Zoekresultaten 1 - 10 van 23 resultaten
- Referendum aanvragen
Bij een referendum stelt de provincie een vraag over een besluit aan haar kiezers. U kunt een referendum aanvragen als u genoeg steunverklaringen van anderen heeft.
Een provinciaal referendum is een raadgevend referendum. Dit betekent dat Provinciale Staten de uitslag van een referendum naast zich neer kan leggen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-27
- Zeeland Financial Matching
Zeeland Financial Matching (Zeeland FM) helpt bij het realiseren van financiering. Toegang tot financiering is cruciaal voor mkb bedrijven om innovaties te realiseren en kansen te ontplooien waardoor ze kunnen groeien. Echter door veranderingen in de financieringsmarkt is het voor ondernemers vaak moeilijk om daadwerkelijk aan externe financiering te komen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2023-11-02
- Hergebruik van overheidsinformatie aanvragen
Provincies zijn verplicht om hergebruik van hun informatie mogelijk te maken. Iedereen mag bij de provincie een verzoek om informatie voor hergebruik indienen. Bijvoorbeeld voor een app die geografische informatie bevat. U mag de informatie ook voor een ander doel gebruiken dan waarvoor de informatie eigenlijk bedoeld was. Uw doel mag commercieel of niet-commercieel zijn.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-14
- Informatie aanvragen of klachten indienen over zwembaden
Plekken waar u kunt zwemmen of baden moeten schoon en veilig genoeg zijn. De provincie controleert dat. Het gaat dan niet alleen om openbare zwembaden, maar bijvoorbeeld ook om zwemvijvers, zwembaden in hotels en baden in spa’s.
Wilt u weten of een openbare zwem- of badgelegenheid schoon en veilig is? Neem dan contact op met de provincie. Klachten over veiligheid en hoe schoon het is, meldt u ook bij de provincie.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-07-10
- Financiƫle regeling voor een monument aanvragen
Een lening voor monumenten vraagt u aan bij het Nationaal Restauratiefonds. Er zijn verschillende leningen:
- Cultuurfonds-hypotheek: Hiermee financiert u de restauratie.
- Monumenten-hypotheek: Hiermee financiert u de restauratie, aankoop of aanvullende kosten.
- Gecombineerde lening: Hiermee financiert u de restauratie en het energiezuiniger maken van een monument.
- Restauratiefonds-hypotheek: Hiermee financiert u de restauratie.
Het ligt aan het soort monument welke lening u kunt gebruiken:
- gemeentelijk monument:
- Cultuurfondshypotheek
- Monumentenhypotheek
- Gecombineerde lening
- provinciaal monument:
- Cultuurfondshypotheek
- Monumentenhypotheek
- Gecombineerde lening
- rijksmonument:
- Restauratiefonds
- Monumentenhypotheek
- Gecombineerde lening
Er zijn niet alleen leningen maar ook subsidies voor monumenten. Deze vraagt u aan bij de overheid, provincie of gemeente. Er zijn verschillende subsidies, zoals de Subsidie instandhouding rijksmonumenten, Instandhoudingssubsidie woonhuismonumenten en Subsidie voor herbestemming.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-04-23
- Aanvragen ontheffing omgevingsverordening door gemeente
Wilt u als gemeente ruimtelijke activiteiten uitvoeren? Bijvoorbeeld een woonwijk bouwen, een viaduct aanpassen of een boerenbedrijf verplaatsen? Soms mag dit niet volgens de omgevingsverordening van de provincie. In deze verordening staan algemene regels over het grondgebied van de provincie. Deze regels gaan bijvoorbeeld over de ontwikkeling van bedrijfsterreinen, recreatieve voorzieningen en de doorstroming van het verkeer.
De gemeente kan pas beginnen met de activiteiten als zij hiervoor een ontheffing van de provincie heeft. De aanvraag voor een ontheffing is onderdeel van het overleg als de gemeente een omgevingsplan voorbereidt. Aan de ontheffing kan de provincie voorschriften verbinden. Deze voorschriften moet de gemeente opnemen in het omgevingsplan.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-09-18
- Evenementen op of aan het water, toestemming
Bent u van plan om op of aan het Kanaal door Walcheren een evenement te organiseren? Dan moet u dit aanvragen bij de provincie.
Evenementen kunnen zijn zwem-of roeiwedstrijden.- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-09-18
- Uitzichtstroken, ontheffing
Uitzichtstroken
- Het is verboden op en langs wegen buiten de bebouwde kom bouwwerken, wallen, beplanting, gewassen, terreinafscheidingen en andere uitzichtbelemmerende voorwerpen te hebben dan wel te maken, respectievelijk aan te brengen, tot een grotere hoogte dan 0,75 meter boven de kruin van de weg, binnen een strook die begrensd wordt door de as van de hoofdverkeersbaan en een denkbeeldige lijn tussen twee willekeurige punten van die as op een onderlinge afstand van maximaal
- 280 meter bij autowegen;
- 200 meter bij voorrangswegen, niet zijnde autowegen, en wegen met voorrangskruispunten;
- 135 meter bij andere dan de hiervoor bedoelde wegen.
- De onderscheiden afstanden zijn afstanden gemeten over de as van de betrokken verkeersbaan.
- Het verbod in het eerste lid, aanhef, geldt eveneens binnen gebieden bij kruisingen en aansluitingen van wegen buiten de bebouwde kom, die worden begrensd door denkbeeldige lijnen die de hierna omschreven punten van de samenkomende wegen onderling verbinden:
- bij kruisingen en aansluitingen van zijwegen met autowegen, de punten in de as van de hoofdverkeersbaan van de autoweg op een afstand van 300 meter ter weerszijden van het snijpunt van de assen van de hoofdverkeersbanen van de samenkomende wegen en een punt in de as van de hoofdverkeersbaan van de zijweg op 10 meter afstand uit het genoemde snijpunt, met inachtneming van het gestelde in het derde lid en onverminderd het bepaalde in het vierde lid;
- bij kruisingen en aansluitingen van zijwegen met wegen waarop het verkeer voorrang heeft, de punten in de as van de hoofdverkeersbaan van de voorrangsweg op een afstand van 200 meter ter weerszijden van het snijpunt van de assen van de hoofdverkeersbanen van de samenkomende wegen en een punt in de as van de hoofdverkeersbaan van de zijweg op 10 meter afstand uit het genoemde snijpunt, met inachtneming van het gestelde in het derde lid en onverminderd het bepaalde in het vierde lid;
- bij kruisingen en aansluitingen van gelijkwaardige wegen de punten in de assen van de hoofdverkeersbanen van de samenkomende wegen op 40 meter afstand uit het snijpunt van die assen.
- Bij autowegen met twee hoofdverkeersbanen en dito voorrangswegen is de dichtst bij de zijweg gelegen hoofdverkeersbaan bepalend voor de toepassing van het tweede lid.
- Ten aanzien van parallelwegen of fietspaden die deel uitmaken van autowegen of wegen waarop het verkeer voorrang heeft, is het tweede lid, aanhef, van overeenkomstige toepassing voor gebieden die worden begrensd door denkbeeldige lijnen tussen punten op de buitenzijkant van de parallelweg of het fietspad, op een afstand van 75 meter ter weerszijden van het snijpunt van die buitenzijkant met de as van de van de hoofdverkeersbaan van de zijweg en een punt in die as op 5 meter buiten het genoemde snijpunt.
- Het verbod als bedoeld in het tweede lid, aanhef en onderdeel c, geldt niet voor bomen, mits deze hoog zijn opgesnoeid en tussen de stammen voldoende doorzicht voor verkeersdeelnemers aanwezig is.
Ontheffing of omgevingsvergunning
Roerende zaken opslaanOp grond van artikel 2.2 (sub j en k) van de wet Algemene bepalingen omgevingsrecht geldt dat wanneer in een Provinciale verordening een ontheffing is vereist om roerende zaken op te slaan in het daarbij aangewezen gedeelte van de Provincie, dit verbod geldt als een verbod om deze activiteit uit te voeren zonder Omgevingsvergunning. Nu in artikel 11 van de Wegenverordening Zeeland 2010 is bepaald dat het verboden is om in uitzichtstroken uitzichtbelemmerende voorwerpen te hebben geldt dat als het uitzichtbelemmerend voorwerp aan te merken is als een roerende zaak voor deze handeling een Omgevingsvergunning aangevraagd te worden bij het bevoegd gezag indien u in strijd met dit verbod handelt. U wordt in dit verband verwezen naar www.omgevingsloket.nl.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-09-25
- Het is verboden op en langs wegen buiten de bebouwde kom bouwwerken, wallen, beplanting, gewassen, terreinafscheidingen en andere uitzichtbelemmerende voorwerpen te hebben dan wel te maken, respectievelijk aan te brengen, tot een grotere hoogte dan 0,75 meter boven de kruin van de weg, binnen een strook die begrensd wordt door de as van de hoofdverkeersbaan en een denkbeeldige lijn tussen twee willekeurige punten van die as op een onderlinge afstand van maximaal
- Zienswijze op afstoten cultuurgoed of verzameling
Soms wil de provincie cultuurgoed afstoten. Bijvoorbeeld door het te verkopen. Denk aan een schilderij uit de 17e eeuw, een archeologische vondst of een verzameling antieke munten. Bent u het hier niet mee eens? Dien dan uw zienswijze in bij de provincie.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-04-23
- Klacht indienen bij de Nationale ombudsman
Als u een klacht heeft, neemt u eerst contact op met de provincie. Vervolgens behandelt de provincie uw klacht. Bent u niet tevreden met het resultaat? Dan kunt u de Nationale ombudsman om hulp vragen. De Nationale ombudsman is onafhankelijk en geeft advies aan de overheid. Dus ook aan de provincie. De provincie hoeft dit advies niet over te nemen.
De Nationale ombudsman luistert naar u en onderzoekt uw klacht. Dit zijn voorbeelden waarbij de Nationale ombudsman kan helpen:
- Het duurt te lang voordat de provincie uw aanvraag of bezwaarschrift behandelt.
- Het duurt te lang voordat de provincie uw klacht afhandelt.
- U krijgt geen reactie op uw vraag of verzoek om informatie.
- U bent niet tevreden met de reactie op uw vraag of verzoek om informatie.
- U kunt de provincie niet goed (telefonisch) bereiken.
Lees meer over wat de Nationale ombudsman voor u kan doen op nationaleombudsman.nl.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-09-25