Verfijn zoekopdracht
Geselecteerde filters (4)
Zoekresultaat 1 - 10 van 52 resultaten
- Afwijken van het omgevingsplan
Een gemeente maakt voor gebieden een omgevingsplan. Vroeger was dit het bestemmingsplan. In het omgevingsplan staat welk doel het gebied heeft. Bijvoorbeeld wonen, groen, werken of recreatie. In het omgevingsplan staan ook regels waar u zich aan moet houden bij bouwen, verbouwen en slopen.
Gaat u:
- bouwen, verbouwen of slopen?
- een deel van een gebouw aanpassen, zoals een schoorsteen, balkon of erker
- een gebouw op een andere manier gebruiken?
Dan moeten uw plannen passen in het omgevingsplan van de gemeente. Wilt u hiervan afwijken? Dan vraagt u een omgevingsvergunning aan voor een ‘buitenplanse omgevingsplanactiviteit’ (BOPA).
Voor het bouwen of verbouwen zelf moet u vaak ook een omgevingsvergunning aanvragen of een melding doen voor een technische bouwactiviteit.
Wijst de gemeente uw verzoek af? Dan kunt u de gemeente vragen om het omgevingsplan te wijzigen.
Een verzoek tot wijzigen van het omgevingsplan is ingewikkelder dan een aanvraag voor een omgevingsvergunning BOPA. Het is daarom verstandig om eerst met de gemeente te overleggen over wat voor uw situatie de beste manier is.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-26
- Afval doorzoeken
Heeft u een recyclingbedrijf? Dan moet u een melding doen voor het doorzoeken van huishoudelijk afval. Daarna mag u het afval doorzoeken op hout, gebruiksgoederen en oud ijzer.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-17
- Monumentale boom aanmelden of kappen
Een boom of struik kan een monumentale status hebben. Bijvoorbeeld door de ouderdom, schoonheid, zeldzaamheid of functie in de omgeving. Deze bomen staan op een lijst. U kunt bij de gemeente een boom aanmelden als monument.
Wijzigingen meldt u bij de gemeente. Bijvoorbeeld als u de boom verkoopt aan een nieuwe eigenaar. Of als de omgeving van de boom gaat veranderen.
U mag de boom niet zomaar kappen of stevig snoeien. Daarvoor heeft u een omgevingsvergunning nodig. Er moet een goede reden zijn. Bijvoorbeeld dat er door de boom een risico op schade of ongelukken is.
Er zijn 2 procedures bij het verlenen van een omgevingsvergunning. De gewone procedure geldt voor het kappen van een monumentale boom. Zijn er schadelijke effecten te verwachten voor een Natura 2000 gebied? Dan geldt de uitgebreide procedure.
Anderen kunnen bezwaar maken tegen de kap van een boom. Zorg daarom voor toestemming van de mensen in de buurt.
Is de boom waar het om gaat niet van u? Vraag dan de eigenaar om schriftelijke toestemming.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-25
- Spandoek ophangen
Een spandoek mag geen gevaar voor het verkeer opleveren of overlast bezorgen.
- Voor een spandoek met een persoonlijke boodschap houdt u zich aan de voorwaarden. Dat is bijvoorbeeld een spandoek met uw mening erop of om iemand te feliciteren.
- Is het spandoek onderdeel van een demonstratie? Geef dat van tevoren door aan de gemeente.
- Voor het ophangen van een spandoek met reclame heeft u een omgevingsvergunning nodig.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-23
- Gevels reinigen
Van gebouwen of bruggen moet af en toe de buitenkant schoongemaakt worden. Dit kan zorgen voor milieuoverlast. Bijvoorbeeld als u het afvalwater laat wegstromen in de bodem of het riool. Ook kunnen anderen last hebben van het geluid van de schoonmaakapparaten. Of van het vrijkomende stof. Daarom moet u dit melden bij de gemeente.
Werkt u vlak bij open water, zoals een sloot? Het afvalwater mag daar niet in terechtkomen. Kunt u dit niet voorkomen, dan doet u een melding bij het waterschap.
Schoonmaakwerk dat vaak terugkomt, hoeft u niet melden. Bijvoorbeeld ramen lappen.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-23
- Omgevingsvergunning water aanvragen
Als u grondwater of oppervlaktewater wilt gebruiken, dan moet u dit vooraf melden. Oppervlaktewater is onder andere slootwater, rivierwater, kanaalwater, zeewater en water uit een meer.
U moet een vergunning aanvragen als:
- u grondwater gebruikt in de buurt van een oppervlaktewater in beheer van Rijkswaterstaat
- u meer dan 150.000 m3 grondwater per jaar gebruikt voor industriële toepassingen
- u oppervlaktewater gebruikt in beheer van Rijkswaterstaat en waarbij:
- u meer dan 100 m3 water per uur gebruikt; of
- de instroomsnelheid meer is dan 0,30 meter per seconde
Wanneer u water gebruikt van sloten, rivieren, meren en plassen in beheer van het waterschap, dan bepaalt het waterschap of u een vergunning moet aanvragen. Dit geldt ook voor grondwater in het beheergebied van het waterschap. Meer informatie vindt u op de website van het waterschap.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-24
- Omgevingsplan bekijken
Een gemeente maakt een omgevingsplan. Hierin staat bijvoorbeeld waar woningen, horeca of andere bedrijven mogen komen. Vroeger stond dat in het bestemmingsplan.
Ook staan in het omgevingsplan regels over het gebruik van de openbare ruimte.
Bekijk het omgevingsplan als u wilt gaan bouwen of slopen. Of als u ergens een bedrijf wilt beginnen. In het omgevingsplan ziet u of dit wel mag.
In een omgevingsplan staat onder andere:
- de kenmerken van een wijk of gebied
- de plannen die er voor de wijk of het gebied zijn
- regels over de bebouwing, bijvoorbeeld:
- de soort bebouwing die toegestaan is
- de manier waarop gebouwd mag worden
- archeologische vindplaatsen in een wijk of gebied
- gemeentelijke monumenten
- regels over het gebruik van de openbare ruimte, bijvoorbeeld:
- regels over milieubelastende activiteiten
- regels over bomen kappen
- regels over parkeren
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-26
- Geluidsapparatuur op de openbare weg, geluidswagen gebruiken
Op grond van artikel 4.1.5 van de Algemene plaatselijke verordening is het verboden om (versterkt) geluid te produceren en/of geluidsoverlast te veroorzaken. Hieronder wordt ook verstaan met een geluidswagen muziek of reclameboodschappen spelen.
Van dit verbod kan het college van burgemeester en wethouders ontheffing verlenen.
Evenement
Vaak wordt er geluid geproduceerd in combinatie met een evenement. U dient dan een evenementenvergunning aan te vragen.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-01-10
- Bijen houden
Andere mensen kunnen er last van hebben als u bijen houdt. Daarom gelden er speciale regels voor het houden van bijen. Als u zich niet aan deze regels kunt houden, dan heeft u een ontheffing nodig.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2023-11-24
- Gebouw of grond met voorkeursrecht verkopen
De gemeente wil in sommige gevallen eigenaar worden van percelen, waar zij een bepaalde ontwikkeling voor ogen heeft. Om ervoor te zorgen dat deze percelen tussentijds niet verkocht worden aan derden, kan er via de Wet voorkeursrecht gemeenten (WVG) een recht van eerste koop worden gevestigd. Hiervoor gelden bepaalde richtlijnen, zoals het publiceren van de percelen waarop WVG is gevestigd, de termijnen (en de verlening ervan) en de wijze waarop de gemeente dient te handelen indien een perceel daadwerkelijk te koop wordt aangeboden.
Soms heeft de gemeente voorkeursrecht op een huis of een stuk grond. U moet uw huis of grond dan aan de gemeente aanbieden. Dit betekent dat de gemeente voorrang heeft om dit te kopen. De gemeente krijgt voorkeursrecht op gebouwen en grond waarvoor een nieuwe bestemming is vastgelegd.
U kunt de gemeente vragen om uw eigendom toch niet te kopen. Bijvoorbeeld als de rechtsvorm van uw bedrijf verandert van VOF naar BV. Of als u al eerder heeft afgesproken het te ruilen of te schenken.
Is uw bedrijf of onderneming onderdeel van uw grond of gebouw? Dan mag u eisen dat de gemeente hiermee rekening houdt bij de verkoop.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-26