Zoekresultaat 11 - 20 van 35 resultaten

  • Inzage provinciaal inpassingsplan

    Om dingen te kunnen regelen die voor de provincie belangrijk zijn, kan de provincie voor een bepaald gebied een inpassingsplan opstellen. Regels uit het inpassingsplan worden onderdeel van een gemeentelijk omgevingsplan. De provincie maakt vooraf eerst een ontwerpinpassingsplan. Iedereen kan dit plan bekijken tijdens de inzageperiode van 6 weken. Ook kan iedereen er dan op reageren. U kunt het ontwerpinpassingsplan bekijken op de website van de provincie, op de website Ruimtelijkeplannen.nl of op het provinciehuis.

  • Onttrekken van grondwater te gebruiken als grondstof of gietwater, melding

    Voor het onttrekken van grondwater is een watervergunning nodig van het waterschap. Als u voor uw bedrijf grondwater wilt onttrekken, bijvoorbeeld voor gebruik als grondstof of als gietwater, dan moet u een vergunning aanvragen. In bepaalde gevallen kunt u volstaan met een melding.
    Er zijn uitzonderlijke gevallen waarbij u ook toestemming moet aanvragen bij de provincie.

  • Schade door uitoefening waterbeheertaak, schadevergoeding

    Het kan voorkomen dat u schade lijdt door werkzaamheden in het waterbeheer. In dat geval kunt u een verzoek indienen bij de instantie die de werkzaamheden uitvoert. Bij regionale wateren is dat het waterschap of de provincie. Gaat het om rijkswater? Dan doet u het verzoek bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). U komt alleen in aanmerking voor een schadevergoeding als het gaat om schade die niet voor uw rekening hoort te komen.

  • Ontgrondingsvergunning

    Iedereen die de bodem gaat afgraven, heb je een ontgrondingsvergunning nodig. Ontgronding betekent dat je de bodem afgraaft en daardoor verlaagt. Dit geldt voor land (het maaiveld) en de waterbodem. Je haalt hierbij een grondlaag weg zoals klei, veen, zand of grind.

  • Vergoeding schade door waterbeheer

    Het kan voorkomen dat u schade lijdt door werkzaamheden in het waterbeheer. Dan kunt u vragen om schadevergoeding. Deze vorm van schadevergoeding heet nadeelcompensatie.

    U vraagt nadeelcompensatie aan bij de instantie die de werkzaamheden uitvoert. Bij regionale wateren is dat het waterschap of de provincie. Gaat het om rijkswater? Dan doet u het verzoek bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). U krijgt alleen nadeelcompensatie als het gaat om schade die niet voor uw rekening hoort te komen.

  • Voorval grondwaterbeschermingsgebied melden

    Let op
    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De belangrijkste regels kunt u nu terugvinden in het Omgevingsverordening provincie Flevoland.

    Voorval direct melden
    In Flevoland gelden als grondwaterbeschermingsgebieden de waterwingebieden, beschermingsgebieden voor grondwater en de boringsvrije zone Zuidelijk Flevoland. Om welke gebieden het hier precies gaat, kunt u terugvinden in artikel 4.2 van de Omgevingsverordening provincie Flevoland.

    Gebeurt er iets in een grondwaterbeschermingsgebied waardoor het grondwater in gevaar komt, dan moet u dit direct bij ons melden. Dit geldt ook als u slechts getuige bent van een voorval en u er verder niet bij bent betrokken.

  • Bestrijdingsmiddelen gebruiken grondwaterbeschermingsgebieden

    Let op
    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De belangrijkste regels kunt u nu terugvinden in het Omgevingsverordening provincie Flevoland.

    Verboden, tenzij…
    Het is verboden om bestrijdingsmiddelen, gewasbescherming of biociden te gebruiken in een grondwaterbeschermingsgebied.

    Er geldt een uitzondering voor middelen waar uit de toelatingsbeschikking van de ctgb blijkt, dat het middel wel mag worden gebruikt in een grondwaterbeschermingsgebied. U kunt dit nazoeken in de database van het ctgb.

  • Registratieplicht voor onttrekking grondwater

    Als u grondwater uit de bodem haalt noemen we dat ‘onttrekken’. Als u daarna het water in de bodem brengt om het grondwater aan te vullen, noemen we dat ‘infiltreren’. Als u grondwater onttrekt via een inrichting of water infiltreert, moet u zich in sommige gevallen inschrijven bij het bevoegd gezag. Het bevoegd gezag is de instantie die aan u een omgevingsvergunning heeft gegeven of waar u een melding heeft gedaan voor het onttrekken van grondwater. Dit is meestal het waterschap, maar het kan ook gaan om het Rijk of de provincie. U moet zich aan de volgende regels houden:

    • U moet een registratie bijhouden van de gemeten hoeveelheden (grond)water die u onttrekt of infiltreert.
    • U moet elk jaar in januari laten weten hoeveel (grond)water u per kwartaal heeft onttrokken of geïnfiltreerd. Als u stopt met uw activiteiten moet u binnen een maand de hoeveelheden doorgeven.
    • U geeft veranderingen in de inrichtingen door. Als u water infiltreert, moet u ook de kwaliteit van het water meten, registreren en doorgeven.

    Binnen de provincie Zeeland is voor de registratie onderscheid gemaakt in de volgende categorieën ontrekking:

    • Onttrekken van grondwater ten behoeve van een bronbemaling, sleufbemaling, proefonttrekking, bodemsanering en/of een grondwatersanering;
    • Onttrekken van grondwater en/of infiltreren van water in de bodem ten behoeve van drinkwater, industrie, koude- of warmteopslag, natuur, recreatie of huishoudelijke doeleinden;
    • Onttrekking van grondwater ten behoeve van beregenings- of bevloeiingsdoeleinden.

  • Projectplan voor dijkversterkingen, goedkeuring vragen

    Een primaire waterkering beschermt een gebied tegen overstromingen. Denk hierbij aan dijken of duinen. De primaire waterkering biedt bescherming tegen overstromingen vanuit het buitenwater (de grote rivieren of de zee). Deze waterkeringen zijn bij wet (Waterwet) aangewezen. De meeste primaire keringen zijn in beheer bij waterschappen maar ook Rijkswaterstaat beheert een deel daarvan. Als een beheerder een waterkering wil wijzigen, aanbrengen of aanleggen dan stelt deze een plan op, het projectplan. In dat plan wordt de voorkeursoplossing toegelicht en gemotiveerd en staat hoe rekening is gehouden met de overige belangen in het gebied. Iedereen kan het ontwerp van het projectplan inzien en een zienswijze hierop geven. Dit kan tijdens de inzageperiode op het provinciehuis of het waterschapskantoor (of dat van Rijkswaterstaat) en eventueel bij de betrokken gemeenten. Hierna stelt de beheerder het plan vast en legt het ter goedkeuring voor aan de provincie.

  • Vrijstelling voor ontgrondingsvergunning

    U heeft een ontgrondingsvergunning nodig als u de bodem wilt gaan afgraven. Dit geldt voor land (het maaiveld) en de waterbodem. Haalt u een grondlaag weg, zoals klei, veen, zand of grind? Dan hoeft u soms geen vergunning aan te vragen. Voorbeelden van deze vrijgestelde ontgrondingen zijn:

    • grondwerken voor bouwwerken, funderingen (draagconstructies van gebouwen) en infrastructuur zoals wegen of het spoor;
    • graven uitgraven en ruimen;
    • archeologische opgravingen;
    • landbouw, tuinbouw en bosbouw;
    • bepaalde natuurontwikkelingsprojecten;
    • zogenaamde functionele ontgrondingen (dit zijn ontgrondingen waarbij het creëren van een bepaalde functie, bijvoorbeeld een ecologische verbindingszone, het doel is).

    Kijk voor meer informatie over ontgrondingen bij 'Ontgrondingsvergunning' op deze website.