Zoekresultaat 11 - 20 van 61 resultaten

  • Saneren grondwaterverontreiniging

    Let op
    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend of een melding gedaan? Dan behandelen wij uw aanvraag of melding volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Risicobeoordeling
    Voorafgaand aan een grondwatersanering moet u eerst een risicobeoordeling doen. Zie hiervoor de tekst over 'Risicobeoordeling verstrekken bij pompen grondwater' op onze website.

    Vergunning
    Als uit de risicobeoordeling blijkt dat er onaanvaardbare verplaatsingsrisico’s bestaan, dan moet u voor de grondwatersanering een omgevingsvergunning aanvragen bij de provincie.

    Melding
    Als u een grondwatersanering wilt uitvoeren, dan moet u altijd een melding indienen bij de provincie. Het maakt hierbij niet uit of er wel/niet sprake is van onaanvaardbare verplaatsingsrisico.

    Een vergunningaanvraag en melding voor grondwatersanering kunt u doen in het Omgevingsloket bij de activiteit Saneren grondwaterverontreiniging.

  • Open bodemenergiesysteem

    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Bij een open bodemenergiesysteem is sprake van verplaatsing van grondwater. Het bodemenergiesysteem onttrekt water en brengt het na gebruik terug in de bodem. Een open bodemenergiesysteem kan de kwaliteit van het grondwater beïnvloeden.

    Als u een open bodemenergiesysteem wilt aanleggen, dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen als het systeem meer dan 10 m3 per uur water uit de bodem onttrekt.

    U vraagt in het Omgevingsloket een omgevingsvergunning aan voor de activiteit Open bodemenergiesysteem.

    Daarnaast moet u een melding doen voordat u een open bodemenergiesysteem in gebruikneemt. Een melding doet u ook via het Omgevingsloket.

  • Plaatsen borden landschap

    Let op
    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Vergunning aanvragen
    Het kan zijn dat u een bord wilt plaatsen op een woning, een bedrijfspand, een scheidingsmuur, een boom of ander onroerend goed.

    Wilt u in het buitengebied van Flevoland een bord plaats op of aan onroerend goed, dan moet u hiervoor een omgevingsvergunning aanvragen. U vraagt dan in het Omgevingsloket een vergunning aan voor de activiteit Geluid maken in stiltegebied.

    Uitzonderingen vergunningplichtIn 
    In een aantal gevallen hoeft u géén vergunning aan te vragen. De belangrijkste uitzonderingen op de vergunningplicht zijn:

    • uw bord is niet zichtbaar vanaf een openbare weg of vaarweg
    • uw bord heeft betrekking op werkzaamheden die ter plaatse worden uitgevoerd
    • uw bord heeft betrekking op verkoop van het onroerend goed waar het bord op of aan is geplaatst
    • uw bord dient als bewegwijzering naar een natuurgebied of minicamping
    • met uw bord uit u een maatschappelijke mening die beschermd wordt door artikel 7 van de Grondwet

    De volledige lijst met uitzonderingen vindt u in artikel 8.4 van de Omgevingsverordening provincie Flevoland.

    Binnen de bebouwde kom
    Wilt u een bord plaatsen binnen de bebouwde kom, dan bepaalt de gemeente de regels. Neem hiervoor contact op met de gemeente waar u uw bord wilt plaatsen. 

  • Verbeteren van de geluidwering van woningen 2019-2024, subsidie

    Flevoland groeit. Niet alleen het aantal inwoners neemt toe, maar ook de economische bedrijvigheid. Dit betekent dat het op onze provinciale wegen steeds drukker wordt. In 2018 is de geluidsbelasting van alle provinciale wegen in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat 1.200 woningen langs deze wegen een hogere geluidbelasting heeft dan gewenst. Met het Actieplan Geluid 2018-2023 pakt de provincie dit de komende jaren aan. Eén van de maatregelen uit dit actieplan is een subsidieregeling om de geluidwering van woningen te verbeteren. Het doel van de regeling is om bewoners te helpen de hinder van de hoge geluidbelasting door het verkeer op provinciale wegen, in de woning te verminderen.

  • Risicobeoordeling verstrekken bij pompen grondwater

    Let op
    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De belangrijkste regels kunt u nu terugvinden in het Omgevingsverordening provincie Flevoland.

    Margegebied historische grondwaterverontreiniging
    Een bekende historische grondwaterverontreiniging is een plek waarvan bekend is, dat het grondwater daar is verontreinigd.

    Een margegebied historische grondwaterverontreiniging is de bekende historische grondwaterverontreiniging plus 500 meter alles daaromheen.

    Risicobeoordeling
    U moet een risicobeoordeling doen, als uw activiteit in een margegebied historische grondwaterverontreiniging er mogelijk voor zorgt dat:

    • de grondwaterstroming wordt beïnvloed
    • de bekende historische grondwaterverontreiniging wordt beïnvloed

    U moet onderzoeken of door uw activiteit sprake is van onaanvaardbare verspreidingsrisico’s van de bekende historische grondwaterverontreiniging.

    Verbod
    Als uit de risicobeoordeling blijkt, dat er onaanvaardbare verspreidingsrisico's zijn, dan mag u de activiteit niet uitvoeren.

    Indienen
    Uw risicobeoordeling moet u tijdig indienen bij de provincie. U dient de risicobeoordeling in via het Omgevingsloket bij de activiteit Risicobeoordeling verstrekken bij pompen grondwater.

  • Klimaatadaptieve en groene dorpen en steden, subsidie

    Inwoners van alle Flevolandse gemeenten, die binnen de bebouwde kom wonen, kunnen vanaf 9 oktober een subsidie aanvragen voor klimaatadaptieve en biodiverse maatregelen. Dat zijn maatregelen die helpen om regenwater op te vangen en/of te hergebruiken en maatregelen die zorgen voor meer groen in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan groene daken op huizen en schuren, groene gevels en regentonnen en -zuilen. Deze maatregelen zijn nodig omdat het klimaat verandert. Er zijn vaker hardere regenbuien en langere periodes van droogte. Dit kan overlast veroorzaken, zoals wateroverlast, hitte en droogte. Daarom moeten we onze omgeving aanpassen aan het veranderende klimaat. Meer groen op en rond onze woningen helpt om het regenwater beter op te vangen en zorgt voor verkoeling tijdens hitte. Wonen in een groene omgeving is bovendien aantrekkelijk voor mensen en dieren.

    Let op!
    Het budget voor aanvragen vanuit de gemeente Noordoostpolder is op.
    De aanvragen worden behandeld op volgorde van ontvangst en compleetheid. De aanvraag die als eerste wordt ingediend en compleet is wordt als eerste behandeld.

  • Versterking Maritieme Campus Noordelijk Flevoland

    Met de subsidie Versterking Maritieme Campus Noordelijk Flevoland wil de provincie de maritieme scholingsfaciliteiten versterken in de regio die benodigd zijn om de beroepsbevolking te scholen voor de maritieme technische arbeidsmarkt in Noordelijk Flevoland.

    Met de realisatie van een Maritieme Campus en de realisatie van een volwaardige onderwijsinfrastructuur wordt voorzien in (op-, om- en bij)scholing voor het opleiden van (nieuw) arbeidspotentieel.

    In de Maritieme Campus werkt het onderwijs samen met het bedrijfsleven aan een toekomstbestendige state of the art campus.

  • Vaarweg activiteiten uitvoeren

    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Een vaarwegactiviteit is een activiteit in of nabij een vaarweg met impact voor het vaarverkeer. Door uw activiteit is er een versmalling van de vaarweg of de vaarweg kan tijdelijk helemaal niet worden gebruikt. Ook als uw activiteit alleen een risico inhoudt dat het vaarverkeer wordt gestremd geldt dat als een vaaractiviteit.

    Voorbeelden van vaarwegactiviteiten zijn baggeren, zeilwedstrijd, leggen van kabels en leidingen, bouwen van een aanmeervoorziening, permanent aanleggen van een vaartuig etc.

    Voor vaarwegactiviteiten moet u een vergunning aanvragen. Een aantal specifieke vaarwegactiviteiten kunt u terugvinden in het Omgevingsloket met een specifieke naam (bijv. Vaarweg gebruiken voor evenement of wedstrijd).

    Kunt u uw specifieke vaarwegactiviteit niet terugvinden in het Omgevingsloket, dan vraagt u via het Omgevingsloket een vergunning aan voor Vaarweg activiteiten uitvoeren.

    Daarnaast moet u een aanmelding doen voor stremming als uw activiteit voor hinder van het vaarverkeer zal zorgen. De verwachte stremming moet u ook tijdig publiceren zodat scheepvaartbedrijven er rekening mee kunnen houden.

  • 80 jaar vrijheid, subsidie

    Provincie Flevoland heeft als doel met deze subsidieregeling om via het subsidiëren van initiatieven in het kader van 80 jaar Vrijheid de bewustwording onder Flevolanders rond de Tweede Wereldoorlog, en het bewustzijn over vrijheid en de democratische rechtsstaat, een impuls te geven.

  • Bestrijdingsmiddelen gebruiken grondwaterbeschermingsgebieden

    Let op
    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De belangrijkste regels kunt u nu terugvinden in het Omgevingsverordening provincie Flevoland.

    Verboden, tenzij…
    Het is verboden om bestrijdingsmiddelen, gewasbescherming of biociden te gebruiken in een grondwaterbeschermingsgebied.

    Er geldt een uitzondering voor middelen waar uit de toelatingsbeschikking van de ctgb blijkt, dat het middel wel mag worden gebruikt in een grondwaterbeschermingsgebied. U kunt dit nazoeken in de database van het ctgb.