Verfijn zoekopdracht
Geselecteerde filters (4)
Zoekresultaat 121 - 130 van 131 resultaten
- Projectbesluit windenergie
U wilt of uw bedrijf wil een installatie voor windenergie aanleggen met een capaciteit van tussen de 5 en 100 megawatt. Of u wilt een bestaande installatie uitbreiden. Dan moet de provincie beoordelen of hiervoor een projectbesluit nodig is. Daarvoor dient u bij de provincie een verzoek in om een projectbesluit vast te stellen.
De rijksoverheid heeft als doel om versneld windmolenparken te bouwen. De provincie kan hierbij een coördinatiefunctie vervullen. Provincies en gemeenten kunnen samen besluiten over wie verantwoordelijk is voor welk project bij het ontwikkelen van een windmolenpark.
Wilt u een installatie voor windenergie aanleggen met een capaciteit kleiner dan 5 megawatt? Hiervoor stelt de gemeente het omgevingsplan vast.
Wilt u een installatie voor windenergie aanleggen met een capaciteit groter dan 100 megawatt? Hiervoor stellen de minister van Economische Zaken en Klimaat en de minister van Infrastructuur & Waterstaat een projectbesluit vast.
Wilt u een installatie voor windenergie op zee aanleggen of uitbreiden? Dan moet u hiervoor bij de minister van Economische Zaken en Klimaat een verzoek indienen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-27
- Melden kleine onttrekking grondwater
Bij kleinschalig grondwatergebruik gaat het om het oppompen van grondwater met een pompcapaciteit van minder dan 10 m3 per uur ofwel 10.000 liter water per uur. Met dat water sproei je bijvoorbeeld je tuin of spuit je stof en vuil af. Ook laten mensen hun vee drinken en worden producten gewassen en bevochtigd. Particulieren, bedrijven, gemeenten en agrariërs maken er gebruik van. Om meer inzicht te krijgen in de totale hoeveelheid water die uit de grond wordt gehaald, willen wij de impact van kleinschalig grondwatergebruik in kaart brengen. Daarom vragen we jou om kleine grondwaterputten te melden via onderstaand formulier.
- Bron: Waterschap Aa en Maas (Waterschap)
- 2024-01-03
- Melding water
Schoon en gezond water is van levensbelang voor mensen, dieren en planten. En er moet genoeg water zijn, maar ook weer niet te veel. Soms gaat daarbij iets fout. Denk bijvoorbeeld aan overlopende straatkolken, een stinkend riool of kraanwater dat raar smaakt. Of aan een dode vogel, olie of blauwalg in het water. Denkt u dat er iets mis is met het water? Geef dit dan door aan de waterbeheerder. Deze kan dan op tijd actie ondernemen. Dit voorkomt of beperkt schade aan het milieu, aan onze gezondheid of aan huizen en straten. Gebruikt u hiervoor het meldpunt hieronder.
- Bron: Goes (Gemeente)
- 2024-02-12
- Ontgrondingsvergunning
Iedereen die de bodem gaat afgraven, heeft een ontgrondingsvergunning nodig. Ontgronding betekent dat u de bodem afgraaft en daardoor verlaagt. Dit geldt voor land (het maaiveld) en de waterbodem. U haalt hierbij een grondlaag weg zoals klei, veen, zand of grind. Voorbeelden van ontgronding zijn:
- zandwinning
- waterberging
- natuurontwikkeling
U vraagt een omgevingsvergunning aan voor de activiteit 'Ontgrondingsactiviteit op land, in regionale wateren en in een winterbed van een rivier'.
U moet de omgevingsvergunning voor ontgrondingsactiviteiten altijd aanvragen. Ook als u de bodem tijdelijk verlaagt. In een aantal gevallen geldt er een vrijstelling. Wanneer een vrijstelling geldt, ziet u in de vergunningencheck van het Omgevingsloket.
Er is eveneens sprake van ontgronding als het maaiveld of de bodem van een water voor een ander doel wordt verlaagd. Ook hiervoor dient u een ontgrondingsvergunning aan te vragen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-09-18
- Afwijken van het omgevingsplan
Een gemeente maakt voor gebieden een omgevingsplan. Vroeger was dit het bestemmingsplan. In het omgevingsplan staat welk doel het gebied heeft. Bijvoorbeeld wonen, groen, werken of recreatie. In het omgevingsplan staan ook regels waar u zich aan moet houden bij bouwen, verbouwen en slopen.
Gaat u:
- bouwen, verbouwen of slopen?
- een deel van een gebouw aanpassen, zoals een schoorsteen, balkon of erker
- een gebouw op een andere manier gebruiken?
Dan moeten uw plannen passen in het omgevingsplan van de gemeente. Wilt u hiervan afwijken? Dan vraagt u een omgevingsvergunning aan voor een ‘buitenplanse omgevingsplanactiviteit’ (BOPA).
Voor het bouwen of verbouwen zelf moet u vaak ook een omgevingsvergunning aanvragen of een melding doen voor een technische bouwactiviteit.
Wijst de gemeente uw verzoek af? Dan kunt u de gemeente vragen om het omgevingsplan te wijzigen.
Een verzoek tot wijzigen van het omgevingsplan is ingewikkelder dan een aanvraag voor een omgevingsvergunning BOPA. Het is daarom verstandig om eerst met de gemeente te overleggen over wat voor uw situatie de beste manier is.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-04-26
- Afwijken van het omgevingsplan/ indienen conceptverzoek
Een gemeente maakt voor gebieden een omgevingsplan. Vroeger was dit het bestemmingsplan. In het omgevingsplan staat welk doel het gebied heeft. Bijvoorbeeld wonen, groen, werken of recreatie. In het omgevingsplan staan ook regels waar u zich aan moet houden bij bouwen, verbouwen en slopen.
Gaat u:
- bouwen, verbouwen of slopen?
- een deel van een gebouw aanpassen, zoals een schoorsteen, balkon of erker?
- een (deel van een) gebouw of perceel op een andere manier gebruiken?
Dan moeten uw plannen zijn toegestaan volgens het omgevingsplan van de gemeente. Is dit niet het geval en wilt u hiervan afwijken? Dan vraagt u een conceptverzoek aan voor het afwijken van een omgevingsplan.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-05-15
- Navragen beperking op pand of grond
Soms heeft een pand of een stuk grond een publiekrechtelijke beperking. De overheid legt deze beperking op. Voordat u een huis of een stuk grond koopt, is het handig om na te gaan of er een beperking geldt. Zo weet u wat u niet mag doen met het pand of stuk grond.
Voorbeelden van publiekrechtelijke beperkingen zijn:
- een woonverbod, omdat het pand onbewoonbaar verklaard is
- een verbod op verbouwen, omdat het pand een monument is
- een kapverbod, omdat het terrein een natuurmonument is
- een verplichting om het terrein te registreren als verontreinigde grond
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-06-27
- Schadevergoeding voor ontgronding
U kunt een schadevergoeding aanvragen voor schade die u lijdt door een ontgrondingsvergunning. We noemen dit ‘nadeelcompensatie’. U lijdt bijvoorbeeld schade, omdat u een vergunning heeft aangevraagd, maar deze niet krijgt. Ook kunt u schade lijden, omdat de vergunning wordt ingetrokken of gewijzigd.
Bent u niet de houder van de vergunning, maar lijdt u wel schade? Dan kunt u ook een schadevergoeding aanvragen.
De provincie kan een extern bureau om advies vragen over uw aanvraag.
Ingevolgde de Ontgrondingenwet kunt u, ten laste van de provinciale kas, een naar billijkheid te bepalen schadevergoeding ontvangen, indien door een beschikking schade wordt geleden welke redelijkerwijs niet of niet geheel te uwen laste behoort te blijven en waarvan de vergoeding niet of niet voldoende op andere wijze is verzekerd. Een aanvraag om schadevergoeding kan worden ingediend door de aanvrager, de houder van een vergunning of degene die overeenkomstig afdeling 3.4 of afdeling 4.1.2 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze naar voren heeft gebracht.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-14
- Omgevingsvergunning water
Voert u een activiteit uit zoals lozen of pompen in oppervlaktewater of met grondwater en heeft de activiteit weinig gevolgen voor de waterkwaliteit? Dan is het vaak voldoende om hiervan een melding te doen. Zijn de gevolgen groter? Dan heeft u een omgevingsvergunning water nodig. Dit noemen we ook wel een omgevingsvergunning wateractiviteit. Het gaat dan om het onttrekken van grotere hoeveelheden water aan de grond of het lozen van grondwater, oppervlaktewater of regenwater (hemelwater). Voorbeelden van activiteiten waarvoor een omgevingsvergunning water nodig is, zijn:
- het lozen of storten van stoffen op het oppervlaktewater (bijvoorbeeld een sloot of rivier)
- het onttrekken van grote hoeveelheden grondwater voor industrieel gebruik
- werkzaamheden bij een waterstaatswerk (bijvoorbeeld een snelweg, viaduct, tunnel, brug, vaarweg, of dijk)
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-14
- Omgevingsplan bekijken
Een gemeente maakt een omgevingsplan. Hierin staat bijvoorbeeld waar woningen, horeca of andere bedrijven mogen komen. Vroeger stond dat in het bestemmingsplan.
Ook staan in het omgevingsplan regels over het gebruik van de openbare ruimte.
Bekijk het omgevingsplan als u wilt gaan bouwen of slopen. Of als u ergens een bedrijf wilt beginnen. In het omgevingsplan ziet u of dit wel mag.
In een omgevingsplan staat onder andere:
- de kenmerken van een wijk of gebied
- de plannen die er voor de wijk of het gebied zijn
- regels over de bebouwing, bijvoorbeeld:
- de soort bebouwing die toegestaan is
- de manier waarop gebouwd mag worden
- archeologische vindplaatsen in een wijk of gebied
- gemeentelijke monumenten
- regels over het gebruik van de openbare ruimte, bijvoorbeeld:
- regels over milieubelastende activiteiten
- regels over bomen kappen
- regels over parkeren
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-10-10