Zoekresultaat 1 - 10 van 28 resultaten

  • Plastic inleveren

    In 2024 moeten we naar 100 kg restafval per inwoner per jaar, in onze gemeente is dat nu nog 224 kg. Werk aan de winkel dus! Onze afvalberg moet drastisch kleiner worden. Daarom vragen we inwoners hun afval goed te scheiden. En natuurlijk om hun afval te verminderen en zoveel mogelijk te voorkomen. PMD bij het restafval Plastic verpakkingen, metalen en drankenkartons (PMD) horen in onze gemeente bij het restafval. Daar houden we in het tarief voor restafval rekening mee. Waarom PMD nascheiden Plastic verpakkingen, metalen en drankenkartons (PMD) horen in Elburg in de restafvalcontainer. Het wordt bij de afvalverwerker in een sorteermachine nagescheiden. De afvalverwerker kan dat beter dan wanneer inwoners thuis PMD scheiden. Het PMD gaat bij het restafval.  Een legere restafvalcontainer Hoe zorgt u ervoor dat uw restafvalcontainer minder vaak aan de weg hoeft of dat u minder restafvalzakken in de verzamelcontainer aanbiedt? Zorg ervoor dat verpakkingen leeg zijn. Haal de dop van de verpakking, druk de lucht eruit en doe de dop er weer op. Vouw verpakkingen kleiner. Dan past er meer in de container. Minder plastic kopen Hoe goed we afval ook kunnen scheiden, het allerbeste is om plastic afval te voorkomen. Gebruik een herbruikbare drinkfles en vermijd wegwerpbekers en –flesjes. Koop groente en fruit zonder plastic verpakking. Koop houdbare producten in kartonnen of glazen verpakking. Koop drinken in statiegeldflessen in plaats van in drankenkartons. Neem uw eigen herbruikbare zakjes mee naar de supermarkt en bakker voor groenten, fruit en brood. Neem zelf een boodschappentas mee. Hang de tas en huissleutels bij elkaar. Zo vergeet u de tas niet als u de deur uit gaat. Vermijd allerlei wegwerpmateriaal in plastic (vorkjes, messen, lepels, roer- en wattenstaafjes). Koop groot (in bulk) in, zodat u relatief minder verpakking hebt.

  • Grofvuil inleveren

    Grofvuil of afval kunt u storten op de daarvoor aangewezen adressen. Het op andere plaatsen storten van grofvuil of afval is verboden. Milieustraat Broeklanden Als inwoner van de gemeente Elburg kunt u uw grof huishoudelijk afval vanaf 2 januari 2025 aanbieden bij Milieustraat Broeklanden. Het gaat om afval en grondstoffen die u niet via uw reguliere containers aan huis of verzamelcontainers kunt aanbieden. De openingstijden zijn: op maandag, woensdag en vrijdag van 08.00 - 16.00 uur. Op zaterdag van 08.00 tot 13.00 uur. Op dinsdag en donderdag is de milieustraat gesloten. U kunt hiervoor nu al een afspraak maken. Tot 1 jan. 2025 kunt u uw grofvuil nog inleveren bij Van Werven. Als u afval met asbest inlevert moet u het goed verpakken. Houd u zich aan een aantal voorwaarden. Bekijk de aanbiedregels voor asbest. Milieupas Bij verhuizing levert u de pas in bij de balie van het gemeentehuis . Wanneer u geen milieupas heeft, kunt u een nieuwe aanvragen via Aconov. De helpdesk van Aconov is te bereiken via: 0800 222 41 11. Remondis B.V. Tegen betaling kunt u grof huishoudelijk afval op woensdagen laten ophalen door Remondis B.V. Hiervoor moet u zich uiterlijk 1 dag voor de ophaaldag aanmelden. Aanmelden kan op 2 manieren: via www.aconov.nl of telefonisch 0800 – 2224111. U betaalt voor deze afvalservice € 52,50 per m3 vóóraf of ter plekke (contant of met mobiel PIN-automaat). Op www.mijnafvalwijzer.nl kunt u de data voor de inzameling bekijken. Klachten Voor vragen/klachten over afval neemt u contact op met: Aconov T. 0800 222 41 11 E. info@aconov.nl

  • Klein chemisch afval inleveren

    Klein Chemisch Afval (KCA) is huishoudelijk afval waar chemische stoffen in zitten, die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Doe KCA dan ook nooit bij het restafval maar lever het gratis in. KCA Inleveren Elke dinsdag van 10.00-12.00 uur en elke 1e zaterdag van elke maand van 09.00-10.00 uur kunt u KCA gratis inleveren. Dit kan bij de gemeentewerf, Het Straatje 8 in Elburg. KCA-box laten ophalen Heeft u een KCA-box en is deze meer dan 75% vol? Meldt u zich dan tot uiterlijk 2 dagen vóór de ophaaldag aan via www.aconov.nl of telefonisch 0800 – 2224111. Elke maand is er een ophaalronde bij de aangemelde adressen. Op www.mijnafvalwijzer.nl kunt u de data voor de inzameling bekijken. Wat is wel Klein Chemisch Afval? Huishoudelijke producten zoals batterijen, spaarlampen, energiezuinige lampen, TL-buizen, vloeibare gootsteenontstopper, lampenolie, petroleum, bestrijdingsmiddelen, insecticiden; Medische producten zoals medicijnen, injectienaalden en kwikthermometers; Doe-het-zelf producten zoals verf, lak, beits, houtverduurzamers, terpentine, thinner, afbijtmiddel, verfverdunner, kwastreiniger, wasbenzine en kwikschakelaars; Hobbyproducten zoals fotofixeermiddel, foto-ontwikkelaar, etsvloeistoffen (salpeterzuur, zwavelzuur) en zoutzuur; Vervoer zoals accu's, benzine, motorolie, afgewerkte olie, remolie en oliefilters. Wat is niet Klein Chemisch Afval? Lege flessen of verpakkingen; Lege en ingedroogde verfblikken en verfkwasten; Lege spuitbussen.

  • Asbest verwijderen

    Asbest is kankerverwekkend materiaal. Wilt u asbest verwijderen? Dan moet u meestal een sloopmelding doen.  U doet de melding via het Omgevingsloket online. Omgevingsloket

  • Bijstand voor zelfstandigen aanvragen

    U heeft een eigen bedrijf. Als ondernemer heeft u geen recht op een gewone bijstandsuitkering. Is uw inkomen tijdelijk lager dan de bijstandsnorm? Dan kunt u bij de gemeente bijstand voor zelfstandigen aanvragen. Dit heet een Bbz-uitkering. Er zijn 2 verschillende uitkeringen mogelijk: U krijgt of leent bedrijfskapitaal. U krijgt of leent een aanvulling op uw inkomen tot de bijstandsnorm. Aanvraag Bijstandsverlening zelfstandigen Voor het invullen van het formulier moet u inloggen met DigiD of eHerkenning. U kunt de aanvraag ook op het gemeentehuis doen, daarvoor moet u een afspraak maken. Selecteer bij het maken van een afspraak 'Info bijstand aanvragen'.

  • Afvalcontainers

    Huishoudens die beschikken over een tuin krijgen van de gemeente een afvalcontainer met een grijs deksel voor het restafval (RST), een container met een groen deksel voor het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en een container met een blauw deksel voor oud papier en karton (OPK).  Plastic, metaal en drankkartons moet bij het restafval, dit wordt er door de verwerker uitgehaald (nascheiding) Leging afvalcontainers Op de afvalkalender of op www.mijnafvalwijzer.nl staat op welke dagen de afvalcontainers worden geleegd. Zet de container dan voor 07.30 uur buiten. Er geldt een maximum gewicht van 80 kg. Afvalcontainer niet geleegd U kunt contact opnemen met Aconov als uw afvalcontainer niet geleegd is. U kunt dit melden bij de Aconov helpdesk: 0800 222 41 11. Vermissing afvalcontainer Meld vermissing van uw afvalcontainer zo snel mogelijk bij Aconov zodat ze de chip aan de container kunnen blokkeren. De chip aan de container heeft een unieke code die is gekoppeld aan uw adresgegevens. U kunt melding doen via www.aconov.nl of bij de Aconov helpdesk: 0800 222 41 11. U ontvangt zo snel mogelijk kosteloos een nieuwe container. Beschadigde afvalcontainer Is uw afvalcontainer beschadigd? Neem dan contact op met Aconov via www.aconov.nl of tel. 0800 222 41 11 voor reparatie of omwisseling van de container. Aanvraag extra afvalcontainer U kunt een extra afvalcontainer aanvragen voor alleen restafval of GFT. U kunt maximaal 1 extra container per afvalsoort aanvragen. De container kunt u aanvragen bij de firma Aconov via www.aconov.nl of tel. 0800 222 41 11. Voor vragen of klachten over afval neemt u contact op met: Aconov T. 0800 222 41 11 E. info@aconov.nl Milieupas Bij verhuizing levert u de pas in bij de balie van het gemeentehuis. Wanneer u geen milieupas heeft, kunt u een nieuwe aanvragen via Aconov. De helpdesk van Aconov is te bereiken via: 0800 222 41 11.

  • Oud papier inleveren

    Het apart houden van oud papier en karton (OPK) is goed voor het milieu. Oud papier wordt gerecycled tot nieuw papier en karton. Dat bespaart bomen en energie. Op www.mijnafvalwijzer.nl kunt u de data voor de inzameling van oud papier en karton bekijken. Verzamel het papier in de blauwe papiercontainer. Het ophalen gebeurt één keer per 4 weken aan huis. Bewoners uit de Vesting kunnen elke woensdag hun papier brengen naar 't Schootsveld waar een container van Van Werven staat.  In de gemeente staan van enkele organisaties regelmatig grote containers voor papier en karton. Zie voor standplaatsen de publicaties onder het gemeentenieuws in de huis-aan-huiskrant. Tips Met een nee/ja-sticker krijgt u geen reclamefolders meer in de bus maar wel huis-aan-huisbladen. Met een nee/nee-sticker krijgt u geen reclamefolders meer en geen huis-aan-huisbladen. Haal de gratis sticker op bij het gemeentehuis. Veel papieren en kartonnen verpakkingen (bijvoorbeeld van rijst) mogen bij het oud papier.

  • Huishoudelijke apparaten

    Huishoudelijke apparaten zijn alle apparaten in huis met een stekker of een batterij. U kunt kapotte apparaten inleveren of apparaten die het nog doen wegbrengen. Huishoudelijke apparaten zijn: koelkasten, diepvriezers, vaatwassers, koffiemachines, wasmachines, kookapparatuur, magnetrons, televisies, audioapparatuur, computers en kleine elektrische apparaten. Milieustraat Broeklanden U kunt uw elektrische apparaten gratis brengen naar Milieustraat Broeklanden vanaf 2 januari. De openingstijden zijn: op maandag, woensdag en vrijdag van 08.00 - 16.00 uur. Op zaterdag van 08.00 tot 13.00 uur. Op dinsdag en donderdag is de milieustraat gesloten. U kunt hiervoor nu alvast een afspraak maken. Tot 1 januari kunt u nog terecht van Van Werven. Meegeven leverancier U kunt huishoudelijke apparaten die kapot zijn kosteloos meegeven aan de leverancier als u een nieuw vergelijkbaar apparaat koopt. Inleveren kringloopwinkel Apparaten zoals televisies, vaatwassers en koffiemachines die het nog doen, kunt u beter naar een kringloopwinkel brengen. U vindt de kringloopwinkel Elburg aan de Industriestraat 13-15 in Elburg. De openingstijden zijn: woensdag en vrijdag van 10.00 – 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 – 16.30 uur. De openingstijden van de Dorcaswinkel aan de Oostendorperstraatweg 1 in Elburg zijn: dinsdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 - 16:00 uur. Inleveren elektronica winkels U kunt uw huishoudelijke apparaten die kapot zijn ook inleveren bij de elektronica winkels in de gemeente Elburg.

  • Riool verstopt? Wat nu?

    Een verstopte riolering ,daar wilt u zo snel mogelijk vanaf. Of u zelf verantwoordelijk bent of de gemeente hangt af van de plaats en de oorzaak van de verstopping. Voordat u een verstopping bij de gemeente meldt, heeft u eerst vastgesteld (of laten vaststellen) dat de oorzaak van de verstopping buiten uw erf ligt. Om te bepalen waar en wie verantwoordelijk is voor de verstopping kunt u het formulier 'Wie is verantwoordelijk voor de riolering?" doorlopen.  Wie is verantwoordelijk voor de riolering? Overzichtskaart huisaansluitingen

  • Jeugdburgemeester

    De gemeente Elburg benoemd elk jaar een nieuwe jeugdburgemeester. De jeugdburgemeester gaat vaak samen met de 'echte' burgemeester op pad, maar soms ook alleen. Lijkt het jou leuk om een jaar lang jeugdburgemeester te zijn? Meld je dan nu aan! De jeugdburgemeester wordt benoemd op 27 april tijdens koningsdag. De huidige jeugdburgemeester draagt dan zijn/haar taken over aan de nieuwe jeugdburgemeester.