervoer aanbieden als u toestemming heeft van de overheid. Dit noemen we een concessie.

    U krijgt toestemming om het openbaar vervoer te regelen voor een vastgesteld gebied of een bepaalde route. De toestemming geldt voor een beperkte periode. Daarna moet u de toestemming opnieuw aanvragen. Tijdens deze periode mag alleen u en niemand anders het openbaar vervoer aanbieden binnen de regio of op de verbinding (dit heet exclusief recht).

    U moet meedoen met een Europese aanbesteding om de toestemming te krijgen.

    De provincie of de gemeente geeft toestemming voor het openbaar vervoer in de regio. Soms verleent de stadsregio toestemming. Dit kan alleen als de minister van Infrastructuur en Waterstaat de stadsregio hiervoor heeft aangewezen. Voor het nationale treinverkeer geeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat de toestemming.

    U mag alleen openbaar vervoer aanbieden als u toestemming heeft van de overheid. Dit noemen we een concessie.

    U krijgt toestemming om het openbaar vervoer te regelen voor een vastgesteld gebied of een bepaalde route. De toestemming geldt voor een beperkte periode. Daarna moet u de toestemming opnieuw aanvragen. 

    U moet meedoen met een Europese aanbesteding om de toestemming te krijgen.

  • Begroting en jaarrekening van gemeente, inleveren bij provincie

    Gemeenten en gemeenschappelijke regelingen leveren elk jaar het jaarverslag en de jaarrekening in bij de provincie. Daarnaast leveren gemeenten en gemeenschappelijke regelingen elk jaar de begroting in. Dit is vanwege de wettelijke taak van de provincie om financieel toezicht te houden.

    Een gemeente levert de begroting vóór 15 november en de jaarrekening vóór 15 juli bij de provincie in. Gemeenschappelijke regelingen leveren de begroting vóór 15 september en de jaarrekening vóór 15 juli in.

    De provincie controleert of de begroting financieel in evenwicht is. Is dit niet het geval? En is op grond van de meerjarenraming ook niet te verwachten dat het in de eerstvolgende jaren wel het geval is? Dan wordt de gemeente onder preventief toezicht gesteld. Dit betekent dat de gemeente of de gemeenschappelijke regeling de begroting en eventuele begrotingswijzigingen vooraf laat goedkeuren door de provincie.

  • Opstijgen of landen buiten een vliegveld

    Het is verboden om buiten een vliegveld op te stijgen of te landen met een luchtvaartuig. Luchtvaartuigen zijn bijvoorbeeld helikopters, paragliders en zweefvliegtuigen. U heeft een 'tijdelijk en uitzonderlijk gebruik' (TUG) ontheffing nodig als u ontheffing van dit verbod wilt. U dient een aanvraag in bij RUD Zeeland.

    Vliegt u met een drone? Dan heeft u een vliegbewijs nodig als de drone zwaarder is dan 250 gram. Hiervoor moet u eerst online een kennistest doen bij een erkende vliegschool. Bent u eigenaar van een drone? Dan heeft u een exploitatienummer nodig.

  • Milieuklachten melden

    Voor klachten en meldingen op het gebied van milieu kunt u terecht bij de milieuklachtencentrale. De milieuklachtencentrale is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. U kunt hier terecht als u ergens last van heeft of als u iets wilt melden op het gebied van milieu. Denk hierbij aan rookoverlast van een boer of stankoverlast van een fabriek.

    De milieuklachtencentrale registreert alle inkomende meldingen en geeft ze door aan de juiste instantie.

    Wat is een milieuklacht?

    Een klacht over het milieu gaat over een situatie waarin iemand het milieu vervuilt. De overlast heeft invloed op de omgeving waarin we leven of de natuur in de omgeving. In veel gevallen veroorzaakt  een bedrijf in de omgeving de overlast. U kunt denken aan:

    • Geur- of stankoverlast
    • Geluidsoverlast
    • Stofoverlast
    • Afvaldumpingen, het neergooien van afval waar het niet hoort

    Het telefoonnummer van de milieuklachtencentrale van de provincie Zeeland is (0118) 412323. Minder dringende meldingen kunnen worden gedaan per post. De milieupiketambtenaar neemt vervolgens telefonisch contact met u op.

  • Recreatie en toerisme, stimuleringsprogramma

    U kunt bij de provincie een aanvraag indienen voor deelname aan het programma stimulering recreatie en toerisme. Dit programma is gericht op het verbeteren van toeristisch-recreatieve voorzieningen. Dit gebeurt onder meer door middel van ondersteuning van gemeentelijke of regionale projecten en subsidiëring van scholings- en kennisoverdrachtsprojecten in de provinciale toerisme/recreatiebranche.

  • Informatie aanvragen of klachten indienen over zwembaden

    Plekken waar u kunt zwemmen of baden moeten schoon en veilig genoeg zijn. De RUD (Regionale Uitvoeringsdients Zeeland) controleert dat namens de provincie. Het gaat dan niet alleen om openbare zwembaden, maar bijvoorbeeld ook om zwemvijvers, zwembaden in hotels en baden in spa’s.

    Wilt u weten of een openbare zwem- of badgelegenheid schoon en veilig is? Neem dan contact op met de RUD. Klachten over veiligheid en hoe schoon het is, meldt u ook bij de RUD.

  • Meldingsplicht voor verontreiniging bodem oppervlaktewater

    Als u op de hoogte bent van verontreiniging van de bodem of de oever van een oppervlaktewater, meld dit zo snel mogelijk aan de beheerder van het water.
    Veroorzaakt u deze verontreiniging? Dan bent u verplicht alle maatregelen te nemen om verontreiniging of aantasting te voorkomen of te beperken.

  • Overtreding van provincieregels melden

    Bedrijven moeten zich houden aan de regels in de Omgevingswet. Hierin staan onder andere regels om het milieu te beschermen. Er staan ook regels in tegen overlast (bijvoorbeeld geluidsoverlast of stank). Wanneer iemand zich niet aan de regels houdt, kunt u de provincie vragen om de regels te handhaven. U dient dan een handhavingsverzoek in. Daarna controleert de provincie of het bedrijf de regels overtreedt. Als dat zo is, dan kan de provincie maatregelen nemen tegen het bedrijf.

    Voor de Wet milieubeheer geldt de beperking dat alleen belanghebbenden een verzoek om handhaving kunnen indienen.

  • Soortenbescherming, projectsubsidie

    De provincie stelt vast welke soorten dieren en planten extra aandacht nodig hebben om uitsterven te voorkomen en van welke uitgestorven soorten het wenselijk is dat ze terugkeren in het landschap. U kunt bij de provincie subsidie aanvragen voor projecten op het gebied van soortenbescherming.

    In soortenbescherming zijn er twee verschillende trajecten; actieve soorten bescherming en het bestrijden van invasieve exoten. Beide trajecten worden begeleid in een werkgroep, bestaand uit verschillende terreineigenaren, natuurorganisaties, belangenbehartigers en overheden. Nieuwe projectideeën worden besproken in de werkgroep soorten en invasieve exoten.

  • Melden bodemverontreiniging of bodemaantasting

    U meldt vervuiling of beschadiging van de bodem zo snel mogelijk nadat u dit heeft gemerkt. U doet een melding bij de provincie als:

    • u een omgevingsvergunning van de provincie heeft, en
    • het gaat om een vervuiling of beschadiging van de bodem in:
      • een waterwingebied
      • een grondwaterbeschermingsgebied, of
      • een Natura 2000-natuurgebied

    In alle andere gevallen doet u een melding bij de gemeente.

    Komt het door u dat de bodem vervuild of beschadigd is? Dan moet u de vervuiling of beschadiging van de bodem terugdraaien. Hiervoor moet u bij de provincie een plan van aanpak indienen.

    Het gaat hierbij om:

    1. handelingen of 
    2. kennisneming van verontreiniging of aantasting van de bodem zoals bedoeld in de artikelen 6 tot en met 11 van de Wet bodembescherming.