Zoekresultaat 11 - 20 van 47 resultaten

  • Gehandicaptenparkeerkaart

    Mensen met een beperking kunnen in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart. Met zo’n parkeerkaart mag u parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Ook kunt u onbeperkt parkeren op plaatsen waar voor anderen een beperkte parkeertijd geldt. Een parkeerkaart is altijd persoonsgebonden en kan voor elke auto gebruikt worden. Een gehandicaptenparkeerkaart kunt u aanvragen bij de afdeling Wet, Inkomen en Zorg (WIZ) van GR de Bevelanden.

  • Overlijdensaangifte

    Wanneer uw partner of familielid is overleden, regelt de uitvaartondernemer vaak de aangifte van overlijden. U kunt dit ook zelf doen in de gemeente waar de persoon is overleden. De uitvaartondernemer kan de overlijdensaangifte digitaal regelen met E-herkenning.

  • Inzagerecht

    Verschillende organisaties kunnen uw persoonsgegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP) krijgen. Wilt u weten aan wie de gemeente in het afgelopen jaar uw gegevens uit de BRP heeft verstrekt? Dan kunt u daarvan kosteloos een overzicht opvragen. Dit heet inzagerecht.

  • Nadeelcompensatie

    Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze wet brengt veel veranderingen met zich mee. In de Omgevingswet wordt niet meer gesproken over planschade, maar over nadeelcompensatie. Wij leggen hier uit wat het is en hoe u er aanspraak op kunt maken.

  • Adoptie

    Gaat u een kind adopteren? Dan neemt u de zorg en opvoeding over van de biologische ouders. Bij een adoptie wordt u ook wettelijk familie van elkaar. Een adoptie aanvraag doet u bij de rechtbank, u bent verplicht om een advocaat in te schakelen. Klik op onderstaande knop voor meer informatie over adopteren.

  • WOZ-waarde

    SaBeWa taxeert de waarde van uw woning, (bedrijfs)pand of (bouw)grond. Dit wordt de WOZ-waarde genoemd. Deze waarde geldt als basis voor de bepaling van de verschuldigde onroerendezaakbelasting (OZB) en de heffingen van het Rijk (zoals het eigenwoningforfait) en het waterschap. De WOZ-waarde geldt ook als uitgangspunt voor de berekening van de eventuele gemeentelijke forensenbelasting. Bent u het niet eens met de getaxeerde waarde, dan kunt u bij SaBeWa bezwaar maken.

  • Paspoort

    Een paspoort vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente waar u bent ingeschreven. U moet hiervoor een afspraak maken aan de balie. Daarna haalt u het paspoort na vijf werkdagen persoonlijk op. Hiervoor maakt u ook een afspraak.

  • Verblijfsbelasting

    In december 2023 heeft de gemeenteraad de verordening Verblijfsbelasting Borsele 2025 vastgesteld. Dat betekent dat er vanaf 2025 verblijfsbelasting wordt geheven in de gemeente Borsele. Het toeristisch convenant komt hiermee te vervallen. De vastgestelde verordening kunt u hier vinden:

  • Kind erkennen

    Wanneer u uw kind officieel erkent, wordt u de juridische ouder. Dit betekent dat u voor de wet ouder bent van uw kind. Als juridische ouder heeft u het recht om uw kind te zien en de plicht om voor uw kind te zorgen. Een juridische ouder hoeft niet altijd een biologische ouder te zijn. U kunt uw kind erkennen bij de burgerlijke stand van de gemeente of via een notaris. U kunt dit al doen voordat uw kind geboren is. Bij de erkenning krijgt u direct een afschrift van de erkenningsakte mee. Let op! Een kind erkennen is niet nodig als het kind geboren is binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap. U bent dan automatisch de juridische ouder van het kind.

  • Gemeentelijk pand gebruiken

    U kunt panden van de gemeente gebruiken voor bijvoorbeeld tentoonstellingen of (toneel/muziek)uitvoeringen. Vraag dan eerst toestemming aan de gemeente.