Verfijn zoekopdracht
Geselecteerde filters (3)
Zoekresultaat 11 - 20 van 116 resultaten
- Geluidproductieplafond industrieterrein opvragen
Uw bedrijf kan alleen een omgevingsvergunning voor het milieu krijgen als het bedrijf niet te veel geluid maakt.
De gemeente of provincie stelt voor een industrieterrein vast hoeveel geluid er mag zijn. Dit is het geluidproductieplafond (gpp). Het gpp geldt op de geluidreferentiepunten. Die liggen op een afstand van 50 m tot 500 m van de grens van het industrieterrein.
Heeft u een bedrijf dat veel geluid produceert? U meet dan het geluid van uw bedrijf op het dichtstbijzijnde geluidreferentiepunt. Als het niet te hard is, dan voldoet u aan de regels.
Gaat u beginnen met een nieuwe activiteit? Reken dan het geluidniveau op het geluidreferentiepunt uit. Deze informatie kunt u gebruiken bij de aanvraag van uw omgevingsvergunning.
Tot 1 januari 2007 voerde de provincie het beheer over alle in Zeeland gelegen industrieterreinen. Met de wijziging van de Wet geluidhinder op 1 januari 2007 wordt het beheer over de niet-regionale industrieterreinen gefaseerd overgedragen aan de gemeenten. Het beheer van de regionale industrieterreinen blijft bij de provincie. Ook zal het beheer van niet-regionale industrieterreinen waar voornamelijk provinciale inrichtingen zijn gelegen bij de provincie blijven.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-26
- Vaststellen hogere grenswaarde geluidsbelasting
Er zijn regels voor hoeveel geluid bijvoorbeeld het verkeer, treinen en industriegebieden mogen maken. Dat noemen we de geluidsbelasting.
De provincie kan in specifieke gevallen een hogere grenswaarde voor geluidsbelasting vaststellen bij:
- grote industriegebieden waarvoor de provincie de geluidsregels vaststelt
- provinciale wegen
- lokale spoorwegen
De provincie kan soms ook een hogere waarde vaststellen als u dat vraagt. Dit kan alleen als er echt geen andere mogelijkheid is.
Op 1 januari 2007 is de Wet geluidhinder gewijzigd en geeft de provincie alleen nog hogere grenswaarden af bij reconstructies van provinciale wegen en de wijziging van de geluidzone rond de regionale industrieterreinen. Regionale industrieterreinen in Zeeland zijn Arnestein (gemeente Middelburg), Schelde Buitenhaven (gemeente Vlissingen), Vlissingen-Oost (gemeenten Vlissingen en Borsele) en de industrieterreinen Terneuzen-West, Oostelijke Kanaaloevers, Sluiskil-Oost, Axelse Vlakte en Poel en Gellinkpolder (gemeente Terneuzen).
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-07-10
- Ontheffing voor bijzonder transport over een provinciale weg aanvragen
Er gelden regels voor het vervoer van goederen over de weg. Daarin staat hoe hoog, lang, breed en zwaar de lading mag zijn die u vervoert. Wilt u grotere of zwaardere goederen vervoeren? Dan heeft u een ontheffing voor exceptioneel transport nodig. Er zijn verschillende soorten ontheffingen:
- incidentele ontheffing
- jaarontheffing
- LZV-ontheffing
- landbouwontheffing
De provincie Zeeland heeft de ontheffingverlening voor exceptionele transporten over de provinciale wegen sinds 2003 overgedragen aan de RDW. De provincie vervult hierbij nog wel een adviserende rol. Zij behandelt alleen nog rechtstreekse aanvragen voor ontheffingen van landbouwvoertuigen (gecombineerde ontheffing voor provinciale- en waterschapswegen). Alle andere verzoeken dienen te worden ingediend bij de RDW.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-14
- Milieuklachten melden
Voor klachten en meldingen op het gebied van milieu kunt u terecht bij de milieuklachtencentrale. De milieuklachtencentrale is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. U kunt hier terecht als u ergens last van heeft of als u iets wilt melden op het gebied van milieu. Denk hierbij aan rookoverlast van een boer of stankoverlast van een fabriek.
De milieuklachtencentrale registreert alle inkomende meldingen en geeft ze door aan de juiste instantie.
Het telefoonnummer van de milieuklachtencentrale van de provincie Zeeland is (0118) 412323. Minder dringende meldingen kunnen worden gedaan per post. De milieupiketambtenaar neemt vervolgens telefonisch contact met u op.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-27
- Zaken op, in en boven wegen, ontheffing
Zaken op, in en boven wegen
- Het is verboden op, respectievelijk in wegen:
- masten, palen, afrasteringen en andere terreinafscheidingen, borden, spandoeken, vlaggen of andere voorwerpen te plaatsen of te hebben;
- kabels en leidingen te leggen of te hebben;
- Het is verboden in:
- delen van bouwwerken die tot boven een weg reiken, te maken of te hebben;
- aan bouwwerken langs een weg, voorwerpen, die tot boven de weg reiken, te bevestigen of te hebben;
- touwen, draden of kabels over een weg te spannen of te hebben;
- uitstekende delen van buiten een weg aanwezige beplanting tot boven of in die weg te laten reiken, tenzij die beplanting wordt onderhouden overeenkomstig het bepaalde in artikel 4, tweede lid, voor beplanting op een weg.
- Het bepaalde in het eerste en tweede lid geldt niet voor middelen, gebruikt voor het openbaren van gedachten of gevoelens, bedoeld in artikel 7 van de Grondwet, mits deze middelen door hun plaats, omvang, vormgeving of constructie geen gevaar opleveren voor de bruikbaarheid van de weg en de veiligheid van het verkeer op de weg.
Ontheffing of omgevingsvergunning
Handelsreclame
Op grond van artikel 2.2 (sub h en i) van de wet Algemene bepalingen omgevingsrecht geldt dat wanneer in een Provinciale verordening een ontheffing is vereist om handelsreclame te maken met behulp van een opschrift, aankondiging of afbeelding in welke vorm dan ook, die zichtbaar is vanaf een voor het publiek toegankelijke plaats (zoals de openbare weg) dit verbod geldt om deze activiteit uit te voeren zonder Omgevingsvergunning. Nu in artikel 7 van de Wegenverordening Zeeland 2010 is bepaald dat het onder andere verboden is om masten, palen, borden, spandoeken, vlaggen etc. te plaatsen op, in of boven de weg, geldt dat als deze activiteit betrekking heeft op handelsreclame hiervoor een Omgevingsvergunning aangevraagd te worden bij het bevoegd gezag indien u in strijd met dit verbod handelt. U wordt in dit verband verwezen naar www.omgevingsloket.nl- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2021-03-11
- Het is verboden op, respectievelijk in wegen:
- Begroting en rekening waterschappen, vaststelling door provincie
De provincie bekijkt jaarlijks de begroting en de jaarrekening van de waterschappen. Dan controleert zij of de stukken voldoen aan de geldende wetgeving en aan de bedrijfsmatige uitgangspunten. Ook worden de beleids- en algemene waterschapsontwikkelingen zorgvuldig in de gaten gehouden. Het bestuur van de waterschappen stuurt de stukken op naar de provincie.
Indien de Algemene Vergadering de jaarrekening niet of niet naar behoren vaststelt, zendt het dagelijks bestuur de jaarrekening ter vaststelling aan Gedeputeerde Staten.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-26
- Omgevingsvergunning voor het milieu aanvragen
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) stelt regels aan de (milieu)gevolgen die bedrijven veroorzaken. U krijgt te maken met dit besluit als u een bedrijf wilt starten of als u de werking van het bedrijf wilt veranderen.
U moet een omgevingsvergunning milieu bij de provincie aanvragen als u een complex bedrijf heeft. Complexe bedrijven hebben een grote impact op de omgeving en het milieu. Het gaat om de volgende activiteiten:
- Afvalbeheer in een ippc-installatie
- basischemie
- basismetaal
- complexe minerale industrie
- complexe papierindustrie, houtindustrie en textielindustrie
- destructie of verwerken van kadavers of dierlijk afval in een ippc-installatie
- grootschalig opwekken van energie (50 MW of meer)
- grootschalig verwerken van mest (meer dan 25.000 m3 per jaar)
- maken van cokes
- raffinaderij
- Seveso-inrichting
- stortplaats of winningsafvalvoorziening
- verbranden van afvalstoffen in een ippc-installatie
- vergassen of vloeibaar maken van steenkool of andere brandstoffen
Op het Informatiepunt Leefomgeving vindt u meer informatie over complexe bedrijven.
Heeft uw bedrijf een minder grote impact op het milieu, dan vraagt u een vergunning aan bij de gemeente. Soms hoeft u alleen een melding te doen of hoeft u niets te doen. Informeer hiervoor bij uw gemeente.
Als u een omgevingsvergunning voor het milieu aanvraagt, dan heeft uw activiteit misschien gevolgen voor de natuur. Het in stand houden van beschermde gebieden, planten- of diersoorten kan namelijk gevaar lopen. Geef dit duidelijk aan in de aanvraag. De provincie beoordeelt dan ook de gevolgen voor de natuur. De provincie kan speciale eisen stellen, zoals ecologische begeleiding.
Soms vraagt u bij de gemeente een omgevingsvergunning aan die ook gevolgen heeft voor de beschermde natuurgebieden, planten en dieren. Dat deel van de vergunningaanvraag gaat dan naar de provincie.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-27
- Zwembad openen, wijzigen of uitbreiden
Als u een zwembad wilt openen, moet u dat melden bij de provincie. Ook een wijziging of uitbreiding moet u melden. Onder de meldingsplicht vallen:
- openbare zwembaden
- semi-openbare zwembaden in bijvoorbeeld hotels, campings en sauna's
- peuterbaden
- medische baden
- zwembaden in de open lucht, bijvoorbeeld een deel van een vijver, meer of rivieroever
U doet een melding in het Omgevingsloket voor een van de volgende activiteiten:
- Gelegenheid bieden tot zwemmen of baden in een badwaterbassin voor eenmalig gebruik
- Gelegenheid bieden tot zwemmen of baden in een badwaterbassin waarin het water wordt gedesinfecteerd
- Gelegenheid bieden tot zwemmen of baden in een zwemvijver
- Gelegenheid bieden tot zwemmen of baden in overige badwaterbassin
De melding is noodzakelijk zodat Gedeputeerde Staten kunnen bepalen of uw plannen kunnen voldoen aan de wetgeving en/of aanvullende voorschriften nodig zijn.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-14
- Agrarisch natuur- en landschapsbeheer, subsidie
Agrarische collectieven kunnen subsidie aanvragen voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Deze subsidieaanvraag heet een gebiedsaanvraag.
Een agrarisch collectief is een samenwerkingsverband tussen boeren en andere beheerders van landbouwgrond.
De subsidie is geldig voor een periode van 6 jaar.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2021-03-08
- Projectbesluit windenergie
U wilt of uw bedrijf wil een installatie voor windenergie aanleggen met een capaciteit van tussen de 5 en 100 megawatt. Of u wilt een bestaande installatie uitbreiden. Dan moet de provincie beoordelen of hiervoor een projectbesluit nodig is. Daarvoor dient u bij de provincie een verzoek in om een projectbesluit vast te stellen.
De rijksoverheid heeft als doel om versneld windmolenparken te bouwen. De provincie kan hierbij een coördinatiefunctie vervullen. Provincies en gemeenten kunnen samen besluiten over wie verantwoordelijk is voor welk project bij het ontwikkelen van een windmolenpark.
Wilt u een installatie voor windenergie aanleggen met een capaciteit kleiner dan 5 megawatt? Hiervoor stelt de gemeente het omgevingsplan vast.
Wilt u een installatie voor windenergie aanleggen met een capaciteit groter dan 100 megawatt? Hiervoor stellen de minister van Economische Zaken en Klimaat en de minister van Infrastructuur & Waterstaat een projectbesluit vast.
Wilt u een installatie voor windenergie op zee aanleggen of uitbreiden? Dan moet u hiervoor bij de minister van Economische Zaken en Klimaat een verzoek indienen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-27