Zoekresultaat 1 - 10 van 39 resultaten

  • Waterbeheer

    Water wordt door verschillende organisaties beheerd. Heeft u een melding, vraag of klacht over het waterbeheer, kijk bij wie u terecht kunt: Rioolwater (in stedelijk gebied) Algemene informatie over rioleringen leest u op www.riool.info Wat u moet doen bij een rioolverstopping zie melding rioolverstopping. Drinkwater Voor vragen of opmerkingen over drinkwater, neemt u contact op met Oasen. Water in het landelijk gebied Het Hoogheemraadschap van Rijnland beheert voor Alphen aan den Rijn het water in landelijk gebied. Rivieren en meren Rijkswaterstaat beheert het water in rivieren en meren. Zwemmen in open water In Alphen aan den Rijn kan in de Zegerplas (westzijde en zuidoever) gezwommen worden. De zwemwaterkwaliteit bekijkt u op www.zwemwater.nl

  • Meldpunt Zorg en Overlast

    Bent u erg bezorgd over uw buurman of buurvrouw, of iemand anders in uw omgeving? Of zorgt iemand voor veel overlast? Vermoedt u dat er nog geen of onvoldoende hulp wordt geboden. Gaat het om iemand van wie u vindt dat hij of zij zorg nodig heeft, maar die hier zelf niet om kan of wil vragen? Dan kunt u dit melden bij het Meldpunt Zorg en Overlast van de GGD. Na uw melding neemt een medewerker van de de GGD contact met u op en houdt u op de hoogte van de afhandeling van uw melding.

  • Emigratie doorgeven

    U emigreert als u minimaal 8 maanden binnen 1 jaar in het buitenland bent. Deze periode hoeft niet achter elkaar te zijn. Geef uw emigratie maximaal 5 dagen voor u vertrekt door aan de gemeente. U kunt voor uzelf en uw meeverhuizende familieleden aangifte doen. Hoe werkt het Wij verwerken uw aangifte op de dag dat u de aangifte doet. Dit is dan de emigratiedatum. Uw emigratie wordt automatisch doorgegeven aan andere overheidsinstanties en organisaties zoals zorgverzekeraars, pensioenfondsen, Sociale VerzekeringsBank (SVB). U wordt opgenomen in het register van Registratie niet Ingezetenen (RNI). Bewijs van uitschrijving Een bewijs van uitschrijving kan alleen aan de balie, tijdens uw aangifte van emigratie, worden verstrekt. Hier zijn kosten aan verbonden.  Verhuist u naar Caribisch Nederland (Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius)? Dan ontvangt u van ons een bewijs van uitschrijving. Dit bewijs kost u niets. U heeft het daar nodig bij de inschrijving. Wilt u later een uittreksel met uw emigratiegegevens? Hiervoor kunt terecht bij één van de RNI-loketten. Dit kunt u niet aanvragen bij de gemeente Alphen aan den Rijn.

  • Inspreken bij vergaderingen

    Belangrijke onderwerpen worden in een commissievergadering besproken. Tijdens deze vergadering vormen raads- en commissieleden hun standpunt en gaan hierover met elkaar in debat. Als u over een bepaald onderwerp uw mening kenbaar wilt maken dan kunt u bij een commissievergadering inspreken. U krijgt de gelegenheid uw visie over het onderwerp aan de commissie van uw keuze duidelijk te maken. Wanneer de raadscommissies vergaderen kunt u bekijken in de vergaderkalender. Kenbaar maken aan de griffier Als u van de mogelijkheid om in te spreken gebruik wilt maken, kunt u dat vooraf melden bij de griffier: telefoon (0172) 465 352 of e-mail naar griffie@alphenaandenrijn.nl.

  • Sportpenning

    Kent u een sporter of sportteam die een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd? Nomineer deze dan voor de sportpenning. De Sportpenning is een onderscheiding voor sporters. Een sporter of sportteam maakt kans als ze aan één van deze criteria voldoen: europees kampioenschap (goud), of wereld kampioenschap (goud, zilver of brons), of (para)olympische spelen (diploma (eerste zes), brons, zilver of goud), of bijzondere sportprestatie bijvoorbeeld tijdens de Elfstedentocht of Grandslam tennis toernooi Alphense sporters die onderdeel zijn van een team dat niet uit Alphen aan den Rijn komt, kunnen individueel in aanmerking voor een sportpenning.

  • Mediterraan draaigatje (mier)

    Het mediterraan draaigatje is een exotische mier. Een kolonie kan meerdere koninginnen bevatten. Alle koninginnen produceren werksters die samenwerken in een superkolonie van wel 120 meter lang. Door hun graafwerk verzakken stoepen en tuinborders. Ze kunnen bijten, maar dat is niet schadelijk voor de gezondheid. Herken de mier Het draaigatje is een zwarte-bruine mier. De werksters zijn tussen de 2,4 tot 5,1 mm groot. De mier loopt schokkerig. De werksters lopen allemaal dezelfde route (een soort mierensnelweg). Ze maken typisch kratervormige zandhopen bij de nestopeningen. Dit maken ze alleen na een periode van rustig en mooi weer. De mieren worden vaak gezien op zonnige plekjes zoals in muurtjes en direct onder stoeptegels. Welke overlast veroorzaakt het draaigatje De diertjes graven veel en hebben hele grote nesten. Hierdoor ondergraven ze bestrating en kan dit scheef komen te liggen. De mieren kunnen de planten in de tuin opeten. Als ze in huis komen, zijn ze moeilijk weg te krijgen. Mierengif voor in huis helpt onvoldoende tegen deze soort. Ze kunnen bijten, maar dat is niet schadelijk voor de gezondheid. Bestrijding van het draaigatje Het draaigatje komt in Alphen aan den Rijn alleen bij de Havixhorst voor. We gebruiken geen gif om ze te bestrijden, maar gaat de diertjes met stoom te lijf. Deze methode lijkt effectief. Daarnaast gebruiken we aaltjes (natuurlijk vijand van de mier) als biologisch bestrijdingmiddel. Meld de mier Ziet u het mediterraan draaigatje? Meld deze dan bij ons. Stuur hiervoor de exacte locatie en foto’s mee. Melding doen » U leest meer over deze mier op de website van het Kennis en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen.

  • Adresonderzoek

    Denkt u dat er iemand op uw adres staat ingeschreven of ontvangt u post voor iemand die niet (meer) op uw adres woont. U kunt de gemeente vragen een adresonderzoek te starten. De gemeente kijkt dan in de basisregistratie personen (BRP) of de persoon op uw adres staat ingeschreven. Is dit het geval, dan onderzoekt de gemeente waar deze persoon echt woont.   Na het afronden van het onderzoek zijn er 2 mogelijkheden: De persoon geeft zelf zijn verhuizing door en wordt op dat adres ingeschreven. Het is niet duidelijk waar de persoon woont en wordt uitgeschreven van uw adres. De gemeente past de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) aan. Het duurt 6 tot 8 weken voordat het onderzoek is afgerond.

  • Inkoop- en inhuurvoorwaarden

    De algemene inkoopvoorwaarden voor leveringen en diensten, gemeentelijke inkoopvoorwaarden bij IT en algemene inhuurvoorwaarden van Gemeente Alphen aan den Rijn: Algemene inkoopvoorwaarden voor leveringen en diensten (pdf, 404 kB) Gemeentelijke inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) (pdf, 159 kB)

  • Recht op gedenkplaatje overboeken

    Wanneer de persoon die het recht op het gedenkplaatje heeft is overleden, dan kunnen nabestaanden het recht laten overboeken op hun naam.

  • Melding schending integriteit

    Vermoed u dat een medewerker of bestuurder van de gemeente niet integer werkt of heeft u ongewenst gedrag ervaren. Dan kunt u dat melden bij de gemeente. Onder niet-integer werken valt bijvoorbeeld: belangenverstrengeling misbruik van bevoegdheid discriminatie lekken van vertrouwelijke informatie grensoverschrijdend gedrag corruptie fraude De gemeente wil dat haar medewerkers en bestuurders integer werken. Dat betekent dat ze eerlijk moeten zijn, zich respectvol gedragen en afspraken nakomen. Zij moeten voldoen aan de normen, regels en wetten en verantwoordelijk omgaan met hun werk en burgers. Vragen over integriteit binnen de gemeenteraad kunt u stellen aan de griffie. Melden Meldingen over de schending van integriteit worden serieus genomen en onderzocht. De gemeente grijpt in als een medewerker of bestuurder in de fout is gegaan. Geef in uw melding zo veel mogelijk concrete aanwijzingen op grond waarvan uw melding kan worden onderzocht. U kunt uw melding doorgeven door een e-mail te sturen naar integriteit@alphenaandenrijn.nl. Of u kunt persoonlijk contact opnemen met de coördinator integriteit via 14 0172. U ontvangt binnen 3 werkdagen een bevestigingsbrief waarin vermeld staat hoe de procedure verder verloopt. Wij nemen altijd persoonlijk contact met u op voor een toelichting. U kunt daarom geen anonieme melding doen.