Zoekresultaat 11 - 20 van 41 resultaten

  • Loterijvergunning

    Wilt u een loterij organiseren waarbij het prijzengeld hoger is dan € 1.550,-? Dan heeft u een vergunning nodig. U vraagt een loterijvergunning aan bij de gemeente of de Kansspelautoriteit.

    Bij een loterij (‘kansspel’) kunnen deelnemers prijzen of premies winnen. Deelnemers kunnen geen invloed op de uitslag uitoefenen.

  • Paspoort of identiteitskaart voor kinderen

    Het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart voor een kind doet u via de gemeente. Uw kind komt zelf naar het raadhuis voor het aanvragen en ophalen van het document. Minderjarigen hebben tot 12 jaar toestemming van de ouders (of gezaghouders) nodig voor de aanvraag van een identiteitskaart. Bij een paspoort is dat 18 jaar.

    Een paspoort of identiteitskaart is een identiteitsbewijs. Iedereen vanaf 14 jaar heeft een paspoort of identiteitskaart nodig om zich in Nederland te identificeren. Het is ook een reisdocument. Een paspoort of identiteitskaart is nodig om naar het buitenland te reizen.

  • Eerste inschrijving in Nederland

    Verhuist u voor het eerst naar Nederland? Schrijf u in bij de gemeente waar u gaat wonen. Dit wordt een ‘eerste inschrijving’ genoemd.

    Eerder in Nederland gewoond

    • Bent u voor 1994 naar het buitenland verhuisd? U doet dan ook een ‘eerste inschrijving’ via deze pagina.
    • Bent u na oktober 1994 uit Nederland vertrokken en wilt u zich weer inschrijven, dan moet u zich opnieuw inschrijven in Nederland.

  • Echtscheiding melden

    U kunt op twee manieren een echtscheiding aanvragen. U kunt dit samen met uw ex-partner doen. Dit heet een gemeenschappelijk verzoekschrift. Een andere mogelijkheid is om het zelfstandig te doen, zonder uw ex-partner. Dit heet een eenzijdig verzoekschrift.

    Voor beide manieren bent u verplicht om een advocaat in te schakelen. Uw advocaat stuurt het verzoekschrift aan de rechtbank. U betaalt de kosten voor de behandeling van uw zaak door de rechter. Dit zijn de griffierechten. Daarnaast betaalt u voor een advocaat.

    De rechter doet een aantal weken na de zitting uitspraak. Uw advocaat ontvangt de echtscheidingsbeschikking.

  • Opnieuw inschrijven in Nederland (hervestiging)

    U woonde vroeger in Nederland. Nu verhuist u vanuit het buitenland weer naar Nederland. Of u bent uitgeschreven uit de BRP. U schrijft zich opnieuw in bij een gemeente. Komt u in Amstelveen wonen, dan doet u dat bij de gemeente Amstelveen.

    Bent u voor 1994 naar het buitenland verhuisd? Dan laat u zich niet opnieuw inschrijven. U doet dan een ‘eerste inschrijving in Nederland’.

  • Aangifte doen van overlijden

    Aangifte van overlijden doet u in de gemeente waar iemand overleden is. Meestal doet de uitvaartondernemer aangifte van overlijden. U kunt als nabestaande ook zelf aangifte doen. De gemeente maakt een overlijdensakte op en geeft toestemming voor de uitvaart.

  • Paspoort of identiteitskaart aanvragen

    Staat u ingeschreven bij de gemeente, dan kunt u hier een paspoort of identiteitskaart voor volwassenen aanvragen. U komt naar het raadhuis voor het aanvragen en ophalen van het document. 

    Wilt u een paspoort of identiteitskaart voor een kind aanvragen? Bekijk dan de pagina Paspoort of identiteitskaart voor kinderen.

  • Klein kansspel organiseren

    Bij een kansspel spelen de deelnemers om geld of andere prijzen te kunnen winnen. Voorbeelden van kleine kansspelen zijn bingo, kienspel, vogelpiekspel en rad van avontuur. Wilt u een klein kansspel organiseren? Dan moet u dit van tevoren melden bij de gemeente.

    Deelnemers van een klein kansspel hebben geen invloed op de uitslag van het spel. Voorbeelden van kleine kansspelen zijn:

    • bingo
    • kienen
    • vogelpiekspel
    • rad van avontuur

  • Beroepschrift indienen

    Bent u het niet eens met de beslissing op het bezwaar van het college? Dan kunt u binnen zes weken nadat het college de beslissing op bezwaar aan u bekend heeft gemaakt een beroepschrift indienen bij de rechtbank Amsterdam.

  • Gemeente aansprakelijk stellen

    U kunt de gemeente aansprakelijk stellen als u schade lijdt door schuld of nalatigheid van de gemeente. U kunt dan een schadevergoeding vragen. Is de gemeente aansprakelijk voor de schade? Dan kunt u de gemaakte kosten deels of volledig vergoed krijgen.