Zoekresultaat 1 - 10 van 75 resultaten

  • Toestemming vragen voor een strokenbord

    Een strokenbord is een bord langs de weg dat een gebouw of terrein aangeeft. Het gebouw of terrein ligt aan of vlakbij een provinciale weg. Er zijn 2 soorten borden:

    • bruin-witte borden verwijzen naar een toeristische of recreatieve bestemming
    • blauw-witte borden verwijzen naar:
      • een bedrijf
      • een bedrijventerrein
      • een instelling

    Wilt u een met een strokenbord verwijzen naar uw bedrijf of instelling langs de weg? U heeft daar toestemming van de provincie voor nodig.

  • Openbaar vervoer aanbieden (concessie)

    U mag alleen openbaar vervoer aanbieden als u toestemming heeft van de overheid. Dit noemen we een concessie.

    U krijgt toestemming om het openbaar vervoer te regelen voor een vastgesteld gebied of een bepaalde route. De toestemming geldt voor een beperkte periode. Daarna moet u de toestemming opnieuw aanvragen. Tijdens deze periode mag alleen u en niemand anders het openbaar vervoer aanbieden binnen de regio of op de verbinding (dit heet exclusief recht).

    U moet meedoen met een Europese aanbesteding om de toestemming te krijgen.

    De provincie of de gemeente geeft toestemming voor het openbaar vervoer in de regio. Soms verleent de stadsregio toestemming. Dit kan alleen als de minister van Infrastructuur en Waterstaat de stadsregio hiervoor heeft aangewezen. Voor het nationale treinverkeer geeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat de toestemming.

  • Overheidsinformatie opvragen

    U mag ons vragen om informatie over beleid of uit andere documenten. Dit staat in de Wet open overheid (Woo).

    Wij kunnen u de informatie op de volgende manieren geven:

    • U krijgt een kopie.
    • U mag het document bij ons bekijken.
    • U krijgt de informatie via internet.

  • Vergunning voor onttrekken grondwater of infiltreren water

    Als u grondwater wilt onttrekken of water wilt infiltreren, moet u een vergunning hebben. Infiltreren van water betekent dat u water in de bodem brengt om het grondwater weer aan te vullen na onttrekking.

    De vergunning vraagt u aan bij de provincie in de volgende gevallen:

    • onttrekkingen voor industriële bedrijfsprocessen van meer dan 150.000 m³ per jaar
    • openbare drinkwatervoorziening
    • open bodemenergiesystemen (gebruik maken van bodemwarmte)

    Voor andere onttrekkingen vraagt u de vergunning bij het waterschap aan.

    Er is geen vergunning nodig bij onttrekkingen van minder dan 10 m³ per uur. U moet deze onttrekkingen wel aan de provincie melden of het aan waterschap.

    U vraagt een omgevingsvergunning aan voor de activiteit 'wateronttrekkingsactiviteit voor industriële toepassingen of voor de openbare drinkwatervoorziening' of voor de activiteit 'open bodemenergiesysteem'.

  • Kindermishandeling, melding door zorgaanbieder

    Krijgt u als zorgaanbieder te horen dat 1 van uw medewerkers zich (mogelijk) schuldig maakt of heeft gemaakt aan kindermishandeling? Dan bent u verplicht een melding te doen bij Bureau Jeugdzorg. Deze meldplicht geldt ook voor medewerkers van een zorgaanbieder die weten dat een collega zich mogelijk schuldig maakt of heeft gemaakt aan kindermishandeling.

  • Opstijgen of landen buiten een vliegveld

    Het is verboden om buiten een vliegveld op te stijgen of te landen met een luchtvaartuig. Luchtvaartuigen zijn bijvoorbeeld helikopters, paragliders en zweefvliegtuigen. U heeft een 'tijdelijk en uitzonderlijk gebruik' (TUG) ontheffing nodig als u ontheffing van dit verbod wilt. U dient een aanvraag in bij de provincie.

    Vliegt u met een drone? Dan heeft u een vliegbewijs nodig als de drone zwaarder is dan 250 gram. Hiervoor moet u eerst online een kennistest doen bij een erkende vliegschool. Bent u eigenaar van een drone? Dan heeft u een exploitatienummer nodig.

  • FinanciĆ«le stukken provincie, inzage

    De financiële stukken van de provincie zijn openbaar. Financiële stukken zijn bijvoorbeeld:

    • de programmabegroting
    • het jaarverslag
    • de jaarrekening

    Iedereen kan deze stukken inzien. De provincie maakt via een openbare kennisgeving bekend wanneer de stukken beschikbaar zijn. Op verzoek liggen de stukken ter inzage in het provinciehuis. Ook kunt u de stukken digitaal bekijken. 

  • Omgevingsvergunning voor het milieu wijzigen

    Als de provincie voor een activiteit van uw bedrijf een omgevingsvergunning heeft afgegeven en u verandert iets aan die activiteit, dan moet u in bepaalde gevallen een veranderingsvergunning aanvragen.

    Als u een omgevingsvergunning aanvraagt, dan heeft deze misschien gevolgen voor de natuur. Het behoud van beschermde gebieden, planten- of diersoorten kan namelijk gevaar lopen. Schrijf dit duidelijk op in de aanvraag. De provincie beoordeelt dan ook de gevolgen voor de natuur. De provincie kan speciale eisen stellen, zoals begeleiding door een adviesbureau op het gebied van natuur.

    Soms vraagt u bij de gemeente een omgevingsvergunning aan die ook gevolgen voor de natuur heeft. Dan vraagt de gemeente de provincie om toestemming. Geeft de provincie deze toestemming niet? Dan wijst de gemeente uw vergunningsaanvraag af.

  • Geluidproductieplafond industrieterrein opvragen

    Uw bedrijf kan alleen een omgevingsvergunning voor het milieu krijgen als het bedrijf niet te veel geluid maakt.

    De gemeente of provincie stelt voor een industrieterrein vast hoeveel geluid er mag zijn. Dit is het geluidproductieplafond (gpp). Het gpp geldt op de geluidreferentiepunten. Die liggen op een afstand van 50 m tot 500 m van de grens van het industrieterrein.

    Heeft u een bedrijf dat veel geluid produceert? U meet dan het geluid van uw bedrijf op het dichtstbijzijnde geluidreferentiepunt. Als het niet te hard is, dan voldoet u aan de regels.

    Gaat u beginnen met een nieuwe activiteit? Reken dan het geluidniveau op het geluidreferentiepunt uit. Deze informatie kunt u gebruiken bij de aanvraag van uw omgevingsvergunning.

    Tot 1 januari 2007 voerde de provincie het beheer over alle in Zeeland gelegen industrieterreinen. Met de wijziging van de Wet geluidhinder op 1 januari 2007 wordt het beheer over de niet-regionale industrieterreinen gefaseerd overgedragen aan de gemeenten. Het beheer van de regionale industrieterreinen blijft bij de provincie. Ook zal het beheer van niet-regionale industrieterreinen waar voornamelijk provinciale inrichtingen zijn gelegen bij de provincie blijven.

  • Ontheffing voor bijzonder transport over een provinciale weg aanvragen

    Er gelden regels voor het vervoer van goederen over de weg. Daarin staat hoe hoog, lang, breed en zwaar de lading mag zijn die u vervoert. Wilt u grotere of zwaardere goederen vervoeren? Dan heeft u een ontheffing voor exceptioneel transport nodig. Er zijn verschillende soorten ontheffingen:

    • incidentele ontheffing
    • jaarontheffing
    • LZV-ontheffing
    • landbouwontheffing

    De provincie Zeeland heeft de ontheffingverlening voor exceptionele transporten over de provinciale wegen sinds 2003 overgedragen aan de RDW. De provincie vervult hierbij nog wel een adviserende rol. Zij behandelt alleen nog rechtstreekse aanvragen voor ontheffingen van landbouwvoertuigen (gecombineerde ontheffing voor provinciale- en waterschapswegen). Alle andere verzoeken dienen te worden ingediend bij de RDW.