Zoekresultaat 11 - 20 van 75 resultaten

  • Natuur - Regievoering GGA landelijk programma natuur

    Subsidie op grond van deze paragraaf kan worden aangevraagd door organisaties of particulieren die deelnemen aan de stuurgroep of de brede ambtelijke werkgroep van een GGA.

  • Besluit over voorschot op uitkering vragen - Voorziening onverwijlde bijstand

    U heeft geld nodig om van te leven. Als u een bijstandsuitkering aanvraagt, dan duurt het even voordat u geld krijgt. Voor de bijstandsuitkering moet de gemeente eerst uw aanvraag beoordelen. Voor de aanvullende bijstand voor ouderen (AIO) moet de Sociale Verzekeringsbank (SVB) eerst uw aanvraag beoordelen.

    Soms duurt het 4 weken of langer voordat u een besluit krijgt. In die weken moet u ook uw rekeningen betalen en eten kopen. Daarom kunt u een voorschot krijgen. U kunt een voorschot krijgen vanaf 4 weken nadat u de bijstandsuitkering aangevraagd heeft. Dan krijgt u alvast wat geld van de uitkering. Als u de uitkering krijgt, wordt het voorschot er weer vanaf gehaald.

    Geeft de gemeente of SVB u geen voorschot? Of is het bedrag te laag? Vraag dan bij de provincie een voorziening onverwijlde bijstand aan. De provincie besluit dan of u een voorschot krijgt. Heeft u volgens de provincie gelijk? Dan moet de gemeente of SVB meteen het voorschot geven of verhogen.

  • Economie, kennis en talentontwikkeling - Innovatieve startups

    Subsidie kan worden verstrekt voor projecten gericht op het uitvoeren van haalbaarheidsprojecten ten behoeve van het ontwikkelen van innovatieve producten, diensten of productieprocessen door startup MKB-ondernemingen.

    Van belang hierbij is dat in de aanvraag onder meer de onderstaande aspecten worden beschreven:

    • Een duidelijk onderbouwde en onderscheidende innovatie, zijnde "een technologisch nieuw product, nieuwe dienst of nieuw productieproces of wezenlijk nieuwe toepassing van een bestaand product, dienst of productieproces";
    • Levensfase 1 Customer Discovery volgens het Levensfase model startup;
    • De juiste specifieke doelgroep, namelijk de earlyvangelist, zijnde "persoon die een product of dienst zal afnemen waarvan de kwaliteit of meerwaarde nog niet is bewezen in de markt";
    • Een specifiek probleem dat de earlyvangelist ervaart, en;
    • Een goed onderbouwd economisch perspectief.

    Het innovatieve product, de innovatieve dienst of het innovatieve productieproces van uw SIR-project, dient gericht te zijn op één of meer (I)KIA’s en hun submissies. Daarbij geldt dat projecten onder één (of meer) van de ondersteunende KIA‘s: Sleuteltechnologieën; Digitalisering; en Maatschappelijk Verdienvermogen, gekoppeld dienen te worden aan één (of meer) van de (I)KIA’s: Klimaat en Energie; Circulaire Economie; Landbouw, Water, Voedsel; Gezondheid en Zorg; en Veiligheid.

    Denkt u dat uw aanvraag past binnen deze subsidie? Dan verzoeken wij u uw aanvraag goed voor te bereiden en te zorgen dat de aanvraag bij indiening compleet is. Gebruik bij voorkeur het beschikbare format van een projectplan. Wij adviseren u om voorafgaand aan indiening van de aanvraag contact op te nemen met de voor u relevante regio. Zij kunnen u (kosteloos) van inhoudelijk advies voorzien op uw projectplan en aanvraag. Voor contactgegevens, ga naar: Contact.

    Let op In artikel 3.8 Niet subsidiabele kosten, staat een fout: er staat "kosten van een technische haalbaarheidssubsidie", maar dat moet zijn haalbaarheidsstudie.

    Deze paragraaf (§3) en §2 staan in de publiciteit bekend onder de naam 'Stimulering van Innovatie in de Regio' (SIR-regeling).

  • Vaststelling grens bebouwde kom

    De provincie stelt op aanvraag van een gemeente de bebouwde kom Wegenwet vast. De bebouwde kom Wegenwet wordt primair gewijzigd als de gemeente voornemens is haar wegenlegger te wijzigen. De reden voor een gemeente om de wegenlegger aan te passen kan zijn dat het wegennet en de bebouwing in een gemeente sinds de laatste vaststelling van de wegenlegger flink gewijzigd is. Gemeenten wijzigen hun wegenlegger gemiddeld eens in de 15 jaar, dat geldt derhalve ook voor de bebouwde kom Wegenwet. Er bestaan meerdere vormen van een bebouwde kom:

    • Wegenwet:
      Iedere gemeente dient van de buiten de bebouwde kom Wegenwet gelegen wegen en de toegangswegen tot treinstations een wegenlegger op te maken. Alvorens een wegenlegger kan worden opgemaakt moet de provincie op aanvraag van de gemeente de bebouwde kom Wegenwet vaststellen. De wegenlegger heeft tot doel duidelijkheid te verschaffen over de openbaarheid van wegen en de onderhoudsplichten daarvan.

    • Wegenverkeerswet:
      De bebouwde kom Wegenverkeerswet geeft aan waar een maximumsnelheid van 50km/h geldt. Deze grens wordt vastgesteld door de gemeenteraad en is buiten zichtbaar met behulp van een zogeheten kombord. Dat is een blauw bord met in witte letters de plaatsnaam. Binnen de bebouwde kom kan een andere maximumsnelheid dan 50 km per uur gelden. In dat geval staat onder het kombord in een rond bord met rode rand de geldende maximumsnelheid vermeld. Buiten de bebouwde is de maximale snelheid 60 km/h, 80 km/h, 100 km/h of 120 km/h afhankelijk van het type weg.

    • Omgevingsplan:
      In een omgevingsplan kan de gemeente een bebouwde kom vaststellen waarbinnen andere regels gelden dan buiten die bebouwde kom. Deze regels hebben betrekking op de fysieke leefomgeving binnen de grenzen van die kom. Regels kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op het lozen van huishoudelijke afvalwater. Deze bebouwde kom (de zogenaamde bebouwingscontour) stelt de gemeente vast.

  • Informatieplicht bij risico's op zware ongevallen

    Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen zijn verplicht informatie aan de provincie door te geven. Welke informatieplicht een bedrijf heeft, hangt af van het soort bedrijf. Er zijn lagedrempelinrichtingen en hogedrempelinrichtingen. Of uw bedrijf een lagedrempel- of hogedrempelinrichting is, heeft te maken met de hoeveelheid gevaarlijke stoffen die er in het bedrijf is.

    Daarnaast moet er in deze bedrijven een preventiebeleid en een veiligheidsbeheerssysteem aanwezig zijn. Hogedrempelinrichtingen moeten daarnaast een veiligheidsrapport en een intern noodplan maken. Ook moeten hogedrempelinrichtingen een actuele lijst bijhouden van welke gevaarlijke stoffen er binnen het bedrijf zijn.

  • Bibob-onderzoek uitvoeren

    Dit doet de provincie door het uitvoeren van een onderzoek naar de achtergrond en integriteit van personen en bedrijven waarmee we zakendoen. Door dit onderzoek verkleinen we de kans op oneerlijke concurrentie, fraude en zelfs witwassen van crimineel geld.

    Als u een vergunning of subsidie aanvraagt, deelneemt aan een aanbesteding (overheidsopdracht) of een vastgoedtransactie met de provincie aangaat, kan er een Bibob-onderzoek naar u worden ingesteld. Maar ook nadat u de vergunning of subsidie heeft, de aanbesteding aan u is gegund of de vastgoedtransactie is gesloten, kan de provincie nog steeds een Bibob-onderzoek naar u instellen. Dit benadrukt het belang dat de provincie hecht aan het waarborgen van de integriteit.

  • Cultureel erfgoed - Instandhouding molens

    Moleneigenaren kunnen voor projecten die zorgen voor het in stand houden van molens een subsidie ontvangen.

  • Voorlopige voorziening aanvragen

    Loopt er een bezwaar- of beroepsprocedure tegen een besluit van de provincie? Dan kunt u de voorzieningenrechter vragen om een ‘voorlopige voorziening’ als u wilt dat de werking van het besluit tijdelijk wordt opgeschort.

    Een verzoek aan de voorzieningenrechter kan alleen worden gedaan:

    • als er bezwaar bij de provincie, of een beroep bij de bestuursrechter loopt en
    • als sprake is van een spoedeisend belang.

    De voorlopige voorziening is een zelfstandige procedure. U vraagt de voorlopige voorziening aan bij de voorzieningenrechter.

  • Hedendaagse cultuur - Amateurkunst 2025-2028

    Privaatrechtelijke rechtspersonen kunnen voor projecten die zorgen voor het verbeteren van de organisatorische en artistieke kwaliteit van de amateurkunst of het vergroten van de amateurkunstparticipatie, een subsidie ontvangen. De activiteiten worden beoordeeld aan de hand van vier verdeelcriteria zoals opgenomen in de Subsidieregeling hedendaagse cultuur amateurkunst 2025-2028. Deze zijn de artistiek inhoudelijke kwaliteit, de bijdrage aan het Brabantse cultuursysteem, de zakelijke professionaliteit en het publieksbereik. 

  • Provinciale besluiten, inzage

    Iedereen die dat wil, mag besluiten van het provinciaal bestuur met algemeen verbindende voorschriften inzien. Dit is gratis. U kunt de stukken bekijken via internet, op het provinciehuis of op een andere door de provincie te bepalen plaats. U kunt een afschrift van de provinciale besluiten tegen betaling aanvragen.