Zoekresultaat 1 - 6 van 6 resultaten
- Gladheidsbestrijding
Gladde wegen en fietspaden kunnen gevaarlijke situaties opleveren. De gemeente probeert dit te voorkomen. Bijvoorbeeld door te strooien met zout of sneeuw van de weg te schuiven met sneeuwschuivers.
De gemeente zorgt voor de gemeentelijke wegen. Dus niet voor bijvoorbeeld rijkswegen of provinciale wegen.In onze gemeente zorgen voor de gladheidbestrijding: Rijkswaterstaat (A1), Provincie Gelderland en de gemeente.
Provincie Gelderland
De provincie Gelderland heeft de volgende wegen onder haar beheer: Rijksstraatweg Apeldoorn Deventer (N344); Wilpsedijk Rijksstraatweg Deventerweg (N790); Hoofdweg Klarenbeek (N789) Terwoldseweg Twelloseweg Dorpsstraat Schotanusstraat Vaassenseweg (N792); Zutphenseweg Rijksstraatweg Voorst (N345) en Molenallee vanaf Wilp en Fliertweg tot aan opritten A1 (N791)
Strooien
De gladheidbestrijding (strooien) op de gemeentelijke hoofdroutes is in de periode van 1 november tot 1 april. Bij zeer extreme winterse omstandigheden, zoals langdurige zware sneeuwval en ijzel, wordt ook de gladheid op de overige gemeentelijke verharde wegen bestreden. Woonerven en doodlopende wegen worden bij zeer extreme winterse omstandigheden gestrooid als de overige verharde wegen goed begaanbaar zijn.
Een route is een als hoofdroute als aan (een van) de volgende criteria wordt voldaan:
- Doorgaande wegen en wijkontsluitingswegen
- Bewegwijzerde routes
- Busroutes (buurtbussen en lijndiensten)
- Doorgaande fietsroutes (niet zijnde recreatief)
- Openbare parkeerterreinen bij (drukke) winkelcentra
- Openbare parkeerterreinen bij sportcomplexen met sporthal
- Directe omgeving nabij verpleeg-/verzorgingstehuizen, huisartsenpraktijken en schoolcomplexen
Inspanningsverplichting
De gemeente Voorst heeft een inspanningsverplichting voor het bestrijden van gladheid op gemeentelijke wegen. Geen resultaatverplichting. De gemeente is daarom niet verplicht om op alle gemeentelijke wegen de gladheid te bestrijden. Volgens het huidige, door het college vastgestelde, strooibeleid wordt bij winterse omstandigheden uitsluitend gladheid op een hoofdroute bestreden.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-11-21
- Hulpdiensten voor dieren
Er zijn verschillende hulpdiensten voor dieren.
- Is het een noodsituatie? Bijvoorbeeld een losgebroken paard of een dier in de sloot? Bel 112.
- Is het dier mishandeld, verwaarloosd of gedood door mensen? Bel dan dierenpolitie: 144.
- Is het dier gewond? Bel de dierenambulance.
- Is het een zwerfdier?
- Kijk eerst of het dier als vermist is opgegeven. Bijvoorbeeld bij Stichting Amivedi of de Dierenbescherming. Neem contact op met de eigenaar als het dier als vermist is opgegeven.
- Is het dier niet als vermist opgegeven? Bel dan de dierenambulance.
- Gaat het om een dood dier? Meld het dier bij de gemeente of bij de dierenambulance. Het dier wordt opgehaald. Als het een klein dier is (zoals een kat of een cavia) mag u het dier ook:
- zelf wegbrengen naar een dierenarts bij u in de buurt
- naar de milieustraat brengen
- begraven op uw eigen grond
Een dood dier mag u niet in de afvalbak of gft-bak doen.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-11-18
- Rijbewijs aanvragen voor auto of motor
Met een rijbewijs laat u zien dat u een motorvoertuig mag besturen. Ieder voertuig heeft een eigen rijbewijscategorie. Op uw rijbewijs staat voor welke categorieën u voertuigen mag besturen.
Een nieuw rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Dit komt omdat u vanaf uw 75e jaar een medische keuring moet hebben. Lees meer over uw rijbewijs vanaf uw 75e jaar op Rijksoverheid.nl.
U vraagt bij de gemeente een rijbewijs aan als:
- u voor het eerst geslaagd bent voor een rijexamen.
- u geslaagd bent voor een nieuwe categorie.
- uw rijbewijs bijna verloopt.
- uw rijbevoegdheid ingeperkt is (bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte).
- u een rijbewijs wilt omwisselen (bijvoorbeeld een buitenlands of militair rijbewijs).
- uw rijbewijs kwijt of gestolen is.
- uw rijbewijs beschadigd is.
Als uw rijbewijs verloren of gestolen is, kunt u dit melden bij uw eigen gemeente.
U hoeft niet meer eerst naar de politie om aangifte te doen. In plaats daarvan vult u bij de gemeente een vermissingsverklaring in, waarin u uitlegt hoe u het oude rijbewijs bent kwijtgeraakt, daarna ondertekent u de verklaring. Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen. Neemt u daarvoor uw paspoort of identiteitskaart mee om u te legitimeren.
De gemeente adviseert de burger om ook aangifte bij de politie te doen als er duidelijk sprake is van een misdrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een auto-inbraak.
Heeft u een vermoeden van misbruik? Meld dit online bij RDW.
Ingeval van verlies of diefstal in het buitenland wordt ook bij de gemeente de vermissingsverklaring opgemaakt. Dit kan met of zonder buitenlandse aangifte.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-12-06
- Bouwplannen en bouwtekeningen bekijken
U kunt bouwplannen en bouwtekeningen opvragen en bekijken. Bijvoorbeeld omdat u bezwaar wilt maken tegen een omgevingsvergunning in uw buurt. U kunt de plannen en tekeningen van zowel bestaande als nieuwe bouwwerken bekijken. Hiervoor heeft de gemeente een register.
In het register staat onder andere:
- informatie over aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen
- bouwtekeningen (de tekeningen die horen bij aanvragen voor omgevingsvergunningen)
- de plaats en kadastergegevens van het bouwwerk
- informatie over de bouwwerkzaamheden
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-12-06
- Nederlandse nationaliteit aanvragen
U kunt op 2 manieren de Nederlandse nationaliteit aanvragen: door optie of naturalisatie. Door optie is de snelste manier. Niet iedereen kan via optie de Nederlandse nationaliteit krijgen. De gemeente kijkt of dit voor u geldt.
Kunt u niet via optie de Nederlandse nationaliteit krijgen? Dan kunt u de Nederlandse nationaliteit via naturalisatie krijgen. Bij naturalisatie moet u eerst inburgeren.
Is uw verzoek om Nederlander te worden goedgekeurd? Dan nodigt de gemeente u uit voor een naturalisatieceremonie. Na die ceremonie bent u Nederlander. Daarna kunt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart aanvragen.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-11-15
- Paspoort of identiteitskaart aanvragen
U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Dat moet u doen als u naar het buitenland wilt reizen of als u naar de dokter of het ziekenhuis gaat. Iedereen vanaf 14 jaar oud moet ook een paspoort of identiteitsbewijs kunnen laten zien als de politie daarom vraagt.
Reizen
Met een paspoort of identiteitskaart kunt u naar andere landen reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.
Vanaf welke leeftijd?
Iedereen vanaf 14 jaar moet een paspoort of identiteitsbewijs bij zich hebben. Als kinderen onder de 14 naar het buitenland reizen, hebben ze ook een paspoort of identiteitskaart nodig.
Als u naar het ziekenhuis of de dokter gaat, moet u ook een eigen paspoort of identiteitsbewijs hebben. Dat geldt ook voor kinderen. De leeftijd van het kind maakt niet uit.
Inloggen
Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.
Geldigheid
Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-11-11
- 1