Zoekresultaat 1 - 4 van 4 resultaten

  • Nederlandse nationaliteit aanvragen via de optieprocedure

    Als vreemdeling kunt u de Nederlandse nationaliteit krijgen. Dat kan op 2 manieren: de optieprocedure en de naturalisatieprocedure. De snelste manier is de optieprocedure. De optieprocedure is goedkoper en u bent niet verplicht in te burgeren. Of u de optieprocedure mag doorlopen, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Voldoet uw situatie aan de eisen? Dan hoeft u alleen maar een verklaring af te leggen dat u Nederlander wilt worden. Dit heet de optieverklaring. Daarna controleert de gemeente of u voldoet aan alle eisen. Zo ja, dan stuurt zij een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie. U krijgt daar een optiebevestiging uitgereikt. En u moet de verklaring van verbondenheid afleggen. Daarna wordt u Nederlander. Komt u niet in aanmerking voor de optieprocedure? U kunt ook Nederlander worden door de naturalisatieprocedure. Kijk voor meer informatie op Nederlandse nationaliteit aanvragen via naturalisatie.

  • Nederlandse nationaliteit opgeven of verliezen

    Als u de Nederlandse nationaliteit niet meer wilt hebben, legt u een ‘verklaring van afstand’ af. U moet dan uw Nederlandse identiteitsbewijs inleveren. U kunt ook op andere manieren de Nederlandse nationaliteit verliezen. U verliest het Nederlanderschap bijvoorbeeld als u vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt. U verliest de Nederlandse nationaliteit ook als de overheid uw Nederlandse nationaliteit intrekt. Dit gebeurt bijvoorbeeld: als u fraude heeft gepleegd bij het krijgen van de Nederlandse nationaliteit als u voor een misdrijf tegen de Nederlandse staat bent veroordeeld Uw kinderen Doet u zelf afstand van de Nederlandse nationaliteit? Dat heeft misschien gevolgen voor uw kinderen: Een kind jonger dan 12 jaar oud verliest automatisch de Nederlandse nationaliteit als beide ouders afstand doen. Maar alleen als het kind ook een andere nationaliteit heeft. Een kind van 12 tot en met 15 jaar verliest niet automatisch de Nederlandse nationaliteit als de ouders afstand doen. De overheid vraagt het kind eerst om zijn mening. Wil het kind de Nederlandse nationaliteit houden? Dan bekijkt de overheid of dat mag. Een kind van 16 of 17 mag zelf kiezen of het de Nederlandse nationaliteit wil verliezen als de ouders afstand doen. Wil het kind dat? Dan moet het zelf afstand doen. U kunt ook op een andere manier de Nederlandse nationaliteit verliezen. Dat heeft misschien gevolgen voor uw kinderen. Lees daarover de informatie van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

  • Nederlandse nationaliteit aanvragen via naturalisatie

    Als vreemdeling kunt u de Nederlandse nationaliteit krijgen. Dat kan op 2 manieren: de optieprocedure en de naturalisatieprocedure. De optieprocedure is de snelste manier, maar niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. Meer informatie hierover leest u bij 'Nederlandse nationaliteit aanvragen via optieprocedure'.  U dient het naturalisatieverzoek in bij de gemeente. De gemeente vertelt u onder andere of u uw oude nationaliteit kunt houden. De gemeente stelt daarna een advies op. Dit stuurt zij samen met uw verzoek door naar de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND). De IND neemt de beslissing.Is uw verzoek om Nederlander te worden goedgekeurd? Dan wordt u uitgenodigd voor een naturalisatieceremonie waar u het naturalisatiebesluit krijgt uitgereikt.

  • Verhuizen binnen Nederland

    Als u gaat verhuizen, geeft u dit door bij de gemeente waar u gaat wonen. Ook als u in dezelfde gemeente blijft wonen, moet u dit doorgeven. Komt u uit het buitenland of staat u nergens ingeschreven dan moet u telefonisch een afspraak maken via T. 0297 29 16 31.Nu online uw verhuizing doorgeven Is online doorgeven voor u lastig, dan kunt u ook een afspraak maken voor uw aangifte op het gemeentehuis. Nu een afspraak maken bij de gemeente