Zoekresultaat 2121 - 2130 van 2230 resultaten

  • Persoonsgebonden budget

    Met een persoonsgebonden budget (pgb) regelt u zelf de maatwerkvoorziening die de gemeente aan u heeft toegewezen.

    U kiest dan bijvoorbeeld zelf wie u inhuurt voor hulp in de huishouding. Dit kan een professionele kracht zijn, maar ook een buurvrouw of een familielid. Met een pgb kunt u bijvoorbeeld ook een andere traplift of scootmobiel kopen dan u van de gemeente krijgt. Ook kunt u met een pgb jeugdhulp inkopen.

    U krijgt de bijdrage niet op uw bankrekening. U betaalt de zorgverleners dus niet zelf. U geeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) opdracht om uw zorgverleners te betalen. De SVB betaalt zorgverzekeraars op basis van een factuur, een urenbriefje of een maandelijkse betaling.

  • Jeugdhulp

    De gemeente is verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp en zorgt ervoor dat hulp, zorg en ondersteuning beschikbaar is voor jeugdigen (tot 18 jaar) en ouders die dit nodig hebben. Bijvoorbeeld bij problemen met opgroeien of opvoeden. Problemen die gezinnen niet zelf kunnen oplossen. Het kan ook gaan om psychische problemen bij jeugdigen en jongeren. Denk daarbij aan psychische problemen waardoor kinderen zich minder goed kunnen ontwikkelen. Bijvoorbeeld autisme, ADHD, dyslexie, verslaving of depressie. De hulp is erop gericht om de psychische problemen te verhelpen, te voorkomen dat ze erger worden en/of om te leren ermee om te gaan. Heeft u een vraag over opvoeden en opgroeien? Dan kunt u terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Kaag en Braassem. Zij zijn iedere werkdag van 9.00 - 17.00 uur telefonisch bereikbaar via 088 - 254 23 84. Bij eenvoudige vragen kan het CJG direct advies geven. Heeft u meer specialistische (jeugd)hulp nodig, dan neemt u vanaf 1 januari hiervoor contact op met het Jeugd en Gezinsteams Kaag en Braassem. U kunt hen vanaf 2 januari 2024 bereiken op telefoonnummer 085-0182817. Wilt u direct aanmelden voor hulp, dan kunt u zich aanmelden via het aanmeldformulier. 

  • Hulp en advies bij huiselijk geweld

    Huiselijk geweld komt vaker voor dan u denkt. Misschien kunt u zich slecht beheersen, wordt u regelmatig geslagen of denkt u dat iemand anders uit uw omgeving mishandeld wordt. Laat het er niet bij zitten en meld het. U kunt terecht bij Veilig Thuis.

    U kunt bij Veilig Thuis terecht voor gratis hulp en advies bij huiselijk geweld. Huiselijk geweld is soms lichamelijk, zoals slaan. Maar ook iemand verwaarlozen, afpersen of vaak uitschelden kan huiselijk geweld zijn.

    U kunt Veilig Thuis dag en nacht bellen. Ook als u vragen heeft of zich zorgen maakt om iemand anders. Of als u zelf geweld gebruikt. U kunt anoniem blijven.

    Een lokale hulpverlener van Veilig Thuis beantwoordt uw vragen en geeft advies. Ook bespreekt de hulpverlener met u welke professionele hulp er nodig is.

  • Mantelzorgcompliment

    De gemeente vindt het belangrijk dat mantelzorgers balans ervaren tussen hun eigen leven en de zorg die zij verlenen. Om deze reden geeft de gemeente een blijk van waardering in de vorm van een mantelzorgcompliment aan mantelzorgers. U kunt een mantelzorgcompliment aanvragen bij Tom in de buurt. Het compliment is een eenmalige waardering in de vorm van een geldbedrag dat wordt uitgereikt rond de Dag van de Mantelzorg.  Voorwaarden U mag een mantelzorgcompliment aanvragen, als u: Mantelzorg verleent aan iemand die woonachtig is in de gemeente Kaag en Braassem Onbetaald langer dan een periode van 3 maanden, en minimaal 8 uur per week, mantelzorg verleent Jonge mantelzorgers van 6 tot en met 17 jaar ontvangen het mantelzorgcompliment in de vorm van twee (digitale) bioscoopbonnen t.w.v. € 10,- per stuk. Aanvraag Werkzaamheden op het gebied van zorg en ondersteuning worden uitgevoerd door Tom in de buurt. U kunt het mantelzorgcompliment aanvragen via de website van Tom in de buurt.  Vragen over het mantelzorgcompliment? Neem dan contact op met Tom in de buurt via het contactformulier op tomindebuurt.nl, door een e-mail te sturen naar info@tomindebuurt.nl of door te bellen naar 088 900 4567.

  • Commerciële Alcoholwetvergunning

    Wilt u alcoholhoudende dranken schenken in uw horecagelegenheid? Dat kan met een Alcoholwetvergunning. De Alcoholwet maakt daarbij onderscheid tussen commerciële en paracommerciële horeca. Op deze pagina vindt u informatie over commerciële horeca. Ook kunt u hier een commerciële Alcoholwetvergunning online aanvragen.

    Een hotel, restaurant en café zijn voorbeelden van commerciële horeca. Commerciële horeca heeft winst als doel. Over die winst wordt ondernemersbelasting betaald.

    Wilt u informatie voor paracommerciële horeca? Bekijk de pagina Paracommerciële Alcoholwetvergunning.

  • Persoonsgebonden budget

    Met een persoonsgebonden budget (pgb) kunt u zelf de hulp, zorg en ondersteuning inkopen die u nodig heeft. U kiest dan zelf uw zorgaanbieder of leverancier en koopt daar ondersteuning in. U bent verantwoordelijk om uw zorg te regelen en de administratie te doen. De gemeente zal onderzoeken of een pgb een geschikte vorm van financiering voor u is en of de zorgverlener of leverancier in staat is om de hulp, zorg en ondersteuning te bieden die u nodig heeft. Onder bepaalde voorwaarden mag de zorgverlener ook iemand uit uw eigen omgeving zijn.

  • Ondersteuning voor mantelzorger aanvragen

    Een mantelzorger zorgt voor een familielid, vriend of buur. Bent u mantelzorger? Dan gaan we graag met u in gesprek. Regelen Bel 14 0117 voor een afspraak of kom langs op het gemeentehuis. Soorten ondersteuning De gemeente kijkt hoe ze u kan helpen. Misschien zijn er mensen of voorzieningen in de buurt die verlichting kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan een maaltijdservice. Of helpt het als u met andere mantelzorgers kunt praten. Ook kunnen we kijken of bijvoorbeeld hulp in de huishouding, kortdurend verblijf of een dagbesteding voor de mantelzorgontvanger uitkomst biedt.

  • Mantelzorg

    Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten. Gemeenten ondersteunen mantelzorgers bijvoorbeeld met (tijdelijke) overname van de zorg door een vrijwilliger of beroepskracht (respijtzorg).

    Om mantelzorg te kunnen verlenen is het soms noodzakelijk dat de zorgverlener en de zorgbehoevende dicht bij elkaar wonen. De gemeente maakt dit mogelijk. Wel stelt zij daaraan regels. Welke regels dat zijn kunt u terugvinden in het omgevingsloket. Een beroep aan huis kan overlast veroorzaken voor de omgeving. Om die reden zijn er regels over wat in welke omvang is toegestaan. Past u beroep aan huis binnen de regels. Dan is deze toegestaan zonder omgevingsvergunning. Past die niet binnen de regels, dan is het toegestaan.

  • Verslavingszorg

    Het kan zijn dat u problemen hebt die voortkomen uit een verslaving. Misschien kunt u niet stoppen met roken, drinken, het gebruiken van drugs of medicijnen. Ook gokken en andere kansspelen kunnen verslavend zijn. Bent u verslaafd, kent u mensen die dat zijn of hebt u overlast van de verslaving van anderen? Zoek hulp als dat nodig is, ook als het alleen om preventie gaat. Tactus Verslavingszorg T 088 382 28 87 Infolijnen Alcohol infolijn: 0900 500 2021 Drugs infolijn: 0900 1995 Gokken infolijn: 0900 217 7721 Roken infolijn: 0900 500 2025 (voor jongeren) Roken infolijn: 0900 9390 (voor ouderen) ​Contactgegevens Gemeente Putten t.a.v. Samenleving, Postbus 400, 3880 AK PUTTEN. T (0341) 359 611

  • Leerplicht

    Wanneer een kind 4 jaar wordt, mag het naar school. Vanaf 5 jaar moet het naar school. Dan begint de leerplicht. Dit is op de eerste schooldag van de maand, die volgt op de maand waarin het kind 5 jaar wordt. Alle kinderen blijven leerplichtig tot het einde van het schooljaar waarin ze 16 worden. Bij volledige leerplicht dient een kind vijf dagen in de week naar een door de wet erkende school te gaan. Daarna moeten ze onderwijs blijven volgen want ze zijn kwalificatie plichtig tot ze 18 zijn. De kwalificatieplicht eindigt zodra de jongere de leeftijd van 18 heeft bereikt of een *startkwalificatie heeft behaald. *Een startkwalificatie betreft een diploma op minimaal niveau MBO2, HAVO of VWO. Bij schoolverzuim (spijbelen) schakelt de school een leerplichtambtenaar in. De gemeente Tubbergen heeft de leerplichthandhaving ondergebracht bij de gemeente Almelo, mevrouw Janneke Riphagen, hier kunnen leerlingen, ouders/verzorgers en scholen terecht voor informatie, advies, hulp en bemiddeling.