Verfijn zoekopdracht
Geselecteerde filters (4)
Zoekresultaat 1 - 10 van 30 resultaten
- Vergunning voor onttrekken grondwater of infiltreren water
Als u grondwater wilt onttrekken of water wilt infiltreren, moet u een vergunning hebben. Infiltreren van water betekent dat u water in de bodem brengt om het grondwater weer aan te vullen na onttrekking.
De vergunning vraagt u aan bij de provincie in de volgende gevallen:
- onttrekkingen voor industriële bedrijfsprocessen van meer dan 150.000 m³ per jaar
- openbare drinkwatervoorziening
- open bodemenergiesystemen (gebruik maken van bodemwarmte)
Voor andere onttrekkingen vraagt u de vergunning bij het waterschap aan.
Er is geen vergunning nodig bij onttrekkingen van minder dan 10 m³ per uur. U moet deze onttrekkingen wel aan de provincie melden of het aan waterschap.
U vraagt een omgevingsvergunning aan voor de activiteit 'wateronttrekkingsactiviteit voor industriële toepassingen of voor de openbare drinkwatervoorziening' of voor de activiteit 'open bodemenergiesysteem'.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-27
- Omgevingsvergunning voor het milieu wijzigen
Als de provincie voor een activiteit van uw bedrijf een omgevingsvergunning heeft afgegeven en u verandert iets aan die activiteit, dan moet u in bepaalde gevallen een veranderingsvergunning aanvragen.
Als u een omgevingsvergunning aanvraagt, dan heeft deze misschien gevolgen voor de natuur. Het behoud van beschermde gebieden, planten- of diersoorten kan namelijk gevaar lopen. Schrijf dit duidelijk op in de aanvraag. De provincie beoordeelt dan ook de gevolgen voor de natuur. De provincie kan speciale eisen stellen, zoals begeleiding door een adviesbureau op het gebied van natuur.
Soms vraagt u bij de gemeente een omgevingsvergunning aan die ook gevolgen voor de natuur heeft. Dan vraagt de gemeente de provincie om toestemming. Geeft de provincie deze toestemming niet? Dan wijst de gemeente uw vergunningsaanvraag af.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-27
- Omgevingsvergunning voor het milieu aanvragen
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) stelt regels aan de (milieu)gevolgen die bedrijven veroorzaken. U krijgt te maken met dit besluit als u een bedrijf wilt starten of als u de werking van het bedrijf wilt veranderen.
U moet een omgevingsvergunning milieu bij de provincie aanvragen als u een complex bedrijf heeft. Complexe bedrijven hebben een grote impact op de omgeving en het milieu. Het gaat om de volgende activiteiten:
- Afvalbeheer in een ippc-installatie
- basischemie
- basismetaal
- complexe minerale industrie
- complexe papierindustrie, houtindustrie en textielindustrie
- destructie of verwerken van kadavers of dierlijk afval in een ippc-installatie
- grootschalig opwekken van energie (50 MW of meer)
- grootschalig verwerken van mest (meer dan 25.000 m3 per jaar)
- maken van cokes
- raffinaderij
- Seveso-inrichting
- stortplaats of winningsafvalvoorziening
- verbranden van afvalstoffen in een ippc-installatie
- vergassen of vloeibaar maken van steenkool of andere brandstoffen
Op het Informatiepunt Leefomgeving vindt u meer informatie over complexe bedrijven.
Heeft uw bedrijf een minder grote impact op het milieu, dan vraagt u een vergunning aan bij de gemeente. Soms hoeft u alleen een melding te doen of hoeft u niets te doen. Informeer hiervoor bij uw gemeente.
Als u een omgevingsvergunning voor het milieu aanvraagt, dan heeft uw activiteit misschien gevolgen voor de natuur. Het in stand houden van beschermde gebieden, planten- of diersoorten kan namelijk gevaar lopen. Geef dit duidelijk aan in de aanvraag. De provincie beoordeelt dan ook de gevolgen voor de natuur. De provincie kan speciale eisen stellen, zoals ecologische begeleiding.
Soms vraagt u bij de gemeente een omgevingsvergunning aan die ook gevolgen heeft voor de beschermde natuurgebieden, planten en dieren. Dat deel van de vergunningaanvraag gaat dan naar de provincie.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-27
- Zwembad openen, wijzigen of uitbreiden
Als u een zwembad wilt openen, moet u dat melden bij de provincie. Ook een wijziging of uitbreiding moet u melden. Onder de meldingsplicht vallen:
- openbare zwembaden
- semi-openbare zwembaden in bijvoorbeeld hotels, campings en sauna's
- peuterbaden
- medische baden
- zwembaden in de open lucht, bijvoorbeeld een deel van een vijver, meer of rivieroever
U doet een melding in het Omgevingsloket voor een van de volgende activiteiten:
- Gelegenheid bieden tot zwemmen of baden in een badwaterbassin voor eenmalig gebruik
- Gelegenheid bieden tot zwemmen of baden in een badwaterbassin waarin het water wordt gedesinfecteerd
- Gelegenheid bieden tot zwemmen of baden in een zwemvijver
- Gelegenheid bieden tot zwemmen of baden in overige badwaterbassin
De melding is noodzakelijk zodat Gedeputeerde Staten kunnen bepalen of uw plannen kunnen voldoen aan de wetgeving en/of aanvullende voorschriften nodig zijn.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-14
- Projectbesluit windenergie
U wilt of uw bedrijf wil een installatie voor windenergie aanleggen met een capaciteit van tussen de 5 en 100 megawatt. Of u wilt een bestaande installatie uitbreiden. Dan moet de provincie beoordelen of hiervoor een projectbesluit nodig is. Daarvoor dient u bij de provincie een verzoek in om een projectbesluit vast te stellen.
De rijksoverheid heeft als doel om versneld windmolenparken te bouwen. De provincie kan hierbij een coördinatiefunctie vervullen. Provincies en gemeenten kunnen samen besluiten over wie verantwoordelijk is voor welk project bij het ontwikkelen van een windmolenpark.
Wilt u een installatie voor windenergie aanleggen met een capaciteit kleiner dan 5 megawatt? Hiervoor stelt de gemeente het omgevingsplan vast.
Wilt u een installatie voor windenergie aanleggen met een capaciteit groter dan 100 megawatt? Hiervoor stellen de minister van Economische Zaken en Klimaat en de minister van Infrastructuur & Waterstaat een projectbesluit vast.
Wilt u een installatie voor windenergie op zee aanleggen of uitbreiden? Dan moet u hiervoor bij de minister van Economische Zaken en Klimaat een verzoek indienen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-27
- Vergunning voor bouwen over een vaarweg
Als u in, onder, over of dicht bij het water werk wilt uitvoeren of een evenement wilt organiseren, dan is het verstandig eerst te controleren wie de beheerder van deze vaarweg is. Is de vaarweg in beheer van de provincie, dan moet u bij de provincie een vergunning aanvragen.
Bij werk kunt u bijvoorbeeld denken aan het bouwen van viaducten, bruggen, een aanlegsteiger, een insteekhaven, tuinhuisjes enzovoort.
Bij evenementen kunt u bijvoorbeeld denken aan een zeilwedstrijd, een roeiwedstrijd, een triathlon, een survivalrace, een concert op het water enzovoort.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-14
- Ontheffing voorschriften zwembad
Zwembaden moeten voldoen aan eisen op het gebied van hygiëne en veiligheid. Onder een zwembad vallen openbare zwembaden, semi-openbare zwembaden (bijvoorbeeld op campings, in hotels, sauna's, peuterbaden) en medische baden. Een zwembad mag pas open voor het publiek als aan alle eisen is voldaan. Soms kunt u een vrijstelling van 1 of meer regels aanvragen. U hoeft zich dan niet aan die regels te houden. Bijvoorbeeld als u gaat verbouwen. Dan vraagt u een vrijstelling voor de periode dat de nieuwbouw of verbouw duurt. U kunt een ontheffing aanvragen bij de provincie.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-27
- Regels voor beschermde planten en dieren
Zijn er beschermde dieren- of plantensoorten aanwezig zijn op de locatie waar u werkzaamheden gaat uitvoeren? En kunnen uw werkzaamheden invloed hebben op deze soorten? Bijvoorbeeld door het vernielen van nesten, het verstoren of doden van dieren of het beschadigen van beschermde planten? Dan moet u een omgevingsvergunning 'flora- en fauna-activiteit' aanvragen.
Onder de genoemde verboden wordt ook verstaan: het vernielen van nesten van bepaalde dieren. Het plukken van planten is in de verordening niet aan de orde.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-14
- Omgevingsvergunning
Als u uw chemische bedrijf wilt uitbreiden, een oude fabriek wilt slopen of asbest wilt opslaan, dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen.
De werkzaamheden kunnen nadelen hebben voor de natuur. Het behoud van beschermde gebieden, planten- of diersoorten kan namelijk gevaar lopen. Geef dit duidelijk aan in de aanvraag. De provincie beoordeelt dan de gevolgen voor de natuur. De provincie kan hierbij speciale eisen stellen, zoals ecologische begeleiding.
Soms vraagt u bij de gemeente een omgevingsvergunning aan voor een activiteit die ook gevolgen heeft voor de natuur. Dan vraagt de gemeente bij de provincie een om advies en instemming voor het onderdeel natuur. Geeft de provincie geen instemming? Dan wijst de gemeente uw vergunningsaanvraag af.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-13
- Experimenten met organische meststoffen
Het is verboden om organische meststoffen in de periode tussen 1 september tot en met 31 januari te gebruiken op bouw- en grasland. Organische meststoffen zijn dierlijke meststoffen, zuiveringsslib of een mengsel van deze meststoffen. Alleen voor experimenten in de periode van 1 tot en met 15 september kunt u ontheffing krijgen. De ontheffing geldt voor het brengen van meststoffen op bouwland of niet-beteelde grond. Ook kunt u denken aan zand- of lössgrond. Varianten van meststoffen zijn:
- compost
- zuiveringsslib
- overige organische meststoffen
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-26